شنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۲
کد مطلب : 122878
فارن پالیسی از استمرار حماقت‌های واشنگتن می‌گوید

براندازی؛ همچنان اولویت آمریکا در قبال ایران

براندازی؛ همچنان اولویت آمریکا در قبال ایران
این روزها در حالی آمریکایی‌ها با توهم کسب امتیازات بسیار و ندادن امتیاز اقدام به تصویب قطعنامه‌ای نخ نما شده در شورای حکام کرده‌اند که این رفتار حتی با نقد شدید رسانه‌های غربی همراه شده و بسیاری اذعان دارند که بیش از دو دهه سیاست‌ واشنگتن در قبال ایران با تمام فراز و فرودهایش به شکست انجامیده و صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس نیز تداوم همین مسیر اشتباه است.
نشریه «فارن پالیسی» با انتشار مطلبی به سلسله اشتباهات راهبردی آمریکا در قبال ایران پرداخت است چنانکه بیش از دو دهه سیاست‌ واشنگتن در قبال ایران با تمام فراز و فرودهایش به شکست انجامیده‌است. در ادامه این اقدامات اشتباه غرب برای احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، آمریکا، انگلیس و فرانسه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را علیه ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردند که به تصویب رسید؛ موضوعی که با خشم مقامات ایران مواجه شد تا جایی که آنها شماری از دوربین‌های آژانس را قطع و به افزایش غنی‌سازی مبادرت کردند.
از نگاه صاحبنظران، این مسیر نباید ادامه می‌یافت. در روابط دو دهه گذشته آمریکا و ایران فهرستی از فرصت‌های از دست رفته و سوءتفاهم‌های عمیق در این روابط به چشم می‌خورد. حتی «ویلیام برنز» رئیس سابق سازمان سیا در سال ۲۰۱۹ مکررا در گفت وگوها و یادداشت‌های خود از «کانال پشتی» (دیپلماسی پنهان) با هدف باز کردن کانال‌های جدید سخن به میان آورده‌بود.
رویکرد آمریکا و غرب در مواجهه با ایران متناقض و با تردید بوده‌است. به اعتقاد «حسین بنائی» از نویسندگان مقاله‌ای در مورد روابط ایران و آمریکا که مقاله او مورد تحسین قرار گرفت، تیم بایدن عمدا یا سهوا برای احیای برجام با همان دولتی در ایران که به توافق دست یافته‌بود، تلاش نکرد.
بیشتر کارشناسان در این زمینه اتفاق نظر دارند و معتقدند حتی در صورتی که ترامپ توافق هسته‌ای را زیر پا نمی‌گذاشت و کارزار «فشار حداکثری» را بر این تحمیل نمی‌کرد باز هم روابط این دو کشور همچنان تیره می‌ماند. بیانیه اوباما پس از امضای برجام نیز آشکارا بهبود روابط آمریکا با ایران و اینکه تهران بازیگر خوبی است را رد می‌کرد. امروز فرصت‌های مهم برای بهبود روابط میان ایران و آمریکا از دست رفته‌است؛ این موضوع به واقعه ۱۱ سپتامبر برمی‌گردد که «جرج دبلیو بوش» رئیس‌جمهور وقت آمریکا، تلاش‌های ایران را برای همکاری رد کرد و در مقابل، ایران را در کنار عراق و کره شمالی «محور شرارت» نامید.
هم اکنون نیز امید به تغییر رژیم و براندازی در تهران همچنان موضوع عمده بحث و گفتگوها در واشنگتن است. با این حال ممکن است که همانند گذشته غیرواقع بینانه بودن این مسئله ثابت شود. فارن پالیسی با اشاره به سرنوشت اعتراضات قبلی در این مورد گفت: در کل هیچ گونه تغییری در کوتاه مدت پیش بینی نمی شود.
در همین حال خبرگزاری فرانسه نیز نوشت تاکتیک‌های هسته‌ای ایران موجب شده رئیس‌جمهور آمریکا در برابر انتخاب‌های دشواری قرار بگیرد.
رئیس‌جمهور آمریکا دوران ریاست‌جمهوری‌اش را با وعده برای بازگشت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ که دونالد ترامپ از آن خارج شده بود آغاز کرد. مذاکرات برای احیای این توافق از سه ماه پیش بر سر آخرین جزئیات دچار وقفه شده است.خبرگزاری فرانسه نوشته است: «بدون حصول توافق- و با نزدیک‌تر شدن ایران به زمان گریز هسته‌ای- بایدن در معرض انتخابی سخت قرار گرفته است: او یا باید امتیازات بیشتری به تهران بدهد و توسط رقبای جمهوری‌خواهش در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به ضعف متهم شود و یا باید مرگ مذاکرات را اعلام کند که این هم می‌تواند به ایجاد یک بحران جدید در خاورمیانه منجر شود.»
مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین از سه ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفت‌وگوها بارها تلاش کرده طرف‌های مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماه‌های گذشته، بعد از وقفه در مذاکرات وین، به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیات‌های روانی و رسانه‌ای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردند.این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفت‌وگوها شده است.
در این میان در اظهاراتی تامل برانگیز مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه اقدام ایران در توقف فعالیت دوربین‌های نظارتی اقدامی منفی است گفت: امیدوارم که در سریع ترین زمان ممکن به ایران سفر کنم.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت وگو با شبکه الجزیره گفت: عملیات بازرسی به ایران کمک می‌کند و به آن فرصت می‌دهد که حرف‌های خود مبنی بر عدم مخفی کردن چیزی در برنامه هسته ای‌اش را اثبات کند.گروسی در ادامه خاطرنشان کرد: ایران باید همواره بر بازرسی بی طرفانه و متعادل حساب باز کند و این مساله ای است که تنها آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند انجام دهد.مدیرکل آژانس همچنین گفت: اقدامات اخیر ایران تاثیر منفی بر مذاکرات وین خواهد گذاشت. در این میان دستیار وزیر امورخارجه آمریکا قرار است در جریان سفر خود به سرزمین‌های اشغالی و کرانه باختری درباره موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و ایران رایزنی کند.
از سوی دیگر نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی درباره ارزیابی خود از احتمال احیای برجام در زمان کنونی گفت این شانس همیشه وجود دارد.دیپلمات روس در توییتی نوشت: این شانس همیشه وجود دارد. قطعاً زود است که بگوییم این توافق مرده است. در وضعیت بن‌بست قرار دارد که به احتمال زیاد پس از تصویب قطعنامه نابخردانه و غیرسازنده در ارتباط با ایران توسط شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این وضعیت تا مدتی مشخص ادامه خواهد یافت.
https://siasatrooz.ir/vdcfe0dycw6d0ca.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی