?>?> می شود هویت تاریخی را به حراج گذاشت؟ | سیاست روز
شنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۱
کد مطلب : 122561

می شود هویت تاریخی را به حراج گذاشت؟

هویت تاریخی فقط بناهای تاریخی و آثار باستانی نیست که هویت تاریخی به هویت معنوی و روحی هر جامعه ای هم بستگی دارد...
هویت تاریخی فقط بناهای تاریخی و آثار باستانی نیست که هویت تاریخی به هویت معنوی و روحی هر جامعه ای هم بستگی دارد. وقتی همان آثار تاریخی و باستانی به حراج گذاشته شود، هویت روحی و روانی نیز در حراج است. حراج اشیای تاریخی که هویت ایران است، طرح برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی است.
هدف از طرح استفاده بهینه از اشیای باستانی و گنج ها است اما کارشناسان باستان شناسی معتقدند این طرح به حفاری ها و قاچاق غیر مجاز رسمیت و وجاهت می بخشد. طرح توسط ۴۶ نفر از نمایندگان مجلس ارائه شده که مدعی هستند با تصویب آن، ایران به قطب خرید و فروش آثار باستانی تبدیل می شود و موجب درآمدی جدید برای وزارت گردشگری و میراث فرهنگی برای خرید و حفظ آثار باستانی و ورود ارز به داخل کشور می شود بر اساس این طرح افراد متخصص بعد از دریافت مجوز می توانند اقدام به کاوش آثار باستانی کنند و سپس برای فروش اقلام کشف شده اقدام کنند. اگرچه نمایندگان مجلس ادعا می کنند این طرح موجب اشتغال زایی فراوان برای فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با تاریخ و باستان شناسی می شود اما فعالان این حوزه اولین مخالفان طرح مجلس هستند.
در حالی که نمایندگان می گویند رویکرد قانونی فعلی درباره گنج ها و آثار باستانی متعلق به گذشته است و نیاز به بازنگری دارد اما کارشناسان معتقدند این طرح می تواند خسارات بزرگ و جبران ناپذیری به بار آورد که یکی از آنها محروم شدن ایران از پیگیری آثار باستانی خود در کشورهای دیگر است . ۶۱ استاد باستان ‌شناسی کشور در نامه ای که به مجلس ارائه دادند اذعان داشتند که ارائه ‌کنندگان چنین طرحی تنها با نگاهی مادی به اشیای فرهنگی، در پی کمتر شدن سود دلالان و قاچاقچیان عتیقه و حتی درآمدزایی از این طریق برای دولت هستند، اما این طرح به سودجویان و عتیقه‌جویان در قبال اخذ مدرکی در ازای شرکت در دوره‌ها، اجازه خواهد داد تا این‌ بار رسمی و تحت نام قانون به غارت و آسیب‌رسانی به آثار باستانی و مواریث ملی کشورمان بپردازند.
در کنوانسیون های بین المللی تاکید بر این است اشیا از سرزمین مادری خود دور نشود و در صورت قانونی شدن خرید و فروش آثار باستانی، ایران نمی تواند در دعاوی حقوقی بین المللی مبنی بر جلوگیری از خرید و فروش میراث فرهنگی جلوگیری از حراج اشیا و استرداد آنها به کشور اقدام قانونی انجام دهد .
۱۰ سال پیش دولت مصر با استناد به این کنوانسیون ها بیش از ۱۸ هزار شئی تاریخی خود را از آمریکا پس گرفت. این در حالی است که پیشنهاد دهندگان این طرح یعنی برخی نمایندگان مجلس با مثال زدن کشورهای انگلستان و مصر اعتقاد دارند که کار برخی روستاييان كنار رود نيل منحصرا فروش آثار باستانی است. آنها همچنین می گویند در كشور انگلستان يابنده اين اشيا تنها بايد ظرف دو هفته به پليس اطلاع دهد و پس از اين اطلاع، از سوی دولت به موزه ‌های كشور فراخوان می‌شود و اگر موزه‌ای داوطلب خريدار شیئ بود با رقم توافقی يابنده به موزه می‌فروشد و اگر نبود يابنده حق دارد راساً اقدام به فروش آن بكند. طرح حاضر در نظر دارد با رويكردی بينابين، ضمن حفظ اين سرمايه ملی با رويكرد اشتغال زاينده به كاوش‌های باستان‌شناسانه سر و سامان جديدی ببخشد.
اما این اولین بار نیست که طرح قانونی کردن فروش آثار باستانی در ایران مطرح شده، درواقع طرح فعلی مجلس همان طرحی است که در سال ۸۹ از سوی حمید بقایی رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی ارائه شده بود. وی در آن مقطع قصد داشت در جزایر کیش و قشم بازار خرید و فروش اشیای تاریخی راه اندازی کند که با موج مخالفت کارشناسان این عرصه، مجبور به عقب نشینی شد. مشخص نیست نمایندگان مجلس چرا جای این که با توسعه گردشگری به توسعه اقتصادی دست یابند قصد دارند آثار باستانی ایران را حراج کرده و چنین ظرفیتی را به دیگر کشورها هدیه بدهند؟

نویسنده: علی کلانتری
https://siasatrooz.ir/vdcepw8zzjh8wni.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی