يکشنبه ۵ تير ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۶
کد مطلب : 123076

دو پیام‌رسان و چند کلید واژه

تهران طی روزهای اخیر در حالی مرکز مراودات، مذاکرات و سفرهای دیپلماتیک بوده است که...
تهران طی روزهای اخیر در حالی مرکز مراودات، مذاکرات و سفرهای دیپلماتیک بوده است که حضور بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و الکاظمی نخست وزیر عراق به فاصله یک روز در تهران بیش از سایر مراودات دیپلماتیک منطقه ای و فرامنطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است. این امر از آن جهت است که بورل نقش واسطه را در مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ بر عهده دارد و الکاظمی نیز نقش میانجی را میان ایران و عربستان ایفا کرده است چنانکه وی پیش از سفر به تهران راهی ریاض شده و با استقبال گرم ولیعهد سعودی نیز همراه شده است. این سفرها در حالی صورت گرفته است که پیش از آن مجموعه‌ای از تحولات از سوی مقامات غربی و سعودی صورت گرفته است که می‌توان از آنها با عنوان واژه گان پیش از مذاکره یاد کرد. پیش از سفر بورل آمریکا و اروپا اقدامات گسترده‌ای با محوریت ایران هراسانه و نمایش تقابل با تهران را اجرا کرده‌اند.
ادعاهای رسانه‌ای مبنی بر طرح آمریکا برای همگرایی عربی-عبری علیه ایران، ادعای رسانه‌ها نظیر وال‌ استریت ژورنال که مدعی شده‌اند نشست شرم‌الشیخ علیه توانمندی‌های پهپادی و موشکی ایران با محوریت آمریکا، کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی برگزار شده است، صدور قطعنامه در شورای حکام، اعمال تحریم‌های جدید علیه برخی شرکت‌ها و شخصیت‌های ایرانی، فرافکنی‌های واهی صهیونیست‌ها در باب تهدید جان اتباع این رژیم توسط ایران در ترکیه پیش از سفر بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران نمودی از این رفتار است که ثبات قدم ایران در حفظ خطوط قرمز مذاکراتی مبنی بر لزوم لغو تمام تحریم‌ها و برخوردار شدن پایدار و دائمی ایران از منافع اقتصادی برجام، ناکامی زودهنگام این سناریو آمریکایی را بر همگان اشکار ساخت.
اقدام ایران در پذیرش احیای مذاکرات حضوری نه در قالب هراس از تهدیدات و تحرکات غرب بلکه به عنوان فرصت دهی به مذاکره برای سنجش عیار صداقت ادعایی غرب در بازگشت به مذاکرات است. توسعه مناسبات اقتصادی با همسایگان، حضور ایران در اجلاس بریکس در کنار نیاز شدید غرب به منابع انرژی ایران به دلیل جنگ اوکراین و نیز واکنش عملی ایران به ربایش نفت کش ایرانی توسط یونان با توقیف دو نفت کش یونانی نشان داده است که غرب آن طرفی است که بیش از سایر به مذاکره نیاز دارد و برای تحقق ان نیازمند امتیازدهی است.
در همین حال نکته مهم در باب سفر الکاظمی به تهران گمانه‌ زنی‌ها و اظهارات مطرح شده مبنی بر نقش آفرینی الکاظمی در عرصه میانجی گری میان ایران و عربستان است که سفر وی به ریاض پیش از سفر به تهران سندی بر این مدعا شده است. عراق طی ماه‌های گذشته در چارچوب نقش آفرینی در بهبود مناسبات میان کشورهای منطقه اقدامات متعددی در جهت بهبود روابط ایران و عربستان صورت داده و مذاکراتی نیز میان طرفین به میانجی گری بغداد انجام شده است. این ابتکار عمل‌های بغداد همواره با حمایت جمهوری اسلامی ایران همراه بوده است چرا که تهران بر لزوم همگرایی و رفع سوء تفاهمات میان همسایگان تاکید دارد و در این راه حتی طرح ابتکار صلح هرمز برای تشکیل مولفه‌های واحد امنیتی میان ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را در سال ۱۳۹۷ ارائه نموده است.
سفر الکاظمی به ریاض و سپس به تهران در حالی صورت می‌گیرد که طی روزهای گذشته رفتارهای تامل برانگیز و غیر سازنده‌ای از سوی مقامات ریاض از جمله بن سلمان ولیعهد مشاهده می شود. سفر دوره‌ای وی به مصر، اردن و ترکیه همرا با مواضع و اتهام زنی علیه جمهوری اسلامی ایران همراه بوده است در حالی که همزمان نیز رسانه‌ها از سفر بایدن به ریاض و تل آویو با هدف ائتلافی واحد علیه ایران با مشارکت کشورهای عربی منطقه در کنار مصر و اردن و رژیم صهیونیستی و مدیریت امریکا خبر داده‌اند.
تقارن سفر الکاظمی به تهران با این رفتارها این دیدگاه را ایجاد می‌کند که برخی مقامات سعودی بر این تصورند که با ایجاد فضای تهدید و فشار می‌توانند اهداف دیپلماتیک خود را در قبال ایران پیش ببرند. تصوری که بیشتر به یک سراب و توهم ناشیانه شباهت دارد چرا که تجربه شکست خورده غرب در سیاست فشار و مذاکره در دولت سیزدهم این پیام را آشکار کرده است که ایران حاضر به تسلیم شدن در برابر زیاده‌خواهی‌های خودخواهانه نخواهد شد خواه این رویکرد از جانب سعودی باشد یا از جانب غربی‌ها. سعودی نیز مانند غرب اگر واقعا به دنبال توافق است تنها گزینه اش تغییر ملموس و عملی رفتارش و دست کشیدن از تهدیدات و زیاده گویی‌ها علیه ایران است در غیر این صورت سرنوشت شکست خورده سیاست فشار و تهدید غرب در انتظار سعودی خواهد بود.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcguw9q3ak9xz4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی