?>?> سفر به آفریقا | سیاست روز
سه شنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۵
کد مطلب : 120507

سفر به آفریقا

بایدن رئیس جمهور آمریکا در حالی اولین سالگرد ریاست جمهوری‌اش به روزهای پایانی نزدیک می‌شود که...
بایدن رئیس جمهور آمریکا در حالی اولین سالگرد ریاست جمهوری‌اش به روزهای پایانی نزدیک می‌شود که وی در کنار گرفتار بودن در بحران‌های داخلی از جمله آنچه حواس پرتی‌های او نامیده می‌شود، در عرصه سیاست خارجی نیز دوران چندان موفقی را سپری نمی‌کند که خروج ناگهای آمریکا از افغانستان نمودی از آن است. نکته قابل توجه در سیاست خارجی بایدن، رویکرد آن به قاره آفریقاست چنانکه بلینکن وزیر خارجه آمریکا در اولین گام این سفرش به آفریقا در پایتخت کنیا حضور خواهد یافت. وی در سفر پنج‌ روزه به نیجریه و سنگال نیز سفر خواهد داد. حال این سوال مطرح است که هدف وی از این سفر چیست؟ هر چند که بخشی از اهداف این سفر را در منازعات و بحران‌های ایجاد شده در سودان و اتیوپی و تلاش آمریکا برای ایفای نقش دیپلماتیک در این مناطق ارزیابی کرد اما در ورای آن اهدافی کلان تر نیز از سوی آمریکا دنبال می‌شود که بخشی از آن در قالب اقتصادی و رقابت با سایر رقبا صورت می‌گیرد. مهمترین چالش آمریکا در آفریقا گسترش نفوذ چین است. براساس گزارش رسمی سالانه ۲۰۲۱ روابط تجاری و اقتصادی چین-آفریقا، چین تا پایان سال ۲۰۲۰ و برای دوازدهمین سال متوالی، بزرگ ترین شریک تجاری آفریقا باقی مانده است..
بدنبال ثبت ارزش ۱۸۷ میلیارد دلاری تجارت دو جانبه میان چین و آفریقا، چین جایگاه خود را به عنوان شریک تجاری برتر آفریقا در سال ۲۰۲۰ میلادی حفظ کرده است.روسیه نیز سیاست گسترش جضور در آفریقا را دنبال می کند.
روسیه پیشتر در راستای ساخت نیروگاه هسته‌ای و منطقه صنعتی مهمترین گام را در مصر برداشته است. البته نباید فراموش کرد که این رقابت صرفا با روسیه و چین نمی‌باشد بلکه کشورهای اروپایی همچون آلمان، انگلیس و فرانسه نیز در جمع رقبای آمریکا قرار دارند هر چند که در ظاهر از توافق میان اروپا و امریکا علیه روسیه و چین سخن گفته می‌شود. نکته مهم دیگر در سفر بلینکن تقارن آن با بررسی عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقاست. در حالی که بسیاری از کشورهای آفریقایی مخالف این پیوستن هستند آمریکا و برخی کشورهای اروپایی برآنند تا با بحران سازی در آفریقا و نیز به کار گیری دیپلماسی در نهایت اتحادیه آفریقا را به پذیرش رژیم صهیونیستی وادار سازند که سفر بلینکن را در این چارچوب می‌توان ارزیابی نمود. به هر تقدیر می‌توان گفت که سفر بلینکن نه در چارچوب حل بحران‌های این قاره بلکه در ادامه سیاست‌های نظام سرمایه داری در این قاره است که این روزها حوزه رقابت بسیاری از کشورهای اروپایی نیز شده است و بلینکن نه تنها علیه چین و روسیه بلکه با رقبای اروپایی نیز درگیر بوده و به دنبال تقویت جایگاه آمریکا در این قاره می باشد هر چند که خروج غیر مسئولانه آمریکا از افغانستان ابهامات بسیاری در تحقق این خواسته ایجاد کرده است.

نویسنده: سید مهدی لنکرانی
https://siasatrooz.ir/vdccxxqsm2bqip8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی