کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کلامی در باب گام هفتم

سرانجام پس از برگزاری چند دور نشست‌های مقدماتی، نشست وین در سطح معاونین وزارت امور خارجه میان جمهوری اسلامی ایران و...

13 آذر 1400 ساعت 19:21


سرانجام پس از برگزاری چند دور نشست‌های مقدماتی، نشست وین در سطح معاونین وزارت امور خارجه میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ و البته حاشیه نشینی آمریکا هفته گذشته برگزار شد. علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در کنار همتایان اروپایی‌اش و چینی و روسیه به طرح موضوعات مورد نظر طرفین پرداخته و در نهایت نیز تصمیم بر آن شد تا تیم‌ها برای مشورت به کشورهای خود رفته و احتمالا اواخر این هفته دوباره در وین به مذاکرات ادامه دهند. در این میان نکته قابل توجه رویکرد برخی محافل سیاسی و رسانه‌ای غربی در باب نتایج مذاکرات است که حول محور بی‌نتیجه بودن مذاکرات قرار دارد.
در همین چارچوب امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه گفت به نظر می‌رسد دور کنونی مذاکرات هسته‌ای با ایران در وین موفقیت‌آمیز نبوده است.مکرون رئیس جمهور فرانسه در دوبی به خبرنگاران گفت: من فکر می‌کنم محتمل است که این دور از مذاکرات، با توجه به مواضع، موفقیت آمیز نباشد. به احتمال زیاد این مذاکرات در کوتاه مدت از سر گرفته نشود. در همین حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت هیات مذاکره‌کننده جدید ایران با پیشنهادهای سازنده به وین نیامده بود. او افزود در شش دور اول مذاکرات پیشرفت حاصل شد و راه‌حل‌هایی خلاقانه‌ای برای سخت‌ترین مسائل یافتند اما رویکرد هیات جدید ایران در هفته‌ای که گذشت، تلاش برای حل مسائل باقی مانده نبود.
از سوی دیگر بلینکن وزیرخارجه آمریکا گفت چیزی که طی روزهای اخیر شاهد آن بودیم این بود که ایران درباره آن چیزی که برای بازگشت به تعهدات ضروری است، جدی نبوده و همین موضوع دلیل آن بود که ما به این دور از گفت‌وگوها در وین پایان بخشیدیم. همچنین محافل رسانه‌ای غربی و فارسی زبان نیز با گزارش‌ها و تحلیل‌های متعدد ضمن استمرار این خط رسانه‌ای تلاش کردند تا چنان القا سازند که ایران عامل شکست مذاکرات است.
این ادعاها در حالی مطرح شده است که نگاهی به مواضع ماه‌های اخیر کشورهای اروپایی و آمریکا نشان می‌دهد که خواسته و هدف آنها از مذاکرات بازنویسی برجام برای مدتی طولانی‌تر ورای سال ۲۰۲۵، باز کردن مسائل موشکی و پهپادی و موضوعات منطقه‌ای با هدف محدود سازی جایگاه منطقه‌ای ایران در مذاکرات بوده است. نکته مهم آنکه غربی‌ها در ازای همین زیاده خواهی‌ها نیز حاضر به گزینه لغو تحریم‌ها نبوده و بر استمرار تحریم‌ها با هدف آنچه پایبند ماندن ایران به برجام و همکاری با آژانس نامیده‌اند تاکید کرده‌اند. از نگاه آنها مذاکره نتیجه بخش و مثبت یعنی مذاکره‌ای که این سه خواسته بدون لغو هیچ گونه تحریمی اجرایی شود.
بر این اساس می‌توان نتیجه گرفت که مواضع مطرح شده از سوی غربی‌ها پس از دور جدید مذاکرات مبنی بر بی‌نتیجه بودن مذاکرات به معنای عدم تن دادن تیم ایرانی به زیاده خواهی‌ها و وعده‌های تو خالی طرف‌های غربی بوده است. البته باید توجه داشت که غربی‌ها طی روزهای اخیر جوسازی‌های گسترده‌ برای سوق دادن ایران به کوتاه آمدن در برابر زیاده خواهی‌هایشان صورت داده بودند که بخشی از آن محور قرار گرفتن نوسانات ارزی در پردازش‌های رسانه‌ای آنها با محوریت القا افزایش سرسام آور قیمت ارز در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات بوده است. همچنین نسبت دادن قرار داده‌های جدید خرید تسلیحاتی برخی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی به احتمال گزینه نظامی در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات بعد دیگر این جوسازی بوده است. ادعاهایی که در نهایت با منطق ایران در مذاکرات وین با ناکامی همراه شد و طرف‌ غربی در نهایت خواستار توقف مذاکرات برای مشورت با پایتخت‌هایشان شد.
به هر تقدیر می‌توان گفت که جوسازی‌های غربی‌ها در باب نتیجه مذاکرات صرفا یک هوچی‌گری رسانه‌ای است بویژه اینکه نماینده جمهوری اسلامی بر آمادگی برای ادامه مذاکرات تا رسیدن به نتیجه نهایی تاکید کرد و این طرف اروپایی بود که خواستار توقف مذاکرات گردید که بیانگر ناکامی بی‌منطقی غرب در برابر منطق ایران بوده است.

نویسنده: قاسم غفوری


کد مطلب: 120726

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/120726/کلامی-باب-گام-هفتم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir