?>?> تئوری‌سازی در نهاد موازی | سیاست روز
سه شنبه ۳۱ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۳
کد مطلب : 117731

تئوری‌سازی در نهاد موازی

شکل و شیرازه اصلی برای تشکیل یک نهاد مدنی را "نیاز جامعه " تعیین و تبیین می کند ...

شکل و شیرازه اصلی برای تشکیل یک نهاد مدنی را "نیاز جامعه " تعیین و تبیین می کند . نیاز های جامعه یا به صورت عمومی و ضروری شامل کل جامعه می گردند و یا به صورت خاص و خصوصی برای قشر محدودی از جامعه ضروری محسوب می شوند . به همین خاطر بعد از تشکیل یک نهاد مدنی ، " نیازمندان " همین نیازهای عام یا خاص هستند که ضرورت تغییر و رویکرد نهادهای مدنی را خواستار می شوند.
برطرف کردن این ضروریات در جامعه یک " الزام مدنی " محسوب می شود و این الزام دارای خطوط مرزی مشترکی با حقوق بشر و حقوق شهروندی در جامعه دارد . بنابراین شکل‌گیری و مسیر حرکت یک نهاد مدنی را جامعه هدف مشخص می کند .
آنچه که مشخص است در یک جامعه ی وسیع و چندصدایی با حاکمیت دموکراسی ، بیان ضروریات توسط آحاد و اقشار مختلف و به شکل های گوناگون مطرح و بیان می شود که در همه این اشکال ، عنصر مشترک "مطالبه حق " کاملاً نمایان و مشهود است. اکثریت یا افراد و اشخاص " مشخص " یک جامعه می‌توانند بیان کننده ضروریات جامعه باشند و طبیعی است افراد دیگری که تریبون یا امکان این " مطالبات " را نداشته باشند به پیروی و دنباله روی از این اشخاص روی می اورند.
نهاد وکالت به عنوان یکی از قدیمی ترین و اولین‌های نهاد مدنی در ایران مطرح بوده است همانطور که ذکر شد این نهاد مدنی با قدمت ، نمی تواند به عنوان یک اقلیت خاص "تئوری " و نظر تک و کافی بودن برای جامعه بودن را با استدلال‌های مختلف داخلی و بین المللی مطرح نمایند . چرا که این گونه نظریه پردازی و تئوریهای نظری برپایه ضرورت و نیاز جامعه شکل نگرفته است ، بلکه بر اساس تفکرات انحصار طلبانه که نشان از قدرت طلبی داشته استوار یافته است . نیاز جامعه امروز دسترسی به خدمات حقوقی آسان و ارزان است نیاز خواص جامعه یا همان فارغ التحصیلان مستعد و ممتاز رشته حقوق نیز موفقیت در ورود به این نهاد مدنی است . بنابراین جهت و مسیر حرکت " نهاد مدنی وکالت " را ضرورت و نیاز جذب و همچنین آماده سازی زمینه فعالیت یا اشتغال آنان در آینده تشکیل میدهد . یکی از فلسفه های تشکیل " مرکز وکلا و کارشناسان قوه قضاییه " بعنوان " بخشی " از یک نهاد مدنی موازی همین ضرورت بوده است . کما اینکه اگر کانون های وکلا ، از پافشاری بر " نظریه انحصار " دست می کشیدند این تءوری به " تشکیل نهاد موازی " منتهی نمی گشت . به نظر می رسد مرکز وکلا در این راه پیشگام بوده و زمینه جذب حداکثری فارغ التحصیلان مستعد و ممتاز رشته حقوق را فراهم آورده است لذا ضرورت دارد قبل از از مواجهه جامعه با انبوهی از وکلا و کارآموزان بیکار ، پیش‌بینی‌های قبلی لازم مانند : الزامی کردن داشتن وکیل ، بیمه وکالت ، وکیل خانواده ، وکالت اداری و .... مانع توقف این خیل عظیم در پشت سد بیکاری به عنوان وکیل بیکار باشند . در این صورت میتوان گفت؛ یکی از نیازهای جامعه و همچنین فارغ التحصیلان و نخبگان رشته حقوق براورده شده و باری از دوش جامعه برداشته شده است.

نویسنده: هوشنگ مقبولی

https://siasatrooz.ir/vdchxqnzz23nzqd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی