کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سقف افزایش قیمت، ۲۹ درصد ایران خودرو و ۱۸ درصد سایپا اعلام شد

قیمت‌هایی که اوج‌ می‌گیرد و کیفیت‌هایی که آب می‌رود

20 فروردين 1402 ساعت 22:52


در حالی سرانجام پس از چند روز شوری رقابت نرخ نهایی قیمت خودروهای تولید داخل را اعلام کرد که نمودارها از افزایش قیمت و البته آب رفتن کیفیت این محصولات حکایت دارد.
در روزهای اخیر بارها و بارها از افزایش قیمت‌ها خبرهایی منتشر شده بود و در نهیت نیز شورای رقابت افزایش قیمتی ۴۰ تا ۷۰ درصدی را اعلام کرد که با واکنش انتقادی شدید مواجه شد بگونه‌ای ه مخبر معاون اول خواستار تغییر این اقدام شد. هر چند شورای رقابت در ابتدا با نام مستقل بودن به دنبال اجرای مصوبه خود بود اما در نهایت کوتاه آمد و نرخ‌های جدیدی را اعلام کرد که تعدیل‌های قابل توجهی داشته اما هنوز یک ابهام باقی است و آن کیفیت خودروهاست که همچنان سخنی از آن به میان نمی اید در حالی که شواهد امر از آب رفتن کیفیت‌ها حکایت دارد.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا میزان افزایش قیمت‌ خودروهای داخلی را اعلام کرد که بر اساس آن محصولات پرتیراژ ایران خودرو ۲۹ درصد و محصولات سایپا میانگین ۱۷ تا ۱۸ درصد افزایش قیمت داشته‌اند؛ پیش از این میزان افزایش قیمت‌ها بیش از ۴۰ درصد بود که پس از دستور معاون اول رئیس‌جمهوری این قیمت‌ها توسط سازمان حمایت پالایش و درصد افزایش قیمت‌ها کمتر شد.محمدعلی تیموری - مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا - از میزان افزایش قیمت خودروهای داخلی درب کارخانه خبر داد.
طبق اعلام وی آخرین افزایش قیمتی که بر روی محصولات ایران‌خودرو و سایپا اعمال شده بود، مربوط به آذر ماه ۱۴۰۰ بود و در سال گذشته، هیچگونه افزایش قیمت کارخانه‌ای نداشتیم. خوشبختانه شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان (دو نهاد تصمیم‌گیر برای قیمت‌گذاری خودرو) از حدود چهار الی پنج ماه پیش از پایان سال، کار کارشناسی مفصل را انجام دادند. مبنای قیمت‌گذاری، گزارش شش ماهه اولِ حسابرسی دو گروه خودروسازی است که توسط سازمان حسابرسی انجام شده و مبنای قیمت‌گذاری محصولات دو خودروساز قرار داده است.
تیموری گفت: میانگین افزایش قیمت‌ها برای خودروهای شاهین حدود ۱۸ درصد و کوئیک اتوماتیک ۱۷ درصد در نظر گرفته شده است. در محصولات گروه صنعتی ایران خودرو نیز خودروهایی نظیر پارس، سمند، تارا و دنا افزایش ۲۹ درصدی قیمت‌ها به طور متوسط اعمال شده است.وی اضافه کرد: لیست قیمت‌های جدید در سایت دو خودروساز اعلام می‌شود تا مصرف کنندگان و ثبت نام کنندگان خودروهای داخلی از قیمت‌های جدید مطلع شوند و خودروسازان نیز بر اساس قیمت‌های جدید خودروها را تحویل دهند.
مدیرعامل سایپا در ادامه اظهار کرد: علاوه بر این مبنای قیمت‌گذاری، روش دومی را هم شورای رقابت اتخاذ کرد که بر اساس معادل سه خودرو مشابه خارجی (به لحاظ کیفیت و سایز خودرو )، مقایسه قیمتی انجام داد تا مشخص شود قیمت‌گذاری که قرار است انجام شود تا چه میزان مطابق با قیمت‌های وارداتی است.
تیموری خاطر نشان کرد: آنچه که مهم است این است که براساس گزارش‌ حسابرسی و قیمت‌های سه خودروی خارجی و سطح کیفیت‌ آنها در واقع کمتر از ۲۹ درصد افزایش قیمت صورت گرفته است. تمام خودروهای داخلی که شورای رقابت آنها را رقابتی تشخیص داده است و زمینه رقابت برای آنها وجود دارد در حیطه قیمت‌گذاری قرار گرفته است.وی ادامه داد: به طور مثال خودروی شاهین پیش از افزایش قیمت‌ها ۳۰۴ میلیون تومان قیمت داشت که اکنون این افزایش قیمت ۱۸ درصدی به آن اضافه می‌شود. ضمن این‌که ۴۰ میلیون تومان هم عوارض محاسبه می شود اما نکته این است که قیمت عوارض‌ها افزایشی نداشته و تنها این ۱۸ درصد به قیمت پایه خودرو اضافه می‌شود. همچنان این قیمت جدید نسبت به قیمت بازار آزاد که در حدود ۶۰۰ میلیون تومان است تفاوت زیادی دارد. وی تصریح کرد: قیمت‌های اولیه که شورای رقابت اعلام کرده در حقیقت بیشتر از اینها و میانگین بالای ۴۰ درصد بود اما پس از دستور معاون اول رئیس جمهوری این قیمت‌ها مجدد مورد پالایش توسط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان و شورای رقابت قرار گرفت. در نهایت قیمتی مدنظر قرار گرفت که بتوانیم افزایش تولید خوبی را در سال جاری محقق کنیم؛ چرا که تمام نهادهای تولید همچون فولاد، پتروشیمی و ارز افزایش داشت اما طی این یکسال و نیم اخیر قیمت خودرو تغییری نکرده بود.
تیموری اعلام کرد: خودروهایی که پیش از سال در قالب طرح یکپارچه فروش خودروهای داخلی عرضه شد و متقاضیان ثبت نام کردند بر اساس قیمت‌های جدید تحویل خواهد شد و این مورد در قراردادها نیز ذکر شده است. بنابراین تمام کسانی که در این طرح ثبت نام کردند خودروهای به قیمت‌های مصوب فعلی خودرو را تحویل خواهند گرفت.مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا تاکید کرد: پس از آنکه شورای رقابت و سازمان حمایت کار بررسی و آنالیز قیمت‌ها را آغاز کرد جو بسیار مثبت و امیدوار کننده‌ای ایجاد شد به گونه‌ای که ما در هفته اول تولید حدود ۳۲ درصد افزایش تولید نسبت به هفته ابتدایی سال گذشته داشتیم. ما زنجیره ۲۰۰۰ قطعه‌ساز در کشور هستیم زمانی که امید ایجاد می‌شود تولید روتین افزایش پیدا می‌کند که در سال جاری این عدد طی ۱۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.
در همین حال وزارت صمت با ارسال نامه‌ای به بانک مرکزی خواستار رفع مسدودی حساب وکالتی سازمان حمایت در صورت انصراف ثبت نام کنندگان خودرو شد. سید مهدی نیازی قائم مقام وزیر در امور بازرگانی وزارت صمت با ارسال نامه‌ای به بانک مرکزی خواستار رفع مسدودی حساب وکالتی سازمان حمایت در صورت درخواست متقاضیان شد.در این نامه تأکید شده «همانگونه که مستحضرید فرایند ثبت نام خودرو های وارداتی و تولید داخل مقرر شد متقاضیان حساب وکالتی به نام سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان افتتاح کرده و مطابق تصمیمات متخذه در مواردی که به هر دلیلی متقاضیان از ادامه فرآیند خرید خودروهای وارداتی و یا طرح فروش خودرو های داخلی از طریق سامانه یکپارچه فروش خودرو منصرف شوند کلیه بانک‌های عامل نسبت به رفع مسدودی حساب این افراد اقدام نمایند.
این موضوع طی نامه‌هایی مختلفی به کلیه بانکها ابلاغ گردیده و متعاقب آن نیز به معاون نظارت بانک مرکزی اعلام شده است این در حالی است که متاسفانه علیرغم مکاتبات مذکور و تاکید صورت‌گرفته مبنی بر ضرورت رعایت حقوق افراد و رفع مسدودی حساب اشخاص پس از اعلام انصراف و یا درخواست کتبی متقاضی همچنان برخی بانک‌های عامل از آزادسازی حساب‌های مذکور امتناع ورزیده و بعضاً در توجیه این موضوع، عدم اقدام توسط بانک مرکزی را اعلام نمودند که این امر منجر به نارضایتی و وصول شکواییه های متعددی در این زمینه شده است.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت صمت گفت: نمی‌دانم قیمت‌ های جدید خودرو چه‌ زمانی اعلام می‌شود اما قطعا این قیمت ها از سوی وزارت صمت اعلام نخواهد شد. امید قالیباف سخنگوی وزارت صمت در برنامه صبح رادیو گفتگو درباره علت اعلام نشدن قیمت‌گذاری خودروها گفت‌وگو کردند.
وی گفت این حق مردم و بازار و صنعت خودرو و فعالین بورس است که بدانند قیمت گذاری به چه صورت است. شورای رقابت شورای به قول خودشان فراقوه‌ای است یعنی از سه قوه هم بالاتر است و این که مسئولیت تصمیم و مصوبه خودش را گردن یک وزارتخانه دیگر می‌اندازد خودش محل بحث است که با آن فرمایش شأن در تعارض است. دیشب هم ما در یک شبکه تلویزیونی با ایشان مجبور شدم که صحبت کنم و بگویم که قانونا و عرفا وظیفه هر نهادی که تصمیم می‌گیرد این است که خودش هم اعلام کند. ولی متأسفانه ایشان نظر خودش را دارد و جالب ترش این جاست که می‌گویند که سازمان حمایت که به ما مشورت قیمت داده است، بهرحال می‌دانید که شورای رقابت می‌تواند از خیلی‌ها مشورت بگیرد برای رسیدن به آن قاعده گذاری قیمت گذاری اش، خودش ما همان را تصویب کردیم و اگر بخواهم خلاصه بگویم فرمایش ایشان را، می‌گوید قیمت‌ها را سازمان حمایت داده، اطلاع رسانی‌اش هم وزارت صمت کند و من هم دیشب گفتم پس بفرمائید شورای رقابت این وسط چه کاره است؟ دیگر تعطیلش کنید ما خودمان بلدیم و قبلاً هم همین کار را می‌کردیم. این تا این جای کار، ولی این بهرحال بدعت گذاری‌ها به نتیجه نمی‌رسد قطعاً خدا را شکر در همین شورای رقابت فعلی هم با همه مسائل و حواشی که تا الان داشته است عزیزانی هستند که شجاعت پذیرفتن مسئولیت مصوبات را دارند از جمله نایب رئیس شورای رقابت که خیلی منطقی با موضوع برخورد می‌کنند.

مهدی یوسفی


کد مطلب: 125577

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/125577/قیمت-هایی-اوج-می-گیرد-کیفیت-هایی-آب-می-رود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir