يکشنبه ۱۹ تير ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۴
کد مطلب : 123188

بازی با واژگان قدیمی

جو بایدن رئیس جمهور امریکا در حالی طی روزهای آتی راهی منطقه خواهد شد که طی یادداشتی در واشنگتن پست...
جو بایدن رئیس جمهور امریکا در حالی طی روزهای آتی راهی منطقه خواهد شد که طی یادداشتی در واشنگتن پست به دلایل اهداف سفرش و البته با چاشنی مواضعی در قبال ایران پرداخت.
در سخنان وی دو کلید واژه درباره ایران مشاهده می‌شود نخست آنکه تا زمان بازگشت ایران به برجام فشار اقتصادی ادامه خواهد داشت و دوم انکه آمریکا به دنبال اجرای چتر امنیت هوایی برای مقابله با ایران در منطقه است که در دیدار وی با سران سراسر منطقه در ریاض مطرح می‌شود.
این سخنان از سوی بایدن در حالی مطرح شده است در باب آن چند نکته قابل توجه است. اولا آنکه وی در حالی سیاست های ترامپ را زمینه ساز توسعه توان هسته‌ای ایران و نیز انزوای آمریکا در جهان و شورای امنیت نامیده و فشار دیپلماتیک و اقتصادی را سیاست راهبردی خود در قبال ایران عنوان می‌کند که روند تحولات نشان می‌دهد که او از شکست‌های ترامپ درس نگرفته و در همان مسیر فشار حداکثری با همان شکست‌ها حرکت می‌کند. بایدن در حالی صدور قطعنامه در شورای حکام را پیروزی خود عنوان می‌کند که به اذعان جهانیان، در ازای واکنش ایران که قطع بیشتر دسترسی اژانس، راه اندازی ابشارهای جدید سانتریفیوژها و تسریع در غنی سازی‌ها بوده، یک قطعنامه احمقانه بوده است. در عین در نشست شورای حکام و سپس در نشست شورای امنیت چین و روسیه به عنوان بخش مهمی از قدرت‌های جهانی، در حمایت از ایران به محکوم سازی رفتارهای آمریکا و اروپا در قبال ایران پرداخته و لغو تحریم‌ها و پایان فشار حداکثری را خواستار شدند. البته بایدن به این هم اشاره‌ای نکرد که رویکردهای گسترده منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به توسعه روابط با ایران شکست سیاست فشار و مذاکره را رقم زده است. این روابط در قالب دو جانبه و نیز چند جانبه از جمله اکو، شانگهای و بریکس در جریان است که نشانه‌ای بر چند جانبه گرایی در جهان و شکست یک جانبه گرایی امریکاست که بی اثر شدن تحریم ها را می‌تواند رقم زند.
ثانیا در همین حال بایدن در حالی از تلاش برای ثبات در منطقه می‌گوید که طراحی وی برای تحریک کشورهای عربی به رابطه با رژیم صهیونیستی و مقابله با ایران، رسما دمیدن در منازعات منطقه است که واهی بودن ادعای صلح طلبی وی را اشکار می‌سازد.
نکته قابل توجه دیگر در رد ائتلاف‌های آمریکایی-صهیونیستی را در کنار واکنش منفی ملت های منطقه به چنین ائتلاف‌هایی، تجربه تلخ و شکست خورده ائتلاف‌های ادعایی آمریکا می توان برشمرد چنانکه ناتوی عربی، ارتش واحد اسلامی به رغم سر و صداهای بسیار هرگز نتوانست اجرایی شود و ائتلاف‌هایی همچون اشغال افغانستان و عراق، جنگ لیبی، ائتلاف به اصطلاح ضد داعش جز تشدید و گسترش بحران و ناامنی در منطقه کارکردی نداشته است. امروز این حقیقت برای ملت‌ها و بسیاری از کشورهای منطقه مشخص شده است که ائتلافی که در آن آمریکا و رژیم صهیونیستی حضور داشته باشند جز بحران و ناامنی و هزینه‌های سنگین مالی و انسانی هیچ پیامدی به همراه ندارد.
نکته قابل توجه آنکه بایدن و جان کربی سخنگوی کاخ سفید در حالی ادعای ایجاد سامانه یکپارچه دفاع هوایی در منطقه علیه ایران را مطرح کرده‌اند که بسیاری از متحدان آمریکا از جمله اردن، مصر به صورت مستقیم و عربستان وبرخی دیگر با واسطه اعلام کرده‌اند که با هیچ ائتلافی علیه ایران همراهی نخواهند کرد. تاکیداتی که شکست زودهنگام توهمات ضد ایرانی و یک جانبه گرایی بی منطق آمریکا پیش از سفرش به منطقه بر همگان آشکار ساخت.ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن در گفت‌وگو با روزنامه لبنانی «النهار»، گفت: صحبتی درباره سامانه دفاع منطقه‌ای که اسرائیل بخشی از آن باشد وجود ندارد. مسأله تشکیل این ائتلاف علیه ایران در دستورکار نشستی که قرار است میان سران ۹ کشور عربی با «جو بایدن» در جده عربستان در نیمه ماه جاری میلادی برگزار شود، نیست.
در همین حال منابع مصری نیز با اشاره به اینکه ایران دشمنان خود را با قدرت هدف قرار می‌دهد، خبر دادند تشکیلات نظامی مصر و ساختار سیاسی آن با هرگونه درگیری نظامی با ایران مخالف است. در همین حال منابع خبری اعلام کردند که از محورهای سفر الکاظمی به تهران بیان این پیمان سعودی بوده است که ائتلافی در منطقه شکل نخواهد گرفت.
با توجه به این حقایق می‌توان گفت که ادعای فشار اقتصادی و اجماع منطقه‌ای تکرار همان کلید واژه‌های قدیمی برای توجیه سفر بایدن به عربستان و گرفتار سازی ایرانیان در اشتباه محاسباتی تن دادن به زیاده خواهی‌های آمریکا در مذاکرات آتی است در حالی که حقیقت امر آن است که آمریکا نه توان ادامه یکجانبه گرایی اقتصادی را بویژه به دلیل بحران انرژی جهانی دارد و نه توان اجماع سازی برای اقدام نظامی را.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcaaen6a49nu61.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی