تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۷ تير ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۵۹
فرامرز اصغري:
اختلافها ميان ارمنستان و جمهوري آذربايجان بر سر منطقه قره باغ از دهه90 تاكنون شرايطي سخت را براي دو كشور به همراه داشته به ويژه اينكه در كنار مناقشات داخلي به عاملي براي مداخله بازيگران خارجي در امور اين كشور مبدل شده است. نكته قابل توجه در قبال اين منطقه حضور فعال بازيگران خارجي در اين حوزه ميباشد. روسها نشستهاي دورهاي با سران دو كشور در پيش گرفته و بر ادامه اين روند تاكيد دارند. اتحاديه اروپا با صدور بيانيه و اعزام نمايندگاني رسيدگي به اين پرونده را امري ضروري دانسته است. آمريكا نيز در كنار توسعه مناسبات با اين كشورها به ويژه با آذربايجان حل مسئله قره باغ را خواستار شده و حتي چندي پيش اوباما رئيس جمهور آمريكا در تماس تلفني با سران اين كشورها از آمادگي براي ميانجيگري در اين زمينه خبر داد.
هرچند كه چنين تحركاتي در گذشته نيز در قبال اين منطقه صورت گرفته اما تشديد آن در منطقه كنوني ميتواند برگرفته از اهداف ويژهاي باشد از جمله:
اولا جمهوري آذربايجان و ارمنستان پس از سالها مناقشه، حل مسئله قره باغ را عاملي مهم براي رسيدن به ثبات و حركت در مسير توسعه ميدانند به ويژه اينكه برتري در اين حوزه ميتواند دوام حكومت آنها را به همراه داشته باشد. در اين چارچوب اين كشورها با آوردن ساير كشورها به صحنه به نوعي تلاش دارند تا موقعيت خويش در برابر طرف مقابل را تقويت كنند. در اين چارچوب روسها بيشتر به ارمنستان و غربيها به جمهوري آذربايجان گرايش داشتهاند. امري كه تا حدودي توازن قوا را ميان طرفين حفظ كرده است.
ثانيا تحولات اخير را به نوعي ميتوان ادامه رقابت ميان روسيه و غرب دانست. مسكو بر اين عقيده است كه غرب تلاش دارد از مسئله قره باغ براي نفوذ بيشتر در منطقه و محاصره اين كشور بهره برداري كند لذا با ابتكار عمل به دنبال مقابله با اين روند است. غرب به ويژه آمريكا نيز موفقيت در اين پرونده را برابر با بهبود چهره خود در صحنه جهاني از جمله در آسياي مركزي و قفقاز ميداند. اين امر ميتواند نفوذ آمريكا در منطقه را تقويت سازد كه نتيجه آن افزايش فشارها بر مسكو و دستيابي غرب به منابع جديد انرژي منطقه است. نكته اساسي آنكه غرب براي اجراي طرحهاي انتقال منابع انرژي از منطقه به اروپا و سلطه اقتصادي به منطقه نياز به برقراري ثبات دارد كه از اركان آن حل اختلافهاي ارمنستان و جمهوري آذربايجان ميباشد.