سه شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۴۰
کد مطلب : 123011

میهمانی اردوغان برای بن‌سلمان

محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سفری دوره‌ای را آغاز کرده است که از مصر و اردن آغاز و به ترکیه ختم می شود. هر چند که سفر بن سلمان به اردن و مصر به دلیل اختلافات دیرینه طرفین از جمله اتهامات مصر به ریاض مبنی بر دخالت در امور داخلی این کشور دارای اهمیت می‌باشد بویژه اینکه روند تحولات حکایت از تقلای سعودی برای اجرای ابعاد جدیدی از روند سازش همزمان با سفر ماه آتی بایدن رئیس جمهور آمریکا به ریاض دارد اما سفر وی به ترکیه از اهمیت بیشتری برخوردار است.
نکته اساسی در این سفر آن است که بن سلمان به عنوان آمر قتل خاشقجی از سوی ترکیه متهم بوده و این امر حتی به قطع روابط سیاسی طرفین منجر شد تا در نهایت اخیرا اردوغان رئیس جمهور ترکیه ضمن سفر به ریاض از ارسال پرونده مذکور به عربستان و پایان بررسی آن در کشورش خبر داد. در چنین شرایطی سفر بن سلمان به آنکارا را می‌توان فصل نوینی در روابط دو کشور دانست در حالی که نکته کلیدی آن عبور اردوغان از ادعای خون‌خواهی خاشقجی که حلقه تکمیلی آن نیز پایان خون‌خواهی اردوغان از رژیم صهیونیستی درباره شهدای کشتی امداد رسانی به غزه (مرمره در سال ۲۰۰۹) می‌باشد که با سفر هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه صورت گرفت.
در باب اهداف و چرایی سفر بن سلمان به ترکیه مباحث متعددی مطرح است از جمله آنکه بن سلمان در استانه سفر بایدن به ریاض به دنبال نمایش مشروعیتی منطقه‌ای از خویش است تا پاسخی باشد به منتقدانی که مخالف دیدار بایدن با او هستند. در همین حال اهداف اقتصادی و نیز همگرایی میان دو کشور در چارچوب اجرای ابعاد جدیدی از روند سازش از دیگر اهداف این سفر می‌تواند باشد. در نقطه مقابل اردوغان نیز به شدت تلاش دارد تا با تعاملات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از جمله جذب سرمایه‌های عربی بر مشکلات اقتصادی حاکم بر کشورش پیروز گردد تا مولفه‌ای برای موفقیت وی در انتخابات ریاست جمهوری پیش رویش باشد. این دیدگاه کاسبکارانه اردوغان را در روابط وی با امارات پس از سالها قطع روابطه می‌توان مشاهده کرد. البته این سناریو نیز مطرح است که ترکیه به دنبال اجرای پروژه تبدیل شدن به هاب انتقال انرژی به اروپا بویژه همزمان با جنگ اوکراین است و سرمایه گذاری کشورهای عربی همچون عربستان و امارات را مولفه‌ای مهم در این عرصه می‌داند.
با توجه به جمیع این شرایط سفر بن سلمان به ترکیه را می‌توان فاز جدید مناسبات دو کشور دانست هر چند که اعتراض مردم ترکیه به این روابط می‌تواند بر این روند تاثیرگذار باشد چنانکه مخالفت مردم با روابط آنکارا با رژیم صهیونیستی معادلات اردوغان در آن حوزه را نیز با ابهاماتی همراه ساخته است.

نویسنده: مهسا شاه‌محمدی
https://siasatrooz.ir/vdcfymdyyw6d0xa.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی