کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقطه اشتراک همسایگان

ششم خردادماه چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقه‌ای با حضور کشورهای ایران، روسیه، هند، چین، ازبکستان، قزاقستان و...

7 خرداد 1401 ساعت 21:40


ششم خردادماه چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقه‌ای با حضور کشورهای ایران، روسیه، هند، چین، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان به میزبانی کشور تاجیکستان در شهر دوشنبه پایتخت این کشور برگزار شد. آنچه از سوی حاضران در نشست مطرح می باشد از چند منظر قابل توجه است: نخست آنکه حاضران در نشست تامین امنیت و ثبات افغانستان را اصلی مهم و مشترک عنوان نمودند. حقیقت آن است که از شهریور سال گذشته که نیروهای ناتو و آمریکا از این کشور خارج شده‌اند تا به امروز غربی ها نه تنها به تعهدا خود برای امداد رسانی اقتصادی اقدام نکرده‌اند بلکه حتی با اعمال تحریم و بلوکه کردن ۹ میلیارد دلار دارایی این کشور زمینه ساز تشدید بحران انسانی در این کشور شده‌اند چنانکه سازمان ملل عنوان کرده است که بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعتی ۳۸ میلیونی این کشور در فقر و گرسنگی به سر می برند. هر چند که مباحثی همچون تشکیل دولت فراگیر و تکالیف طالبان برای تامین امنیت و مطالبات اجتماعی مردم اصلی مهم در رفع بحران‌های این کشور است اما تحریم‌ها و رفتارهای بحران ساز غرب عملا مانعی جدی در رفع نیازهای اقتصادی مردم این کشور است.
لازم به ذکر است که طالبان در چارچوب همگرایی منطقه‌ای اقدامات قابل توجهی نیز صورت داده است که ممنوعیت کشت خشخاش، توسعه مناسبات مرزی با همسایگان و تاکید بر عدم تهدید امنیت همسایگان از خاک این کشور نمودی از این رفتارهاست. دوم آنکه همسایگان تاکید دارند که غرب از یک سو در حال اعزام تروریسم به افغانستان برای گرفتار سازی منطقه در بحران امنیتی است و ا سوی دیگر سعی دارد تا با جنگ اوکراین و مشغول داشتن روسیه در جنگ از همگرایی میان همسایگان جلوگیری و حتی فضایی بحرانی را به حوزه اسیای مرکزی و قفقاز تحمیل نماید. ایجاد راهبرد مشترک منطقه‌ای در برابر یک جانبه گرایی آمریکا اصلی مهم و اساسی است که همسایگان بر آن تاکید و تحقق آن را اصلی مهم در رسیدن به اهداف منطقه‌ای می دانند. نکته مهم آنکه همسایگان افغانسنان اکثرا از حاضران در پیمان شانگهای می‌باشند که توسعه همگرایی در این چارچوب می‌تواند به توسعه مناسبات میان طرفین منجر شود.
به هر تقدیر می‌توان گفت که آنچه در اجلاس تاجیکستان روی داد نمودی دیگر از همگرایی میان همسایگان بویژه در حوزه امنیتی است که می‌تواند در حوزه اقتصادی نیز مورد توجه قرار گیرد. امروز افغانستان بحران تحمیلی به منطقه است که صرفا با همگرایی میان همسایگان رفع خواهد شد هر چند که رویکرد طالبان به تشکیل دولت فراگیر نیز می‌تواند مولفه‌ای در تسریع این روند باشد.

نویسنده: قاسم غفوری


کد مطلب: 122719

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/122719/نقطه-اشتراک-همسایگان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir