?>?> سیاست روز - تغییر با بیاثر شدن تحریم‌ها - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تغییر با بیاثر شدن تحریم‌ها

سخنان رابرت مالی مذاکره کننده ارشد آمریکا درباره این که رسیدن به نتیجه در مذاکرات...

4 بهمن 1400 ساعت 22:51


سخنان رابرت مالی مذاکره کننده ارشد آمریکا درباره این که رسیدن به نتیجه در مذاکرات بدون آزادی زندانی‌های آمریکایی در ایران سخت است یا این که آمریکا هم باید پس از احیای برجام در روابط اقتصادی با ایران حضور داشته باشد نشان دهنده این مسئله است که نگرانی‌های مقامات ایالات متحده تا چه اندازه تنزل پیدا کرده است.
دقیقاً در دولتی که انگیزه زیادی برای توافق با ایران از خود نشان می داد، سخت ترین تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی وضع شد. دولت اوباما از یک سو مذاکرات را پیش می برد تا به نتیجه دلخواه برسد و از سوی دیگر با اعمال تحریم های شدید اقتصادی قصد داشت تا امتیازهای لازم را در جریان مذاکرات هسته ای دریافت کند.
برجام با توجه به ماهیت قبلی خود یک قرارداد یکطرفه بود که تنها پایبند آن ایران بود. خروج آمریکا از برجام در دوران دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، فشارهای اقتصادی علیه ایران را افزایش داد و باعث تحت تأثیر قرار گرفتن اقتصاد کشور از این امر شد. ریچارد نفیو که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در تیم مذاکره کننده و به ویژه در بخش تحریم های آمریکا علیه ایران فعالیت می کرد، معمار اصلی تحریم های فلج کننده و سخت علیه جمهوری اسلامی ایران بود. معمار تحریم های ایران در دولت جو بایدن نیز به کار گرفته شد و در هیئت آمریکایی حاضر در وین حضور داشت اما برکناری او و معرفی جایگزین را می توان نشان تغییر در سیاست دولت بایدن در روند مذاکرات برای احیای برجام دانست. نکته قابل توجه و حائز اهمیت در این تغییر و برکناری رسیدن به این واقعیت است که ابزار تحریم کارایی خود را از دست داده است. آمریکایی ها اگر تا پیش از این اعتقاد داشتند که می توان با ابزار تحریم ایران را وادار به تمکین کرد، اکنون پس از گذشت بیش از ۴۰ سال از عمر تحریم هایی که علیه ایران وضع کرده اند متوجه شده اند که تأثیر تحریم ها بسیار کاهش پیدا کرده و دلیل آن هم سیاست خنثی سازی تحریم ها از سوی ایران بوده است.
برکناری ریچارد نفیو معمار تحریم ها این مهم را ثابت می کند که ایالات متحده از تحریم و تأثیر آن ناامید شده و قصد دارد تا با بازگشت به برجام در اندیشه بازگرداندن محدودیت های هسته ای علیه ایران باشد. نفیو در دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا در وزارت خارجه آمریکا حضور داشت و بخشی از تیمی بود که به تصویب ۴ قطعنامه (۱۷۹۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۹۲۹) در شورای امنیت علیه ایران کمک کرد. نفیو در سال ۲۰۱۳ به تیم مذاکره ‌کننده هسته‌ای آمریکا پیوست و سرپرستی کارشناسان مسائل مالی و تحریمی در این شد. اکنون نیز دولت بایدن پس از به کار گیری نفیو در دولت خود و در تیم هسته ای، به ناکار آمد بودن او پی برد و حتی بر این اعتقاد بود که حضور او برای مذاکرات احیای برجام زیانبار نیز باشد. این تصور در طرف مقابل نیز وجود دارد که «نفیو» معمار اصلی تحریم ها علیه ایران در تیم هسته ای آمریکا چه نقشی جز برنامه ریزی برای تحریم های بیشتر علیه جمهوری اسلامی خواهد داشت؟!
ریچارد نفیو کتاب خاطراتی درباره تحریم ها با نام «هنر تحریم‌ها» دارد او در این کتاب، هدف از اعمال تحریم را ایجاد شرایط سخت برای کشور هدف می‌داند، تا با ایجاد دشواری و سختی برای مردم، ایجاد نارضایتی کرده و ا این طریق تغییر را به دست آورد. اما در طول بیش از ۴۰ سال تحریم ها علیه جمهوری اسلامی، آمریکایی ها شناخت درستی از ایران ندارند و تصور می کنند با ادامه تحریم ها تأثیر خود را بر روند تغییر خواهند گذاشت.
می‌توان یکی از نمونه های بارز خنثی سازی تحریم های اقتصادی علیه ایران را تحریم بنزینی دانست که با همت متخصصین ایران تحریم بنزین خنثی شد و جمهوری اسلامی توانست در تولید این محصول استراتژیک خودکفا شود. در حالی که آمریکا با این اقدام در پی آن بود تا دسترسی ایران به بنزین را محدود کرده و از این طریق نارضایتی در میان مردم ایجاد کند. آمریکا با تحریم بنزین در پی امتیاز گیری بود اما به هدفش نرسید. اکنون نیز آمریکا با علم به این که تحریم ها بی اثر شده و ایران توانسته آنها را خنثی کند، با تحریف انقلاب و سیاه نمایی با بهره گیری گسترده از رسانه های گوناگون به ویژه فضای مجازی سعی دارد کارنامه انقلاب را سیاه جلوه دهد. علی ایحال، چه برجام احیا شود چه نه، آنچه که از اهمیت زیادی برخوردار است، بهبود شرایط اقتصادی است علاوه بر آن برای مهار توطئه‌ها و دسیسه‌های دشمنان، بالا بردن فرهنگ سیاسی و اجتماعی مردم می تواند باطل السحر باشد. ایالات متحده نیازمند به بازگشت به توافق هسته‌ای است، این بازگشت باعث اندک ترمیم در روابط بین الملل ایالات متحده خواهد شد.

نویسنده: محمد صفری


کد مطلب: 121430

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/121430/تغییر-بیاثر-شدن-تحریم-ها

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir