کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بحران آب؛ صرفه جویی از سوی مردم؛ بهبود زیرساخت از سوی دولت

11 آذر 1401 ساعت 17:18


تنش و بحران آب به یکی از مهمترین مسائل جامعه است؛ با وجود آنکه اجرایی شدن الگوی کشت می توان حجم عظیمی از آب های زیرزمینی را حفظ کرداما نوک پیمان مشترکان آب را نشانه گرفته است.
به گزارش مهر، مساله آب یکی از مسائلی است که زندگی روزمره هر فردی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. اکنون در ایران و بسیاری از کشورهای همجوار تغییر اقلیم منجر به کاهش بارندگی شده و میزان ورودی آب به سدهای کشور از هر زمان دیگری بحرانی‌تر به نظر می‌رسد به طوری سخنگوی آب در رابطه با این موضوع گفته بود: «بر اساس ایستگاه‌های وزارت نیرو میزان دریافت آب‌های جاری ۲۸ میلی متر است که در مقایسه با متوسط بلند مدت ۵۴ ساله ۱۶ درصد کاهش بارندگی داشتیم و نسبت به سال گذشته در شرایط مشابه به سر می بریم.» و این یعنی بحران آب گریبان گیر آیندگان می‌شود. اما راه برون رفت از چنین شرایطی چیست؟ آیا امکان مدیریت این شرایط وجود دارد؟ یا باید منتظر ماند و دید روزگار چه شرایطی را برای ما و نسل‌های بعدی رقم خواهد زد.
به گفته سخنگوی آب در سال گذشته در سال گذشته حدود ۵ درصد از مشترکین در تهران بد مصرف بوده‌اند که اکنون ۴ درصد شده‌اند که حجم قابل توجهی بوده یعنی ۱۰ درصد مصرف تهران و این مساله برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال در تهران حد مجاز مصرف آب ۱۴ متر مکعب است اما بد مصرف‌ها ۲۸ متر مکعب مصرف داشته‌اند. این صحبت‌ها نشان از ان دارد که می‌توان با صرفه جویی در استفاده از مایه حیات می‌توان این بحران را به تأخیر انداخت و کمی از نگرانی‌های موجود کاست. اما آیا می‌توان به عنوان راه حلی بلند مدت بر آن تکیه زد؟
اگرچه بارها مسئولان امر بر عدم جیره بندی و واردات آب تاکید داشتند اما کارشناسان امر معتقدند اگر این وضعیت ادامه دار شود به زودی زود با بحران آب روبرو می‌شویم و نه تنها نسل آینده از آن محروم می‌شوند بلکه این احتمال وجود دارد که حتی در چند سال آینده بی آبی گریبان گیر مردم کشور شود برای همین بهتر است اقداماتی زیر ساختی برای این مشکل ملی در نظر گرفته شود تا بتوانیم این بحران را پشت سر بگذاریم.
۹۸ درصد آب مصرفی مربوط به بخش کشاورزی است، طرحی تحت عنوان الگوی کشت در نظر گرفته شده است که همچنان اجرایی شدن یا نشدن آن مشخص نیست. چرا که با اجرایی شدن این طرح می‌توان به بهبود وضعیت آب‌های زیر زمینی و جلوگیری از هدر رفت آب در این بخش امیدوار بود. به طوری که چندی پیش مجتبی خیام‌نکویی؛ معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره طرح الگوی کشت گفت: این طرح برای ۱۳۳ محصول کشاورزی است اما از آنجایی که ۱۵ محصول ۳۳ درصد در سبد تولیدات کشاورزی قرار گرفته تمرکز روی این محصولات خواهد بود.
او تاکید کرد: با اجرای الگوی کشت، در پایان سال اجرای طرح، تولید از ۱۲۵ میلیون تن به ۱۵۲ میلیون تن خواهد رسید و مصرف آب سه میلیارد مترمکعب کاهش خواهد یافت. همچنین خودکفایی در تأمین انرژی را به‌دنبال دارد و نفوذ دانش به ۱۰۰ درصد خواهد رسید. ضمن اینکه سطح زیر کشت در سال اول اجرا از ۱۱ میلیون به ۱۲ میلیون هکتار افزایش می‌یابد.با تمامی مقولاتی که گفته شد به نظر می‌رسد که بهترین راه برای نجات از بحران آبی کشور تقویت زیر ساخت‌های آبی و اجرایی شدن الگوی کشت بیش از هر مساله دیگری می‌تواند مثمر ثمر واقع شود، چرا که تنها جریمه مشترکان و اجرای تعرفه پلکانی به تنهایی نمی‌تواند مؤثر واقع شود.


کد مطلب: 124537

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/124537/بحران-آب-صرفه-جویی-سوی-مردم-بهبود-زیرساخت-دولت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir