?>?> یاد باد آن روزگاران | سیاست روز
سه شنبه ۵ مهر ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۵
کد مطلب : 124016

یاد باد آن روزگاران

هفته‌ای به نام دفاع مقدس، شاید حداقل‌ کاری است که برای پاسداشت دلاوری‌های زنان و مردان ایران زمین...
هفته‌ای به نام دفاع مقدس، شاید حداقل‌ کاری است که برای پاسداشت دلاوری‌های زنان و مردان ایران زمین در طول ۸ سال دفاع مقدس می‌توان انجام داد. رشادت‌ها و ایثارگری‌ها و از جان گذشتن‌‌ها برای جان بخشیدن‌ها نه یک هفته‌ که در تمام طول سال هم اگر گرامی داشته شود باز هم چنان که باید و شاید دینمان به حماسه آفرینان آن دوران را به خوبی ادا نکرده‌ایم. ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ بود که دشمن بعثی با حمایت ده‌ها قدرت جهانی تجاوزی گسترده را به خاک ایران آغاز کرد تا به زعم صدام سه روز بعد نهار را در تهران بخورد اما این توهم هرگز محقق نشد و مردان و زنان ایران زمین حماسه‌ای ۸ ساله را رقم زدند که نام ایران و ایرانی را در جهان ماندگار ساخت.
امروز در حالی ملت بزرگ ایران در هفته دفاع مقدس، یاد و خاطره آن روزها را پاس می‌دارد و به شهدیدان و جانبازان آن دوران‌ها ادای احترام می‌کند که نگاهی واقع بینانه بر سالهای دفاع مقدس بیانگر این حقیت است که درسها و تجربیات آن دوران نه تنها از تاریخشان نگذشته است بلکه گره‌گشای مشکلات و کاستی‌های امروز کشور می‌باشد. اینکه برخی به دنبال اهمیت زدایی، شبهه افکنی و حتی تحقیر آن دوران هستند، را می توان اقدامی برای برخوردار نشدن ایرانیان از درسها و پیام‌های ماندگار هشت سال دفاع مقدس است حال آنکه تبیین آن روزها به درستی صورت گیرد بسیاری از مشکلات کشور برطرف خواهد شد.
یکی از مفاهیم قابل توجه در آن دوران را در واژه عقلانیت می‌توان جستجو کرد. عقلانیت در این حوزه به این معناست که ملت بزرگ ایران در دوران دفاع مقدس با آگاهی از حقایق جاری در نظام بین‌الملل برای احقاق حقوق خود به جای دل بستن به مذاکره و وعده‌های بیگانگان با تکیه بر خداوند و داشته های درونی وارد میدان شده، و توانستند حماسه‌ای بزرگ را رقم زنند. شاید بتوان گفت که بی‌توجهی به این مولفه مهم و چشم بستن از ظرفیت‌های داخلی و دل بستن به وعده‌های خارجی زمینه ساز برجامی شد که نه تنها دستاوردی برای کشور نداشت بلکه با زمینه ساز هزینه‌های بسیار برای کشور شد. نمود امروز بصیرت و عقلانیت را در مبارزه با کرونا می‌توان مشاهده کرد که کادر درمان و متخصصان ایرانی به جای دل بستن به وعده‌های خارجی که هرگز نیز عملی نشد، برای رفع نیازهای پزشکی و درمانی کشور اقدام کردند که نتیجه آن نیز پایان تحریم واردات واکسن به کشور پس از دست یابی ایران به واکسن بومی کرونا بود.
نکته دیگر در رفع مشکلات که می‌توان آن را در زمره دستاوردهای دفاع مقدس یاد کرد، مقوله عدالت است. چنانکه رهبر انقلاب تاکید کرده‌اند هیچ کاری بدون پیوست عدالت به نتیجه مطلوب نخواهد رسید چرا که این عدالت است که زمینه ساز وحدت و همدلی سراسری و نیز تقویت روحیه جهادی و ایثارگری میان افراد می‌شود. به عنوان نمونه در دوران دفاع مقدس تفاوتی میان جیره‌های رزمندگان نبود و همه سهمی به نسبت مساوی و عادلانه دریافت می‌کردند. بعد دیگر عدالت آن بود که نه تنها سربازان بلکه فرماندان در ردیف اول نبرد حضور داشتند و دوشادوش مردم به مقاومت در برابر دشمن می‌پرداختند. شاید بتوان گفت که یکی از حقله‌های مفقوده امروز جامعه مسئله عدالت باشد که شکاف طبقاتی را به شدت افزایش داده است. مولفه‌ای که دلسردی مردم از تحقق عدالت و مبارزه با فساد را می‌تواند به همراه داشته که نتیجه آن کاهش مشارکت مردمی در رفع مشکلات کشور می‌تواند باشد. امروز وقت آن است که مسئولان در کنار مردم و همسنگ و همتراز مردم در میدان مبارزه با مشکلات و سختی‌ها و تحریم‌ها حضور داشته‌ باشند تا همچون دوران دفاع مقدس شاهد حمایت‌های گسترده مردم در حراست از کشور در برابر تروریسم اقتصادی دشمنان و البته رفع ضعف‌های مدیریتی داخلی باشند.
نکته و درس مهم دیگر در دوران دفاع مقدس آزادی نه به معنای آنچه در فرهنگ غربی از آن یاد می‌شود بلکه به معنای آزادگی است که بر اساس آن ملت‌ها نه در چارچوب دیکته‌ها و خواسته‌های بیگانگان بلکه بر اساس تفکر و اراده خویش برای رفع مشکلات کشورشان گام بر می‌دارند. آزادگی که نه با تسلیم شدن در برابر دشمن که با فرهنگ جهاد و شهادت یعنی جان دادن یکی برای دادن به دیگران رقم می‌خورد. فرهنگ آزادگی که در آنها انسان‌ها نه برای منافع مادی بلکه برای نجات یکدیگر به میدان می‌روند چنانکه نمود امروزین آن را در جان فشانی کادر بهداشت و درمان کشور می‌توان مشاهده کرد که در دوران کرونا در بیمارستان‌ها و مراکز درمان جان می‌دهند تا به همنوعانشان جانی دوباره دهند.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcb8ab80rhb5gp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی