?>?> همگرایی تصمیم‌سازان در تهران | سیاست روز
دوشنبه ۲۷ تير ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۱
کد مطلب : 123266

همگرایی تصمیم‌سازان در تهران

پس از سفر شکست خورده جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به منطقه، سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به تهران...
پس از سفر شکست خورده جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به منطقه، سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به تهران شکست سیاست ایالات متحده را در منطقه دوچندان می‌کند.
جو بایدن در سفر به عربستان سعودی که یکی از همپیمانان قدیمی و سرسپرده آمریکا به اهداف خود نرسید و این شکست از چشم تحلیلگران و رسانه‌های آمریکایی و غربی هم پنهان نماند.
رسانه‌های و تحلیلگران غربی بر شکست سفر بایدن به منطقه اعتراف کردند تا جایی که رویترز در گزارش تحلیلی خود این سفر را شکست دو سر باخت نام گذاشت. بایدن در صدد بود در سفر به منطقه به ویژه عربستان سعودی، این کشور را ترغیب به افزایش تولید و عرضه نفت کند که با مخالفت سعودی‌ها روبرو شد و هدف بعدی ایجاد یک ائتلاف ضد ایرانی یا همان ناتوی عربی بود که این نیز محقق نگشت.
حال نوبت ایران و دوستانش است که قدرت‌نمایی کنند و نشان دهند که ایالات متحده رو به افول است و دیگر در معادلات جهانی نمی‌تواند تصمیم گیر و تصمیم ساز باشد. پوتین در حالی به ایران سفر می‌کند که کشورش در حال جنگ با اوکراین است، جنگی که از سوی غربی‌ها با حمایت از اوکراین و رئیس جمهور این کشور، یک جنگ چند ملیتی علیه روسیه شده است.
کمک‌های نظامی، تسلیحاتی و اعزام نیروهای مزدور غربی به اوکراین، همه در راستای سیاست تضعیف روسیه و جلوگیری از تشکیل قطب قدرت در منطقه با مشارکت روسیه، چین و ایران است.
اما سفر ولادیر پوتین به ایران و در کنار آن سفر اردوغان رئیس جمهور ترکیه به ایران، جایگاه ویژه جمهوری اسلامی را در منطقه به رخ می‌کشد هر چند برخی در داخل و رسانه‌های معاند خارجی سعی دارند تا سفر پوتین به تهران را بی اهمیت جلوه دهند اما با این وجود نمی‌توانند از اهمیت آن بکاهند و به یقین برگزاری نشست سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه در تهران دستاوردهای بزرگی خواهد داشت.
قطعاً تصمیم حذف دلار از معادلات اقتصادی دو دولت و دو کشور ایران و روسیه همزمان با سفر پوتین به تهران، شوک اقتصادی بزرگی به آمریکا و غرب وارد خواهد کرد.
آنچه که بایدن در سفر به منطقه به آن دست نیافت، اما ایران در سیاست گسترش روابط منطقه‌ای خود با کشورهای همسایه و دوست به آن دست یافته و خواهد یافت.
آمریکا و اروپا از گسترش روابط ایران با کشورهای منطقه و همسایگان نگران هستند چرا که می‌دانند تحریم‌های اقتصادی یکجانبه هر چه بیشتر اثر خود را از دست خواهد داد و باعث خواهد شد تا برجام نیز بی اهمیت تر از پیش جلوه کند.
با وجودی که آمریکا تمایل دارد که به برجام بازگردد اما بازگشت خود را بدون تعهد و ضمانتی می‌خواهد در حالی که ایالات متحده از توافق خارج شده و حق شرط گذاشتن ندارد.
اگر آمریکا به برجام بازنگردد و همچنان بر خواسته‌های غیر قانونی و غیر منطقی خود اصرار کند، این به نفع جمهوری اسلامی ایران است.
احیای برجام بر اساس سیاستی که آمریکا آن را در این مقوله دنبال می‌کند، ایالات متحده را به خواسته خود خواهد رساند و ایران را محدودتر از پیش خواهد کرد در حالی که هم اکنون جمهوری اسلامی تأثیر تحریم‌ها را خنثی کرده و با گسترش مناسبات خود با چین و روسیه، ته مانده تحریم‌ها را هم از بین خواهد برد.
ترکیه نیز در این میان باید منطقی تر به شرایط و تحولات منطقه نگاه کند و از برخی سیاست‌های خود دست بردارد.
تخاصم با سوریه و عراق و همراهی با رژیم صهیونیستی اشتباهات بزرگی است که دولت ترکیه مرتکب شده است.
ترکیه باید به این باور و نتیجه برسد که ایران، روسیه و چین سه کشور مهم در نظم جهانی هستند و گسترش روابط و مناسبات با آنها می‌تواند جایگاه آنکار را هم ارتقاء دهد.
بایدن در سفر به منطقه به ترکیه نرفت، این نشان دهنده ان است که ایالات متحده روی ترکیه مانند قبل حساب باز نمی‌کند و بهترین سیاستی که اردوغان می‌تواند اتخاذ کند، گسترش روابط با ایران، روسیه و چین است.

نویسنده: محمد صفری
https://siasatrooz.ir/vdch-xnz-23niid.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی