يکشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۷
کد مطلب : 121928

دولت سیزدهم و فعال سازی دیپلماسی انرژی

ر مدت زمانی که دولت سیزدهم برسر کار آمده، سیاست گذاری منطقه‌ای کشورمان نشان می‌دهد که...
در مدت زمانی که دولت سیزدهم برسر کار آمده، سیاست گذاری منطقه‌ای کشورمان نشان می‌دهد که اولویت بخشی به همکاری و تعامل با همسایگان، در صدر سیاست های خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و درصورت تداوم و اثربخشی به این سیاست، می‌توان در آینده شاهد اتفاقات خوب اقتصادی و سیاسی برای کشورمان بود.
سفر رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به روسیه و ترکمنستان و تاجیکستان و در ادامه حضور در حاشیه خلیج فارس و دیدار با امیر قطر نشان می‌دهد که این سیاست درحال شکل گیری و توسعه است و برمبنای نیازهای اقتصادی و سیاسی طرفین می‌تواند امنیت را در منطقه برای تمامی کشورهای حاضر به همراه داشته باشد.
نکته مهم در این سفرها پیگیری رئیس جمهور درخصوص تحول در حوزه مناسبات اقتصادی بین کشورهای همسایه است که در رأس آن دیپلماسی انرژی قرار دارد که با توجه به ظرفیت های کشورمان در این زمینه، می توان انتظار داشت که آینده بهتری برای همه کشورهای منطقه رقم بخورد.
نکته مهم در سفر رئیس جمهور به کشورهای همسایه، گشودن گره‌های بسته در روابط سیاسی و اقتصادی است که به طور مثال در سفر به ترکمنستان موضوع صادرات گاز ترکمنستان پس از سال ها حل و فصل شد و یا در همین ملاقات با امیر قطر، زمینه توسعه روابط تجاری و نیز فعال سازی مرکز تجاری ایرانیان در دوحه به عنوان شروع تحول در روابط اقتصادی دو کشور مورد توافق قرار گرفت.
به نظر می‌رسد با رویکردی که قطر در نقش میانجیگری در مسایل کلان بین المللی دارد و جایگاه استراتژیک کشورمان در منطقه، این سفر و نزدیکی مناسبات سیاسی و اقتصادی دوکشور، گامی نو و بلند در راستای اهداف دو دولت در زمینه ایجاد ثبات در منطقه تلقی شود و هردوکشور از این موضع منافع ملی و منطقه ای را به دست آورند. به هرحال داشتن رویکرد راهبردی در نگاه به همسایگان ازسوی دولت سیزدهم، اثرات مثبتی را به دنبال خواهد داشت که پس از توافق برجام می‌تواند جهش اقتصادی خوبی را برای کشورمان به ارمغان بیاورد. باید در نظر داشت سفر حجت الاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور به قطر، باتوجه به مشکلاتی که این کشور در سال های اخیر با کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس داشته و نیز تحریم هایی که این کشورها علیه آن اعمال کرده بودند نشان از حمایت دوباره ایران از این امیرنشین است. در دورانی که این کشورها با تحریم های ظالمانه خود قطر را تحت فشار قرار داده بودند این جمهوری اسلامی ایران بود که با بازگذاردن حریم هوایی و نیز ارسال محموله های مختلف کمک رسانی به این کشور، حسن همجواری را به بهترین شکل ممکن نشان داد تا امروز شاهد باشیم قطری‌ها در میزبانی و همراهی با دولت و ملت ایران سنگ تمام بگذارند.
ضمن اینکه جایگاه اقتصادی دوکشور با دارا بودن ظرفیت بسیار زیادی از گاز جهان، این فرصت را فراهم می سازد که بتوانند در زمینه دیپلماسی انرژی در سطح جهان تاثیرگذار باشند و با استفاده از ظرفیت‌های اوپک گازی، تعاملات انرژی در منطقه و جهان را راهبری و در راستای منافع دوکشور گام بردارند. نقطه مشترک دو کشور میدان گازی پارس جنوبی است که می‌توان در قالب تفاهمنامه‌های اقتصادی در زمینه تولید و برداشت از آن به منافع مشترک رسید و با سرمایه گذاری های منطقه‌ای در حوزه نفت و گاز منافع مشترک را به دست آورد.

شیدا آریایی پور - دانشجوی حقوق بین الملل و پژوهشگر
https://siasatrooz.ir/vdcau6n6a49nuo1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی