کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ایران و عربستان فصل تازه‌ای را آغاز می‌کنند؟

پس از ۷ سال از قطع کامل ارتباطات میان ایران -عربستان سعودی، این دو کشور تصمیم به بازسازی و از سرگیری روابط خود گرفته‌اند...

19 اسفند 1401 ساعت 19:02


پس از ۷ سال از قطع کامل ارتباطات میان ایران -عربستان سعودی، این دو کشور تصمیم به بازسازی و از سرگیری روابط خود گرفته‌اند. هرچند برقراری روابط میان دو کشور مهم و تأثیرگذار مسلمان در منطقه پس از ۷ سال اتفاق سیاسی خوبی است اما ماندگاری و نگهداری آن هم مهمتر است.
برقراری روابط تهران و ریاض تحولات مثبتی را رقم خواهد زد البته اگر طرفین به ویژه طرف مقابل از حسن نیت بالایی برخوردار باشد. شاید تحلیلگران و رسانه‌های سعودی هم چنین دیدگاهی داشته باشند اما واقع بینانه این است که نقش منفی عربستان سعودی در منطقه باعث گشت تا سرانجام در روابط دو کشور اتفاقاتی بیفتد که به ماجرای حمله به سفارت عربتسان سعودی در تهران بینجامد. با وجودی که ماجرای سفارت عربستان هنوز کشف نشده و عوامل و آمران آن شناسایی نشده‌اند، با این وجود می‌توان آشتی ایران و عربستان را به فال نیک گرفت.
اگر در جریان مذاکراتی که میان دو کشور در پکن انجام و به نتیجه رسیده‌ است، مسائلی چون بحران یمن هم مطرح و برای آن راه حل‌هایی در نظر گرفته شده باشد،‌ برقراری روابط تهران و ریاض را می‌توان مثبت ارزیابی کرد.
اگر عربستان سعودی پس از بازگشایی سفارتخانه خود در تهران دست از دشمنی‌ علیه ایران اسلامی بردارد و شبکه اینترنشنال که از سوی آل سعودی تأسیس شده و حمایت می‌شود،‌تعطیل شود، اتفاق خوبی پس از برقراری روابط دو کشور است.
اما با توجه به بیانیه‌ سه جانبه‌ای که به امضای ایران،‌عربستان و چین رسیده‌ است، توافق‌های انجام شده ضمانت اجرایی هم دارد؟
تلاش دو کشور برای پایان دادن به ۷ سال قطع ارتباط در همه زمینه‌های نشان می‌دهد که ایران و عربستان در این سال‌ها زیان دیده‌اند،‌حال یکی بیشتر و دیگری کمتر،‌برای همین چند سال با میانجیگری عراق و عمان میان ایران و عربستان سپری شد و سرانجام پکن مکان امضای بیانیه سه جانبه شد. عربستان در پروژه داعش در منطقه که در صدد نابودی سوریه و عراق بود شکست خورده و در یمن نیز با وجودی که همه امکانات و تسلیحات نظامی و حمایت‌های گسترده آمریکا و رژیم صهیونیستی را در اختیار داشت، نتوانست مقابل مردم مظلوم اما مقاوم یمن به پیروزی برسد.
برخی کشورهای عربی مسلمان منطقه به عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل تن دادند و این اشتباه بزرگ را مرتکب شدند،‌ اما با وجودی که عربستان سعودی نیز بی‌میل به برقراری روابط با اسرائیل نبود،‌ اما برای آشتی با جمهوری اسلامی ایران رقبت بیشتری داشت و پس از بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور در تهران و ریاض باید در انتظار آن باشیم تا چند کشور عربی منطقه که روابط خود را پس از قهری که میان تهران ریاض اتفاق افتاد، با ایران قطع کردند، در صف برقراری روابط با ایران بایستند و آنها نیز اقدام به بازگشایی سفارتخانه‌های خود در تهران کنند.
پس از برقراری دوباره روابط ایران و عربستان سعودی پس از ۷ سال، شاید اتفاقاتی هم در زمین برجام بیفتد، پس از سفر گروسی به ایران توافقاتی که میان ایران و آژانس انجام شد، برجام نیز بار دیگر در فضای سیاسی و رسانه‌ای جهان مطرح شد. آمریکا و اروپا موانع اصلی احیای برجام هستند که هنوز کارشکنی می‌کنند و حتی سامانه اینستکس که کارایی چندانی هم نداشت، برای تحریم بیشتر ایران تعطیل کردند.
قدر مسلم گسترش روابط ایران با کشورهای همسایه بر کشورهای فرا منطقه‌ای اولویت دارد و می‌تواند در خنثی کردن تحریم‌ها مؤثر باشد.
با وجودی که به عربستان سعودی نمی‌توان اعتماد کرد، اما از سر گیری روابط را می‌توان گامی در جهت اثبات حقانیت جمهوری اسلامی ایران دانست. آیا دو کشور فصل تازه‌ای از روابط خود را آغاز خواهند کرد؟

محمد صفری


کد مطلب: 125444

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/125444/ایران-عربستان-فصل-تازه-ای-آغاز-می-کنند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir