سه شنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۱
کد مطلب : 123477

«خیام» سوار بر سایوز

«خیام» سوار بر سایوز
خیام، پانزدهمین ماهواره‌ای است که از سوی ایران در مدار قرار گرفته است.
ماهواره خیام که یکی از پیشرفته ترین ماهواره‌های ساخت ایران است روز گذشته با موشک ماهواره بر سایوز روسیه پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت. همکاری‌های فضایی ایران و روسیه و گسترش این همکاری در زمینه هوا فضا می‌تواند زمینه‌های مهمتری از دانش هوا فضا را برای همکاری دو کشور فراهم کند. علاوه بر آن اینگونه همکاری باعث خواهد شد تا روابط دو کشور از ثبات و عمق بیشاری برخوردار شود.
پس از سفر پوتین رئیس جمهور روسیه به ایران و دیدار او با مقام معظم رهبری، پیش بینی می‌شد که فصل تازه‌ای از روابط تهران و مسکو آغاز شود. پرتاب ماهواره ایرانی با ماهواره بر سایوز روسیه از پایگاه بایکونور قزاقستان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های غربی و منطقه‌ای داشته است.
خبرگزاری رویترز با اشاره به همزمانی برنامه تهران و مسکو برای ایجاد روابط نزدیک‌تر در مواجهه با تحریم‌های غرب، نوشت: یک ماهواره‌ ایرانی به موفقیت آمیز با یک ماهواره‌بر روسیه به فضا پرتاب شد.
خبرگزاری فرانسه نیز نوشت: ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه ماه گذشته میلادی در دومین سفر خارجی خود از زمان جنگ اوکراین، به ایران سفر کرد. این رسانه همچنین با اشاره به همکاری‌های فضایی پیشین ایران و روسیه یاد‌آوری کرد که در سال ۲۰۰۵ ماهواره سینا ۱ ایران از ماهواره‌بر پلستسک روسیه پرتاب شده بود.
خبرگزاری اسوشیتدپرس نوشت که عملیات پرتاب ماهواره خیام موفقیت آمیز بوده است و حدود ۹ دقیقه پس از پرتاب، ماهواره ایرانی به نام خیام در مدار زمین قرار گرفت. در این گزارش همچنین با اشاره به انتخاب نام این ماهواره، افزود: این ماهواره از نام عمر خیام یک دانشمند ایرانی که در قرن ۱۱ و ۱۲ می‌زیسته، گرفته شده است.
فرانس۲۴ نیز در گزارشی مدعی شد که ماهواره ایرانی پرتاب شده از سوی روسیه در بحبوحه بحث‌هایی مبنی بر اینکه مسکو ممکن است از آن برای بهبود نظارت بر اهداف نظامی در اوکراین استفاده کند، به مدار زمین رفت.
این رسانه در ادامه ادعای خود نوشت: ایران که روابط خود را با مسکو حفظ کرده و از انتقاد به روسیه از حمله به اوکراین خودداری کرده است، به دنبال این است که سوء ظن را مبنی بر اینکه مسکو می‌تواند از خیام برای جاسوسی از اوکراین استفاده کند، منحرف کند.
چند روز پیش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست به نقل از مقامات اطلاعاتی غربی ناشناس نوشت که روسیه "برنامه دارد از این ماهواره برای چند ماه یا بیشتر استفاده کند" تا قبل از اینکه به ایران اجازه دهد کنترل را در دست بگیرد، به تلاش های جنگی خود کمک کند. اما آژانس فضایی ایران روز یکشنبه اعلام کرد که جمهوری اسلامی ماهواره خیام را «از روز اول» کنترل خواهد کرد.
طبیعی است که پس از دستیابی به چنین موفقیت بزرگی، فضا سازی‌های رسانه‌ای از سوی غرب علیه پیشرفت فضایی جمهوری اسلامی شکل بگیرد.
با وجود همه واکنش‌های منفی غرب علیه ماهواره ایرانی و همکاری تهران و مسکو، یک موشک سایوز روسی ماهواره ایرانی خیام را به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین برد و براساس اعلام سازمان فضایی ایران داده‌های ماهواره دریافت شد.
ماهواره ایرانی خیام دیروز و در ساعت ۱۰ و ۲۰ دقیقه از مقر فضایی بایکونور در قزاقستان به فضا پرتاب شد. این ماهواره با وزن ۶۰۰ کیلوگرم، با ماهواره‌بر سایوز به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین پرتاب شد. عمر عملیاتی این ماهواره ۵ سال اعلام شده است.
براساس اعلام سازمان فضایی ایران، داده‌های تله متری ماهواره خیام در ایستگاه‌های زمینی این ماهواره در پایگاه‌های فضایی سازمان فضایی ایران در ماهدشت دریافت شد.
ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از دور است که همه فرامین مربوط به کنترل و بهره برداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاه‌های فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلامی ایران انجام و صادر خواهد شد. مرکز کنترل عملیات ماهواره، ارسال فرامین و ایستگاه‌های اخذ داده‌های ماهواره‌ای ماهواره خیام تنها در خاک جمهوری اسلامی ایران و تحت مدیریت سازمان فضایی ایران است و مهندسین و محققین ایرانی در آن مستقر هستند.
با توجه به فعالیت‌ها و اهداف صرفاً صلح آمیز و غیرنظامی سازمان فضایی ایران، تصاویر ماهواره خیام برای ارتقا توانایی مدیریت و برنامه ریزی کشور در حوزه‌های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها، مدیریت حوادث غیرمترقبه و … استفاده می‌شود و نیروهای دفاعی کشور برای رفع نیازهای خود مسیرهای اختصاصی و منحصر به فرد خود را به لحاظ فنی و راهبردی پیگیری می‌کنند.
حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره خیام، یک ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری حدود یک متر است که طیف‌های مختلف اپتیکال را تصویربرداری می‌کند.
وی گفت: تصاویر این ماهواره می‌تواند در حوزه‌های مختلف سنجشی و پایشی مورد استفاده قرار بگیرد.
به گفته رئیس سازمان فضایی ایران، با توجه به اینکه اطلاعات مربوطه برای فرامین این ماهواره، کدگذاری و رمزگذاری شده طبیعتاً کنترل، هدایت و بهره برداری از آن توسط جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود.
https://siasatrooz.ir/vdcbzfb8zrhb5ap.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی