کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی بر درخواست فرانسه برای بازگشت نفت ایران به بازار

زمان تحریم کردن تحریم‌کنندگان ایران است

6 تير 1401 ساعت 22:36


دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه در حالی اعلام کرد این کشور خواستار بازگشت نفت ایران و ونزوئلا به بازار برای جلوگیری از افزایش قیمت شده است که فرانسه در جمع تحریم کنندگان اصلی ایران بوده و به نظر می‌رسد که اکنون زمان آن است که ایران از ابزار نفت و گاز برای تحریم تحریم کنندگانش بهره گیرد.
غربی ها در حالی جنگ اوکراین را به پا کردند که مدعی برتری توان اقتصادی و تحریمی برای به زانو در آوردن روسیه بودند اما دیری نپایید که تحریم ها گریبان این کشورها را گرفت. امروز بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا با چالشهای اقتصادی بسیاری از جمله تورم‌های شدید بویژه در حوزه انرژی و غذایی شده‌اند بگونه‌ای که آلمان نسبت به بازگشت به عصر زغال سنگ هشدار داده است. در این شرایط غرب رویکرد به منابع جدید را در پیش گرفته است که ایران نیز در این جمع قرار دارد چنانکه خبرگزاری فرانسه به نقل از دفتر ریاست‌جمهوری این کشور گزارش داد پاریس خواستار بازگشت نفت ایران و ونزوئلا به بازار برای جلوگیری از افزایش قیمت است.
دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که سران کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده درصدد هستند تا امروز در حاشیه‌ نشست هفت کشور بزرگ اقتصادی جهان موسوم به گروه هفت (G۷) در خصوص برنامه هسته‌ای ایران و همچنین صادرات نفت جمهوری اسلامی بحث و گفت‌وگو کنند.روزنامه «تایمز هند» هم گزارش داد یکی از مقام‌های دولت فرانسه اعلام کرد که مذاکرات چهارجانبه در حاشیه نشست‌های گروه هفت در خصوص طیفی از موضوعات و همچنین «موضوع نفت» و «تمایل برای توقف اشاعه» خواهد بود، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
بر اساس این گزارش، ایران بزرگ‌ترین ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد اما در پی تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده، در مسیر فروش نفت خام ایران مانع‌ ایجاد شده است. در پی اعمال تحریم‌های ضد روسی غرب از جمله بر بخش انرژی این کشور، قیمت نفت و بنزین در کشورهای غربی بخصوص اروپایی که وابستگی زیادی به انرژی روسیه دارند، به شدت افزایش یافته و این کشورها را برای تامین منابع انرژی با مشکل مواجه کرده است.بر اساس این گزارش، ایران بزرگ‌ترین ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد اما در پی تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده، در مسیر فروش نفت خام ایران مانع‌ ایجاد شده است. ایالات متحده پس از خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، تلاش کرد تا از فروش نفت ایران جلوگیری کند.
«جو بایدن» رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا علی‌رغم آن‌که با وعده بازگشت به برجام روی کار آمد و بارها به شکست سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران اعتراف کرد اما تاکنون نه تنها اقدام ملموسی برای احیای برجام و لغو تحریم‌های یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران نکرده بلکه همواره توپ را به زمین ایران می‌اندازد و می‌‌گوید که ایران باید برای احیای توافق هسته‌ای تلاش کند.ایران و اتحادیه اروپا دو روز پیش در جریان سفر جوسپ بورل به ایران، در مورد ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای «در روزهای آتی» به توافق رسیدند.یک منبع آگاه در وزارت خارجه قطر به «میدل ایست نیوز» خبر داد که دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران در قطر برگزار خواهد شد.
پیش از این، قطر تحرکات سیاسی گسترده‌ای را برای تسهیل مذاکرات هسته‌ای و از سرگیری آن بعد از توقفی که از ماه مارس پیش ایجاد شد، انجام داده بود.در آستانه ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم‌ها، خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد نماینده ویژه آمریکا در امور ایران امروز وارد دوحه می‌شود.یک مقام ارشد آمریکایی خبر داد که مذاکرات این کشور با ایران طی هفته جاری از سرگرفته می‌شود.روزنامه واشنگتن پست خبر داد که یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرده است که از سرگیری مذاکرات درباره احیای توافق هسته‌ای با ایران طی هفته جاری صورت خواهد گرفت. این مقام آمریکایی گفت که واشنگتن با حضور در دور جدید مذاکرات با ایران موافقت کرده است.
بعد از سفر اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران، اعلام شد که مذاکرات غیرمستقیم در روزهای آینده در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برای عبور از بن‌بست کنونی از سر گرفته خواهد شد. آنچه در این میان قابل توجه است آنکه طرح این موضوع یعنی بازگشت نفت ایران به اروپا سندی آشکار بر شکست سیاست فشار هوشمندی است که بایدن در ادامه فشار حداکثری ترامپ علیه ایران صورت داده و حتی مدعی توان آمریکا برای متوقف سازی کامل فروش نفت ایران بوده است. طرح موضوع ایران با محوریت نفت و گاز و آمدن ‌آن به چرخه انرژی اروپا گواهی بر این حیقت است که جهان توان نادیده گرفتن ظرفیت‌های ایران در حوزه انرژی را ندارد و سیاست تحریم و فشار عملا شکست خورده است. دوم آنکه مسئله فروش نفت و گاز ایران، نمی تواند امتیازدهی غرب به ایران باشد و در ازای ان نیز درخواست امتیازی را نماید چرا که در دولت سیزدهم با تدابیر و دیپلماسی فعال و نتیجه گرا و بویژه توسعه همکاری‌های با کشورهای منطقه و حضور فعال در سازمان‌ها و نهادهایی همچون شانگهای، اکو، بریکس و.... ایران به هر میزان که بخواهد نفت فروخته و درآمد حاصل از آن را نیز به کشور وارد می‌سازد.
بر این اساس طرح مبحث نفت و گاز ایران در اجلاس گروه ۷ از نظر ایران امتیاز برجامی قلمداد نمی‌شود چرا که نه برگرفته از صداقت رفتاری و تعاملاتی غرب بلکه ناشی از نیاز شدید غرب به منابع انرژی جدید است و لذا غرب نمی تواند نیاز خود را به عنوان امتیاز به ایران بفروشد.در این شرایط می‌توان گفت که رویکرد اروپا به نفت و گاز ایران نه امتیاز بلکه ناشی از نیاز آنها به این منابع است و لذا در این شرایط و در حالی که ایران به میزان لازم بازار جهانی برای فروش نفت دارد و مراودات تجاری آن با همسایگان بدون نیاز به روابط با غرب در جریان است به نظر می‌رسد زمان آن است که ایران از ابزار نفت و گاز برای فشار و تحریم کردن تحریم کنندگانش بهره گیرد چنانکه روسیه نیز در ماه‌های اخیر تحریم‌های معکوس را علیه اروپا و آمریکا اعمال و عملا در مسیر زمین گیر کردن آنها پیش می‌رود. توسعه همگرایی میان ایران، چین و روسیه و حتی اعضای شانگهای، دی ۸، بریکس، اکو و... در قالب باشگاه تحریم شدگان می‌توان مولفه‌ای مهم در راه تحقق این هدف باشد.


کد مطلب: 123092

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/123092/زمان-تحریم-کردن-تحریم-کنندگان-ایران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir