جمعه ۱۵ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۵
کد مطلب : 124062
کشورهای تولید کننده نفت بر سر کاهش تولید توافق کردند

شکست دیپلماسی اقتصادی آمریکا؛ این شماره اوپک پلاس

شکست دیپلماسی اقتصادی آمریکا؛ این شماره اوپک پلاس
ناکامی‌های یک جانبه گرایی جهانی آمریکا به عرصه اقتصادی نیز رسیده است چنانکه به رغم درخواست‌ها و فشارهای آمریکا اوپک پلاس بر کاهش تلید نفت رای داد.
آمریکا همواره مدعی نقش اول در اقتصاد جهانی بوده است و بر آن بوده تا خواست خود را به سایر کشورها تحمیل نماید. نمود این مسئله را به کرات در حوزه نفت می توان مشاهده کرد که بر اساس خواست آمریکا قیمت‌ها افزایش یا کاهش یافته‌اند. اما این روند چنانکه در حوزه سیاست نیز روی داده با تغییراتی همراه شده و کشورها در قالب چند جانبه گرایی به دنبال فاصله گرفتن از تحمیل‌های اقتصادی آمریکا هستند. آمریکا که با فرار از افغانستان و اخیرا با الحاق ۱۵ درصد از خاک اوکراین به روسیه، ضعف‌نظامی‌اش آشکار شده در حوزه سیاست نیز با ناتوانی برای اجماع سازی علیه کشورهایی همچون ایران، روسیه و چین و کره شمالی مواجه شده است. اما این پایان راه نبوده و حوزه اقتصاد به عرصه دیگر ناکامی آمریکا مبدل شده است که در تصمیم اخیر اوپک پلاس می‌توان مشاهده کرد. اوپک پلاس بدون توجه به درخواست‌های مکرر سازمان ملل تصمیم به کاهش ۲ میلیون بشکه‌ای تولید نفت گرفت. این بزرگ‌ترین کاهش تولید نفت از زمان شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰ است.در پی این تصمیم، قیمت نفت خام در بازارهای جهانی افزایش یافت و نفت برنت به ۹۳ دلار رسید.آمریکا تصمیم مجموعه اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت را دلسردکننده خواند و تأکید کرد که برای محدود کردن نقش این گروه در تعیین قیمت سوخت تلاش می‌کند.
کاخ سفید در واکنش به تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، تأکید کرد که این تصمیم برای «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا «دلسردکننده» بوده است.این بیانیه تصمیم اوپک پلاس را «فاقد دوراندیشی» دانسته و تأکید کرده که این تصمیم در اقتصاد جهانی که خود از آثار منفی حمله روسیه به اوکراین تحت فشار است، به کشورها آسیب می‌زند.در این بیانیه تأکید شده که در پرتو این تصمیم، دولت بایدن با کنگره درباره سازوکارهایی جهت کاهش سلطه کشورهای اوپک بر قیمت نفت در بازارهای جهانی همکاری خواهد کرد.همچنین کاخ سفید تأکید کرد که بایدن دستور آزادسازی بخش بیشتری از ذخایر راهبردی نفت آمریکا را صادر کرده است.«کارین ژان پی‌یر»، سخنگوی کاخ سفید نیز عنوان کرئه بود که تصمیم اوپک پلاس به روشنی جانبداری از روسیه بوده و افزود که واشنگتن این تصمیم را «غلط» و به نفع مسکو می‌داند.
از سوی دیگر، «الکساندر نوواک»، معاون نخست‌وزیر روسیه این تصمیم را «بی سابقه» و نتیجه نیاز به تحقق تعادل در بازارهای نفت دانست. او تأکید کرد که روسیه برای کاهش آثار منفی تحریم‌ها، تولید نفت خود را کاهش خواهد داد.همزمان «عبدالعزیز بن سلمان»، وزیر انرژی عربستان در کنفرانسی مطبوعاتی در حاشیه نشست وزرای نفت اوپک در وین گفت است که این گروه همچنان عامل اساسی ثبات بازارهای جهانی خواهد بود.او گفت که اقدامات پیشگیرانه اوپک باعث شده که بازار نفت بازاری پایدار و باثبات باشد و افزود که توافق کاهش تولید تا پایان سال ۲۰۲۳ برقرار خواهد بود.در همین حال «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا در واکنش به این تحولات گفت که کشورش منافع مشترکی با عربستان دارد اما تضمین تأمین سوخت در بازارهای جهانی و پایین نگه داشتن قیمت نفت را مهم می‌داند.
بهای معاملات نفت برنت یک دلار و ۵۷ سنت معادل ۱.۷ درصد افزایش یافت و در ۹۳ دلار و ۳۷ سنت در هر بشکه بسته شد. نفت برنت در طول معاملات چهارشنبه، تا رکورد ۹۳ دلار و ۹۶ سنت پیش رفت که بالاترین رکورد از ۱۵ سپتامبر بود.بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا یک دلار و ۲۴ سنت معادل ۱.۴ درصد افزایش یافت و در ۸۷ دلار و ۷۶ سنت در هر بشکه بسته شد. هر دو شاخص نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت در دو روز گذشته، رشد چشمگیری داشته‌اند.
تصویب کاهش تولید نفت به میزان دو میلیون بشکه در روز از سوی وزیران اوپک پلاس، می‌تواند از قیمت‌های نفت که به دلیل ترس از رکود اقتصادی، افزایش نرخ‌های بهره آمریکا و رشد ارزش دلار آمریکا، از ۱۲۰ دلار به حدود ۹۰ دلار نزول کرده‌اند، حمایت کند.فیونا سینکوتا، تحلیلگر بازارهای مالی شرکت سیتی ایندکس گفت: نفت هفته جاری با انتظار برای کاهش تولید اوپک پلاس، روند افزایشی پیدا کرد اما تأثیر کاهش تولید با در نظر گرفتن این‌که بعضی از اعضای این گروه نتوانسته‌اند مطابق سهمیه، تولید کنند، کوچک‌تر خواهد بود. اوپک پلاس در اوت، ۳.۵۸ میلیون بشکه در روز کمتر از سقف هدف‌گذاری شده، نفت تولید کرد.
اعضای گروه «اوپک‌ پلاس بر سر کاهش ۲ درصدی تولید نفت توافق کردند. بدین ترتیب روزانه ۲ میلیون بشکه نفت کمتر روانه بازار می‌‌شود؛ سیاستی که در وهله نخست قیمت نفت را در بازارهای جهانی افزایش خواهد داد و به‌زعم آمریکا در این اوضاع بحرانی جهان به نفع پوتین و ماشین‌ جنگ کرملین تمام خواهد شد.
قیمت نفت که تنها ۳ ماه پیش و در بحبوحه جنگ اوکراین به مرز بشکه‌ای ۱۲۰ دلار رسیده بود، در حال حاضر و در پرتو نگرانی‌ها از رکود جهانی و همچنین بالارفتن نرخ بهره در آمریکا و تقویت دلار به مرز ۹۰ دلار رسیده است. مشخص نیست کاهش ۲ درصدی عرضه برای دنیایی که روزانه حدود ۱۰۰ میلیون بشکه نفت مصرف می‌کند در طولانی‌مدت تا چه اندازه بر قیمت نفت و گاز آنهم در آستانه زمستان تاثیر داشته باشد؛ با این حال بلافاصله بعد از اعلام این تصمیم، قیمت نفت خام برنت حدودا بشکه‌ای ۳ دلار افزایش یافت و به ۹۳ دلار رسید. در این میان آنچه مهم است آنکه اروپا و آمریکا در آستانه فصل سرما با بحران انرژی مواجه هستند و به سوزاندن چوپ و زغال روی آورده‌اند که می‌تواند زمینه ساز بحران‌ها و حتی طغیان‌های اجتماعی گردد چنانکه در بسیاری از این کشورها اعتصاب‌ها و تظاهرات ضد دولتی در هفته‌های اخیر شدت گرفته است.

نویسنده: مهدی یوسفی
https://siasatrooz.ir/vdcce0qsi2bqix8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی