شنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۹
کد مطلب : 122343

فرسایشی شدن مذاکرات وین

آمریکا مذاکرات وین را معلق کرده است چرا که تمایلی ندارد به برجام باز گردد...
آمریکا مذاکرات وین را معلق کرده است چرا که تمایلی ندارد به برجام باز گردد. بازگشت آمریکا به برجام مستلزم اجرای تعهدات است، تعهداتی که تحریم‌های اقتصادی ایران شامل تحریم‌های نفتی و بانکی لغو می‌شود و دارایی‌های جمهوری اسلامی هم آزاد می‌شود.
هر چند ایران مسائل اقتصادی خود را به مذاکرات و نتایج آن گره نزده است اما طبیعتاً لغو تحریم‌های اقتصادی آثار مثبتی خواهد داشت.
مهمترین بخش از نتایج مذاکرات وین برای احیای برجام بازگرداندن دارایی‌های ایران است که سال ها است در برخی از کشورها همچون کره، ژاپن و چند کشور دیگر بلوکه شده است.
مذاکرات وین برای احیای برجام است، متن مذاکرات بر سر چگونگی اجرای آن و گرفتن تضمین از آمریکا و اروپا است و تاکنون این دو نتوانسته اند تضمینی ارائه دهند.
ایران نیز بدون تضمین خود را بار دیگر در چاه برجام گرفتار نخواهد کرد.
از همان ابتدا روشن بود که آمریکا در صدد لغو تحریم های اقتصادی علیه ایران نیست بلکه سعی دارد تا از موقعیت توافق هسته ای برای وارد کردن فشار بیشتر به ایران بهره ببرد.
یکی از دلایل توقف مذاکرات وین، اصرار آمریکا بر باقی ماندن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی بودن آن است.
سپاه پاسداران یک سازمان نظامی رسمی در جمهوری اسلامی ایران است و اگر ایران این شرط امریکا را بپذیرد، یک بال از نیروهای مسلح خود را تضعیف کرده است.
علاوه بر آن، تن دادن به خواسته آمریکا به زیاده خواهی‌های آن می‌افزاید و گام‌های بعدی را در پی خواهد داشت. در واقع زیاده خواهی‌های آمریکا پایانی ندارد و هر اندازه کوتاه آمدن مقابل آن، عقب نشینی ایران را باعث خواهد شد.
برجام دو وجه دارد، یک وجه آن لغو تحریم‌ها و وجه دیگر محدودیت فعالیت‌های هسته ای ایران است. در این پیمان تنها مباحث قید شده همین دو مسئله است که آمریکا و اروپا تعهدات خود را اجرا نکردند و آمریکا از برجام خارج شد.هم اکنون مذاکرات وین متوقف است و آمریکا همچنان تلاش دارد تا این مذاکرات از سر گرفته شود.
ایالات متحده می‌داند که تحریم ها بی اثر شده و ایران توانسته است از گردنه آن عبور کند برای همین تلاش می کند تا با احیای برجام بر اساس آنچه که خود می‌خواهد بار دیگر ایران را اسیر برجامی کند که دست و پای جمهوری اسلامی را می‌بندد.
آنچه که مسلم است، مسائلی فراتر از برجام در این مسئله دخیل نبوده و نخواهد بود اما ایالات متحده قصد دارد تا مسائل فرا برجام را نیز وارد کند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا در همین زمینه با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، گفته؛ حل نگرانی‌های واشنگتن درباره مسائل فراتر از برجام، لازمه لغو تحریم‌ها است.»
مسائل فراتر از برجام از نظر آمریکا مسائلی همچون سپاه پاسداران، منطقه غرب آسیا، حمایت ایران از جبهه مقاومت، حزب الله لبنان و انصارالله یمن، توانمندی موشکی ایران و برخی دیگر از مسائلی است که ایران را خلع سلاح می‌کند.
پس از چنین اتفاقاتی آیا تضمینی وجود دارد که آمریکا به تعهدات خود پایبند باشد و از آن مهمتر، آیا در صورت موافقت ایران با خواسته‌های آمریکا، تضمینی هست که ایالات متحده به ایران حمله نظامی نکند؟ تجربه لیبی تجربه گرانبهایی است، لیبی در دوران معمر قذافی تن به هر آنچه که آمریکا خواسته بود داد و پس از خلع سلاح کامل، ایالات متحده به این کشور حمله کرد و پس از گذشت ۱۱ سال از آن حمله تاکنون، لیبی همچنان درگیر جنگ داخلی است.
مذاکرات هسته‌ای وین قرار نبود فرسایشی شود اما تعلل آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها آن را طولانی کرده است. تیم مذاکره کننده، دولت و شورای عالی امنیت ملی به درستی در حال پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران هستند و تاکنون نیز در مقابل آمریکا کوتاه نیامده‌اند. اما به فرسایشی شدن آن نیز توجه کنند.
برخی تصور می کنند رسیدن به توافق در وین، کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است، در حالی که توافق هسته‌ای اولیه نیز نتوانست مشکلات اقتصادی ایران را حل کند.باور به این مسئله که آمریکایی‌ها به دنبال نتیجه مثبت در جریان احیای برجام برای ایران نیستند، به حل مسئله کمک زیادی می‌کند.

نویسنده: محمد صفری
https://siasatrooz.ir/vdcc0iqs12bqi18.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی