?>?> سیاست روز - جبار آذین منتقد سینما: آلوده کردن سینما با سیاست کار درستی نبوده و نخواهد بود - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تحریم جشنواره فجر درست یا غلط؟

جبار آذین منتقد سینما: آلوده کردن سینما با سیاست کار درستی نبوده و نخواهد بود

10 دی 1401 ساعت 19:01


زمان زیادی به شروع مهمترین رویداد سینمایی کشور یعنی جشنواره چهل و یکم فیلم فجر باقی نمانده است. جشنواره چهل و یکم که از تاریخ دوازدهم تا بیست و دوم بهمن ماه به دبیری مجتبی امینی برگزار خواهد شد این روزها دست خوش حواشی شده است. با شروع اعتراضات و اغتشاشات، برخی از سینماگران و تهیه کنندگان سینما به نشانه اعتراض مخالفت خود را برای حضور در این رویداد سینمایی اعلام کردند و از دیگر سینماگران نیز خواستند که به نوعی مهم ترین رویداد سینمایی و بین المللی کشور را تحریم کنند. سیاست روز در این زمینه با جبار آذین منتقد سینما و تلویزیون مصاحبه‌ای انجام داده است.

* آقای آذین به نظر شما استقبال از جشنواره فجر امسال چطور خواهد بود؟
مقوله استقبال از جشنواره پیش رو به خیلی از مسائل بستگی دارد. مساله اول این است که آیا برگزار کنندگان این جشنواره به دانش و تخصص لازم در زمینه برگزاری یک جشنواره فرهنگی و سینمایی مسلط هستند یا نه؟ دوم آیا برنامه ریزی مناسب و اجرایی در این زمینه صورت گرفته است یا نه؟ و مهمتر از همه این مسائل اینکه برگزاری جشنواره بین المللی فجر که از قضا برگزار کنندگانش در سال گذشته در برگزاری آن چندان موفق نبودند، از نظر مضمون و محتوا در راستای حفظ و ارتقای ارزش ها و آرمان های جامعه که در کلمه «فجر» خلاصه شده قرار دارد یا نه؟ و به علاوه آیا تبلیغات مناسب برای فراخوان هنرمندان انجام شده یا نه؟ و مهم ترین نکته این که متاسفانه در سال جاری سینما از منظر تولید، دچار رکود بوده، آیا شرایط برای تولید همه فیلم سازان کشور مهیا بوده تا بتوانند با ساختن فیلم‌های خوب در این جشنواره شرکت کنند یا نه ؟ اگر پاسخ این پرسش‌ها مثبت باشد که متاسفانه اینگونه نیست، نباید شاهد استقبال پررنگ و قوی در جشنواره پیش رو باشیم.

* آقای آذین از دیدگاه شما آیا تحریم جشنواره از سوی سینماگران کار درستی است؟
یکی از غلط های رایج در کشورمان خلط مبحث میان سیاست و فرهنگ و هنر است، یعنی وقتی که سیاست و حتی تجارت وارد سینما شد، فرهنگ از این عرصه کمرنگ و به مرور در حال حذف شدن است. نگاه فرهنگی به مقوله‌های فرهنگی و اجتماعی نباید زیر سلطه نگره سیاسی و گروهی و جناحی قرار گیرد، چون به هرحال سینما به عنوان یک هنر جمعی، مخاطب اصلی خود را مردم می‌داند یعنی سینما بدون مردم که سرمایه‌های اصلی آن هستند یعنی هیچ . اگر قرار است به راستی یک اثر هنری و سینمایی برای مردم تولید شود بایستی نظرها، سلایق و آرمان‌های اجتماعی را مورد نظر قرار بدهد نه این که صرفا بازگو کننده یک سری اهداف خاص برای آدم‌ها و گروه‌های خاص باشد. به همین دلیل هرگونه برخورد سیاسی با فرهنگ به ویژه با سینما مردود است، یعنی این قضیه به جای اینکه به ارتقای فرهنگ و جامعه بینجامد به فرهنگ سوزی و تخریب بیشتر سینما دامن می زند. کسانی که دیدگاه‌های نظری و سیاسی خاص خود را دارند می‌توانند در عرصه‌های دیگر به صورت منطقی و سازنده عنوان کنند، اما آلوده کردن سینما با سیاست کار درستی نبوده و نخواهد بود.

* برای آینده سینمای ایران چه تجویزی دارید؟
متاسفانه سینمای ایران در این برهه از زمان به آلودگی‌های فکری، تجاری و سیاسی دچار شده و بیمار است و بدتر اینکه به جای توجه به اکثریت سینما، صرفاً یک تعداد از افراد و جریان‌های خودی نما از امکانات سینما برای حضور در این عرصه بهره می برند. از همین رو سینما از منظر کلی به یک معمار نوین نیاز دارد چرا که یک سری مناسبات قدیمی و تاریخ مصرف گذشته و ساختارهای سینمایی هم نیاز به باز آفرینی و تجدید نظر دارد. برخی از این ساختارهای سینمایی متعلق به سه دهه قبل است و اصلا! به روز رسانی نشده از همین رو برای اینکه به این مهم دست پیدا کنیم همدلی و هماهنگی و مشارکت فعال و تخصصی بین اهالی فرهنگ و سینما به ویژه مدیران سینمایی و هنرمندان و منتقدان کارشناس و کاربلد و حتی رسانه‌ای‌ های فعال، یک امر حتمی و لازم است که با هماهنگی و همدلی و هم فکری زاییده شده از نشست‌ها و ارائه امید و شادمانی که نیاز اصلی این روزهای جامعه است، سینما را به سمت امید آفرینی و شادی بخشی و ارتقای ساختار هنری و محتوایی ببرد تا نتیجه این حرکت را در حضور درخشان سینماگران و فیلم های فروزان ایران در جشنواره به راستی بین المللی فجر شاهد باشیم .

* نظر شما درباره دبیر جشنواره امسال (مجتبی امینی) چیست؟
تجارب و رزومه آقای امینی در زمینه تولید آثار سینمایی و تلویزیونی قابل تامل است، اما واقعیت این است که برگزاری جشنواره یک امر کاملا تخصصی است و به خصوص امروز که چشم‌های زیادی به برگزاری جشنواره چهل و یکم دوخته شده است و از آن سمت چون کم کاری‌هایی از سوی مدیران سینمایی در ایجاد تحول در سینما و همدلی با سینماگران صورت گرفته، همین موضوع باعث تحت شعاع قرار گرفتن جشنواره پیش رو خواهد شد.
اما با همین اوضاع آقای امینی به عنوان یک هنرمند و کسی که در عرصه مدیریتی هم دستی بر آتش دارد، آدم مستعد و خلاقی است اما این به آن معنا نیست که او از نظر دانش سینمایی و تخصص ضروری برای برگزاری جشنواره فیلم فجر هم دارای امتیاز بالایی باشد. به همین دلیل اگرچه امکان دارد این جشنواره از جشنواره سال گذشته موفق تر باشد به این مبنا نخواهد بود که جشنواره‌ای کاملاً موفق در عرصه سینمای ایران باشد.

مصاحبه از: علی کلانتری


کد مطلب: 124825

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/interview/124825/جبار-آذین-منتقد-سینما-آلوده-کردن-سیاست-کار-درستی-نبوده-نخواهد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir