دوشنبه ۹ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۴
کد مطلب : 124274

پیام یک پیروزی

مردم برزیل به عنوان یکی از تاثیرگذارترین کشورهای آمریکای لاتین در حالی پای صندوق‌های رای رفتند که...
مردم برزیل به عنوان یکی از تاثیرگذارترین کشورهای آمریکای لاتین در حالی پای صندوق‌های رای رفتند که در نهایت لولا داسیلوا، رئیس جمهور اسبق برزیل توانست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور، ژایر بولسونارو، رئیس جمهور کنونی را شکست دهد.
انتخاب داسیلوا به عنوان کسی که دیدگاهی نزدیک به کاسترو، چاوز، مادورو و تفکرات چپ گرایانه و ضد امپریالیستی در آمریکای لاتین دارد، و همزمان نیز در سطح جهانی در دوران ریاست جمهوری‌اش رویکردی شرق گرایانه به روسیه، چین، جمهوری اسلامی داشته است، قطعا شکستی سنگین برای بایدنی است که مدعی بود به دنبال احیای جایگاه جهانی آمریکا و بازگرداندن منافع از دست رفته در دوران ترامپ بوده است. هر چند بایدن و برخی کشورهای اروپایی و کانادا با تبریک به لولا بر آن بوده‌اند تا شکست بولسونارو را که ترامپ برزیل معرفی شد به عنوان سند بی‌اقبال بودن تفکرات ترامپی در جهان معرفی و در انتخابات آتی میان دوره‌ای کنگره آمریکا مورد بهره برداری قرار دهند اما حقیقت امر آن است که این شکست برای بایدن در آستانه انتخابات میان دوره‌ای کنگره در حالی رقم خورده است که پیش از این نیز مناطق استراتژیک و راهبردی همچون کلمبیا پس از چند دهه اخیرا رویکردی چپ گرایانه را در پیش گرفت که از نظر مردم و اندیشمندان آمریکایی به عنوان نقطه ضعف بایدن دور نخواهد ماند. «گوستاوو پترو» نامزد چپگرایان پس از به قدرت رسیدن در کلمبیا بر توسعه روابط منطقه‌ای و دوری از آمریکا تاکید کرد چنانکه اولین اقدام وی پایان دادن به اختلافات با ونزوئلا پس از ۷ سال بوده است.
نکته دیگر آنکه نتیجه انتخابات برزیل را می‌توان در چرخه تحولات جهانی ارزیابی نمود. آمریکایی‌ها در کنار متحدان اروپایی خویش به عنوان حافظان نظام سرمایه داری با گرفتار سازی روسیه در جنگ اوکراین، ایجاد فضای اغتشاش و آشوب در ایران و نیز تحریک تایوان علیه چین بر این ادعا بوده‌اند که می‌توانند نظم نوین جهانی را با چالش مواجه ساخته حال آنکه چرخه تحولات حکایت از حقیقتی ورای این توهمات دارد. به رغم تقلای آمریکا سرانجام گروه‌های عراقی با محوریت چارچوب هماهنگی توانستند دولت را به نخست وزیری از السودانی تشکیل دهند. همچنین به رغم تحرکات گسترده آمریکا و ایادی آن در نهایت رژیم صهیونیستی بر اساس شروط لبنان به تعیین مرزهای دریایی سرزمین‌های اشغالی و لبنان تن داد و لبنانی‌ها سراتجام توانستند از منابع انرژی میدان کاریش برخوردار شوند. این موفقیت نه بر اساس دیپلماسی صرف بلکه برگرفته از توان موشکی و پهپادی مقاومت بود بگونه‌ای که صهیونیست‌ها از ترس درگیر نشدن در جنگ با حزب‌الله به خواسته‌های لبنان تن دادند.
با توجه به این تحولات انتخابات برزیل را می‌توان بعد دیگری از چرخه شکست های جهانی یک جانبه گرایی آمریکا در برابر چند جانبه گرایی جهانی دانست. این امر زمانی اهمیت بیشتری می‌یابد که برزیل در جمع اعضای بریکس قرار دارد که کشورهایی همچون روسیه، چین و آفریقای جنوبی عضو آن بوده و در نشست اخیر آن نیز رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان میهمان ویژه سخنرانی و بر توسعه روابط میان طرفین تاکید نمود که مورد استقبال اعضا قرار گرفت. آمدن لولا صحنه‌ای جدید از معادلات نظام بین‌الملل ترسیم خواهد کرد هر چند که آمریکا با حاشیه‌سازی همچون جنگ اوکراین و پهپادهای ایرانی به دنبال اهمیت زدایی از این انتخابات و پیامدهای جهانی آن است.

نویسنده: مهسا شاه محمدی
https://siasatrooz.ir/vdchqknzk23niid.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی