يکشنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۲۴
کد مطلب : 123527
کوچ گونی‌به‌دوش‌های طلا دزد از پایتخت

سال آینده زباله‌گردی در تهران نداریم

سال آینده زباله‌گردی در تهران نداریم
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهر تهران در خصوص معضل زباله گردی در تهران گفت: کار ساماندهی آغاز شده و تا سال آینده زباله‌گردی در تهران نخواهد بود.
زباله گردی یکی از معضلات اساسی کانشهر تهران است. سالهاست که گونی به دوش ها بر سر سطل های زباله، پسماند ها را تفکیک و آنها را می فروشند. عده ای معتقدند که زباله گردی توسط شبکه های هدایت می شود. مدیریت فعلی شهری تصمیم گرفته با پهنه بندی شهر و برنامه‌ریزی‌های لازم زباله گردی را در شهر از بین ببرد. در حال حاضر در چند منطقه شهر تهران دیگر شاهد حضور زباله‌گردها نیستیم و قرار است که تا پایان سال آینده دیگر زباله گردی در تهران نباشد.
بر اساس طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران باید ۶۰ درصد مخازن زباله در تهران کم شود قرار است برنامه ریزی های لازم برای اصلاح و جمع آوری مخازن زباله صورت گیرد. به گزارش فارس، در خصوص آخرین وضعیت ساماندهی زباله گردی، تفکیک زباله از مبدا، آموزش شهروندی، کم کردن مخازن زباله و ... با محمدمهدی عزیزی مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران به گفت‌وگو نشستیم.

* یکی از معضلات اساسی در کلان‌شهر تهران بحث زباله‌گردی است. قرار بود برای رفع این معضل تدابیری اندیشیده شود. به صورت پایلوت در برخی از مناطق زباله‌گردها تا حدودی جمع‌آوری شدند. توضیح دهید چه برنامه‌ای برای جمع‌آوری سراسری زباله‌گردها از سطح شهر تهران دارید و تاکنون در کدام مناطق این کار صورت گرفته است؟
به طور کلی می‌توانم بگویم که در چند منطقه شهرداری تهران به صورت جدی ورود کرده‌ایم و زباله‌گردی در آنها وجود ندارد. در مناطق ۲۲، ۸، ۱۲، ۴ و ۱۵ ورود کرده‌ایم و در مناطق ۴ و ۱۵ زیر ۵۰ درصد زباله‌گرد داریم. پشت پرده‌هایی ماجرای زباله‌گردی‌ داشت. برخی از اتباع اقدام به زباله‌گردی می‌‌کردند و عده‌ای هم هدایت آنها را برعهده داشتند. هر فرد تا ۲۰۰ زباله‌گرد را ساماندهی می‌کرد و زباله‌گردهازباله ها را جمع‌آوری و می‌فروختند. زباله‌ها به مجتمعی ارسال و در گاراژهایی غیرمجاز کیلویی ۲ هزار تا ۱۵۰۰ تومان به فروش می‌رسید. قیمت ها در برخی نقاط شهر هم بسته به نوع مکان متفاوت بود اما شهرداری تصمیم گرفت این معضل را برطرف کند و برای رفع آن تدابیری اندیشید. شهر را به چند پهنه تقسیم کرده‌ایم و در هر قسمت هم برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است. همکاری‌هایی هم با دادستانی داشته‌ایم. پلیس فراجا هم ورود کرد تا بتوانیم این معضل را برطرف وساماندهی لازم را انجام دهیم.

* در منطقه‌هایی که اجازه زباله‌گردی داده نمی‌شود زباله‌گردها چه شدند؟ آیا آنها به نقطه دیگری کوچ کردند؟
باید شغلشان را عوض کنند. بعضا این افراد را در خطوط پردازش استفاده می‌کنیم. اما بگذارید همین جا نکته‌ای را بگویم که تعداد قابل توجهی شبکه در زمینه زباله گردی وجود داشت و ما نمی‌توانیم همه این افراد را به کار بگیریم. برخی می‌گویند زباله‌گردی به خاطر مشکلات اقتصادی است که این افراد بر سر مخازن می‌روند، اما من می‌گویم ۹۵ درصد زباله‌گردی شبکه‌ای ساماندهی شده است و زیر ۵ درصد معتادین و افرادی هستند که به دلیل مشکلات اقتصادی پای سطل‌های زباله می‌روند.

* شما گفتید که در چند منطقه تعداد زباله‌گردها تقریبا به صفر رسیده است، برای سایر مناطق شهر تهران چه برنامه‌ای دارید؟
با دستور شهردار تهران دیگر نگاه درآمدی به بخش پسماند نداریم. به صورت هدفمند زباله‌ گردها را از منطقه خارج می‌کنیم تا بتوانیم این معضل را برطرف کنیم. ببینید! ما زباله‌گردها را جمع آوری نمی‌‌کنیم بلکه شرایط را به گونه‌ای مهیا می‌کنیم که دیگر آنها نتوانند زباله‌ای پیدا کنند. نحوه واگذاری‌ها را تغییر داده‌ایم، زیرساخت‌ها را فراهم کرده‌ایم و به دنبال تفکیک زباله از مبدأ هستیم.

* یکی از معضلات اساسی که از ادوار گذشته در کلان‌شهر تهران وجود داشت، بحث تفکیک زباله از مبدأ بود و تاکنون هم این امر به درستی انجام نشده است چه برنامه‌ای برای تفکیک زباله از مبدأ دارید؟ در این باره توضیح دهید.
یکی از موضوعات اصلی بحث تفکیک زباله از مبدأ است. در حال حاضر حدود ۶ تا ۷ درصد زباله‌های تهرانی‌ها در مبدا تفکیک می‌شود. باید شهروندان در بحث تفکیک زباله از مبدأ مشارکت کنند. البته عدد موجود کم است اما با توجه به زیرساخت‌های موجود هم رقم هم قابل احترام است. ببییند! بحث تفکیک زباله از مبدأ نیاز به فرهنگسازی دارد و باید نگاه ملی به این موضوع داشته باشیم. فقط موضوع شهرداری تهران نیست. ما یک بودجه و اعتباری برای این کار داریم. در کارگروه ملی پسماند هم بنده گفتم که باید برنامه مدون و پشتیبانی در این زمینه داشته باشیم و آموزش‌های هدفمند انجام شود. در همه کشورها آموزش‌های لازم دیده شده و همچنین باید زیرساخت‌ها برای این امر فراهم شود. البته ما اقداماتی مانند بیمه پسماند، هایپرپسماند و... را داریم.

* چه زمان دیگر شاهد حضور زباله‌گردها در تهران نخواهیم بود؟
البته این ادعای بزرگی است ولی می‌توانم قول دهم که در ۴۵ روز تا دو ماه آینده ۱۱ منطقه شهر تهران از حضور زباله‌گردها پاک و یا به حداقل ممکن می‌رسد. ما در حال فراهم کردن زیرساخت‌ها هستیم و ایستگاه‌های میانی تفکیک زباله از مبدأ MRF را ایجاد کرده‌ایم. تا پایان سال فراخوان خواهیم داد و سال دیگر ان‌شاءالله زباله‌گردی در تهران نخواهد بود و تمام سعی خود را در این زمینه می‌کنیم.

* قرار بود مخازن زباله در شهر اصلاح و یا اینکه جمع‌آوری شود چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است؟ دراین‌باره توضیح دهید.
مباحث مختلفی در این زمینه مطرح شده است. ما طرح جامع پسماند را داریم که باید ۶۰ تا ۷۰ درصد مخازن به مبدأ تولید زباله برود و این رقم قابل توجهی است. باید این مخازن به شرکت‌ها، ساختمان‌های بلندمرتبه، صنوف و... که شرایط لازم را دارند ارسال شود. البته برای زیرزمینی کردن مخازن زباله هم باید برنامه‌ریزی‌هایی صورت گیرد. ما ۵۳ هزار مخزن زباله در سطح شهر تهران داریم که باید ۶۰ درصد آنها کم شود. البته مخازن زباله در مناطق مرکزی شهر را نمی‌توانیم حذف کنیم، بلکه باید اصلاح شود. اما در مناطق ۲۲، ۵ می‌توانیم اصلاحاتی در فرایند جمع‌آوری زباله داشته باشیم.

* قرار بود یک دستگاه زباله‌سوز خریداری شود، کار به کجا رسید؟ آیا سرمایه‌گذار برای این کار دارید؟
بحث قرارداد زباله‌سوز را پیگیری می‌کنیم و در حال تهیه پیش‌نویس هستیم. باید مذاکرات مالی صورت گیرد و مدل خوبی در این زمینه طراحی شود. البته کارها خوب پیش می‌رود. ما تعدادی ایستگاه میانی ام‌آراف داریم. ایستگاه کوهک یک ماه است که فعال است و تست گرم آن انجام شده اما هنوز افتتاح رسمی نکرده‌ایم. باید خروجی کار را بررسی کنیم و ۳ ایستگاه میانی ام‌آراف هم تا پایان سال جاری افتتاح و آماده بهره‌برداری می‌شود. قطعا تا یک ماه آینده استحصال خاک و نخاله را در کارخانه ۳۳۰ هزار تنی در آبعلی افتتاح خواهیم کرد. قراردادهایی هم با سرمایه‌گذار داشته‌ایم.

* یکی از مشکلات در بحث تفکیک زباله از مبدأ آموزش است. چه برنامه‌ای برای آموزش شهروندان درنظر گرفته‌اید؟
باید سبک زندگی شهروندان تغییر کند. باید زباله کمتری از خانه ها خارج شود و زباله‌های خشک و تر را جدا کنیم. اگر بتوانیم در مبدأ زباله را مدیریت کنیم اتفاق‌های خوبی رخ می‌دهد. البته در بحث آموزش برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته. ما نباید بگذاریم که به محیط‌زیست هم آسیبی وارد شود. ببینید بگذارید یک نکته را همین جا عرض کنم با وجود رشد و توسعه فناوری در همه ابعاد زندگی، مسئله مدیریت پسماند نه تنها به شکل یکپارچه و اصولی حل نشده که به تدریج ابعاد اقتصادی و محیط زیستی آن نیز گسترده‌تر شده است. کشور‌های در حال توسعه با چالش‌های زیادی مواجه هستند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رشد و توسعه نامتوازن شهری اشاره کرد. اما در کنار مشکلات زیرساختی که از آن به عنوان چالش‌های سخت افزاری نیز یاد می‌شود، مشکلات نرم افزاری زیادی نیز وجود دارند که کمتر به آن‌ها پرداخته شده است. کمبود آگاهی عمومی در میان جوانان و بزرگسالان به ویژه در کشور‌های در حال توسعه نقش بسزایی در شدت یافتن مشکلات محیط زیستی و به تبع آن مدیریت پسماند دارد.
بررسی های انجام شده نشان داده است که نتیجه ناآگاهی عمومی به عنوان مسئله اصلی در این بخش را می‌توان در توسعه ناپایدار دنبال کرد که پیامد‌های آن در شکل گیری حاشیه نشینی، فقر , در آینده نزدیک آسیب رسانی به محیط زیست ملموس‌تر می‌شود. بررسی رویکرد‌ها و راهبرد‌ها در قبال مسئله مدیریت پسماند در فاصله سال‌های ۲۰۱۰  تا ۲۰۱۹ در کشور‌های در حال توسعه نشان می‌دهد مشکل در سمت بزرگسالان است.
براساس اطلاعات منتشر شده در خصوص یافته‌های پژوهش سازمان ملل بخشی از این کمبود اطلاعات نشأت گرفته از عدم توجه کافی به مسائل محیط زیستی در نظام های آموزشی می باشد. اگرچه پذیرش و آگاهی بالایی در میان جوانان رده‌های تحصیلی متوسطه و حتی ابتدایی دیده می‌شود، آموزش‌های عملی از سوی معلمان و نظام آموزشی برای به کارگیری راهکار‌های مدیریت پسماند به جوانان عرضه نمی‌شود. هم چنین ارتباط میان آگاهی دانش آموزان و معلمان و رویکرد آنان به مدیریت پسماند و به کارگیری آن در جامعه تا حدی مهم است که در جوامع می‌توانداثرگذار باشد . بر همین اساس کمبود آگاهی‌های زیست محیطی در جامعه بیشتر ناشی از فقدان آن در برنامه‌های آموزش عمومی به ویژه در مدارس گزارش شده است.

* قرار بود که قراردادهایی با ایتالیایی‌ها بسته شود، کار به کجا رسید؟
قول‌هایی دراین زمینه داده‌اند و قرار است که نمونه کارها را ارسال کنند. در حوزه رفت و روب و تفکیک زباله و... قرار است همکاری‌هایی صورت گیرد. ببینید! در بخش رفت و روب وضعیت ما خوب است البته نقدهایی هم وجود دارد اما در کل شهر تمیز است.
https://siasatrooz.ir/vdchixnzq23nimd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی