شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۸
کد مطلب : 124617

آنچه صادرکنندگان بیانیه ریاض باید به آن توجه کنند

تعامل با ایران شاهراه رهایی از سلطه آمریکاست نشست مشترک چین و کشورهای عربی در ریاض در حالی برگزار شد که برخلاف حقایق جاری در منطقه و جهان منبی بر نقش ایران در مقابله با سلطه گری آمریکا و تحقق نظام چند قطبی مواضعی علیه ایران مطرح شده است که نه تنها دستاوردی برای این کشورها نخواهد داشت بلکه صرفا ابزاری برای تحقق اهداف سلطه گرایانه غرب است که دود آن به چشم چین و کشورهای عربی خواهد رفت که این روزها به شدت در پی دوری از آمریکا و رسیدن به استقلال حقیقی هستند.
آنکه نگاه واقع بینانه حکایت از آن دارد که سرنوشت چین و کشورهای عربی به نقش سازنده منطقه‌ای و جهانی ایران گره خورده است. بایدن در سفر به عربستان رسما عنوان می‌کند که اجازه فعال تر شدن ایران، روسیه و چین در غرب آسیا را نمی‌دهد. در همین حال در راهبرد دفاعی آمریکا از چین، ایران و روسیه به عنوان دشمنان و چالشهای اصلی آمریکا یاد شده است. از سوی دیگر مقامات آمریکایی بارها اذعان کرده‌اند که با طرح‌هایی همچن راهبرد دفاع مشترک هوایی، اجرای روند سازش به دنبال حفظ چتر خویش بر کشورهای عربی است. این نوع رفتارهای آمریکا از یک طرف به معنای تشدید فشارهای آمریکا بر چین است که حتی پای اروپا، استرالیا، کانادا و ... را نیز به عرصه تقابلی علیه یکپارچگی ارضی چین و جاگیاه جهانی آن باز کرده است و از طرفی نیز این چتر حمایتی ادعایی به منزله استمرار سلطه آمریکا بر کشورهای عربی و مقابله آن با استقلال و چندجانبه گرایی آنها در سیاست خارجی است.
در این میان ایران به عنوان خط مقدم مقابله با سلطه گری و یک جانبه گرایی آمریکا، نقشی بی بدیل و غیر قابل انکار در اهداف بازیگران و حامیان چند جانبه گرایی جهانی به جای یک جانبه گرایی غربی دارد که شامل چین و کشورهای عربی منطقه نیز می‌گردد. در این شرایط رویکرد عقلانی و مطلوب آن است که کشورهایی مذکور به جای رویکردیهای غیر سازنده و فاصله افکن در قبال جمهوری اسلامی که جز جشنود سازی یک جانبه گرایی غربی نتیجه‌ای به همراه ندارد، با رویکرد منطقی به مسائلی همچون فعالیت‌های هسته‌ای ایران، نقش منطقه‌ای و جهانی ایران پرداخته که نتیجه آن قطعا تحقق اهداف چند جانبه گرایی جهانی در برابر سلطه گری مخرب غرب است. در همین حال معاون سیاسی دفتر رئیس‌ جمهور به اظهارات رئیس جمهور چین در سفر به عربستان واکنش نشان داد.جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس‌ جمهور در واکنش به اظهارات رییس جمهور چین با انتشار توییتی خاطرنشان کرد: همکاران چینی به یاد داشته باشند که وقتی سعودی و آمریکا از گروه‌های تروریستی داعش و القاعده در سوریه حمایت و با تجاوز نظامی وحشیانه یمن را ویران کردند، این ایران بود که با تروریست‌ها جنگید تا ثبات و امنیت در منطقه مستقر شود و تروریسم به شرق و غرب تسری نیابد.
لازم به ذکر است در بیانیه پایانی نشست سران عربی و چین در ریاض، بر استمرار رایزنی‌های سیاسی میان کشورهای عربی و چین و حمایت متقابل در مسایل مربوط به منافع دو طرف تاکید شد.چین و عربستان در بخشی از بیانیه مشترک خود پس از پایان دیدار سران دو کشور، به پرونده هسته ای ایران پرداخته و خواسته هایی را مطرح کردند.در پایان نشست سران عربستان و چین که با حضور «شیء جین پینگ» رئیس جمهور چین و «سلمان بن عبدالعزیز» در ریاض برگزار شد، بیانیه مشترکی صادر شد که در آن علاوه بر اشاره به روابط دوجانبه و امضای یادداشت تفاهم‌ها و توافقنامه‌ها بین طرفین، به مسائل منطقه‌ای و جهانی از جمله برنامه هسته‌ای ایران نیز پرداخته شد.
در بیانیه مشترک دو طرف چینی و سعودی بدون اشاره به کارشکنی‌های غرب در زمینه احیای مذاکرات هسته‌ای، بر لزوم تقویت همکاری‌های مشترک پکن و ریاض برای تضمین صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران تأکید شد.
دو طرف همچنین از ایران خواستند با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند و به معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای پایبند باشد. آنها در بخش دیگری از بیانیه خود بر اهمیت احترام ایران به اصول حسن همجواری و عدم دخالت این کشور در امور داخلی کشورها تاکید کردند.
در این میان حسن هانی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به سفر رییس‌جمهور چین به عربستان و قطر و گسترش روابط اقتصادی و تجاری این کشور با کشورهای عربی منطقه و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس گفت: سفر رییس‌جمهور چین به عربستان برآیند چند اتفاق در منطقه است؛ تهدیدات امنیتی تایوان به چین، کمک نظامی آمریکا به تایوان، تلاش آمریکا برای شبیه سازی حوادث اوکراین در تایوان. با توجه به انزوای سیاسی و نظامی چین، این کشور قصد دارد به نوعی از این شرایط خارج شود از این رو در سفر به عربستان ۲۵ توافق همکاری اقتصادی و انرژی با عربستان امضا شد.وی ادامه داد: هم‌چنین دیدار رییس‌جمهور چین با رهبران کشورهای عربی از جمله حوزه خلیج فارس نشان می دهد که چین یک برنامه فراگیر برای صادرات کالاهای خود به کشورهای اسلامی و عربی در نظر گرفته است، اما این تلاش و هدف با مخالفت آمریکا مواجه می‌شود.
آمریکایی‌ها اجازه نمی‌دهند چین به بازار بخش مهمی از جهان در آفریقا و آسیا دست یابد.هانی‌زاده درباره نتایج سفر رییس جمهور چین به عربستان و تاثیر توافقات دو کشور بر ایران گفت: محمد بن سلمان سعی می‌کند چین را از ایران جدا کند و از نفوذ چین در شورای امنیت و در جهان استفاده کند.
بن سلمان با برگ چین علیه ایران و آمریکا استفاده می‌کند. در حال حاضر او با تیم جو بایدن مشکل پیدا کرده پس سعی می کند یارگیری جدید داشته باشد اما آمریکا هم برای چین و هم برای عربستان مشکل ایجاد خواهد کرد.وی افزود: انتظار نمی‌رفت چینی‌ها به سرعت به سمت عربستان که رقیب جدی ایران در منطقه است بروند و آغوش خود را به سمت عربستان باز کنند. به نظر چینی‌ها اشتباه بزرگی مرتکب شدند و سعی دارند از ایران فاصله بگیرند و از سفره‌های گسترده نفتی عربستان و بازار گرم کشورهای عربی برای کالاهای چینی استفاده کنند. اما این سیاست مشکل‌ساز می‌شود. چون میان ایران و چین یک توافق راهبردی بلندمدت وجود دارد گرایش ناگهانی چین به سمت کشورهای عربی قابل توجه است و جفا و بی‌وفایی چین به ایران تلقی می‌شود.
لازم به ذکر است دولت چین از سفر قریب‌الوقوع معاون نخست‌وزیر این کشور به ایران و امارات متحده عربی خبر داد.هو چون هوا، معاون نخست‌وزیر چین قرار است به دعوت دولت‌های ایران و امارات متحده عربی، از ۱۰ تا ۱۴ دسامبربه این دو کشور سفر کند.
از سوی دیگر وزیر خارجه عربستان با تاکید بر این‌که «ایران همسایه ما است» افزود که حرف‌های مثبتی از ایران می‌شنویم و امیدواریم که این حرف‌ها به روابط مثبت تبدیل شود. فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در اظهاراتی گفت که ایران بخشی از منطقه و همسایه ما است.وی گفت: ما به دراز کردن دست خود به سوی همسایگان مان در ایران ادامه می دهیم. برخی بر این عقیده‌اند که نشست‌هايى مانند سران کشورهای عربی برای پکن معادل نوشتن یک تاریخ سیاسی و اقتصادی جدید است؛ تاریخی که قبلاً هژمونی سیاسی و کنترل اقتصادی را به کشورهای غربی و آمریکایی داده بود.از جمله نتایج مورد انتظار این اجلاس‌ها، امضای قراردادهای بلندمدت چین در زمینه انرژی با تعدادی از کشورهای عربی است تا بتواند با خدماتی که در بخش توسعه زیرساخت‌ها به این کشورها می‌دهد، حمایت سیاسی آن‌ها را کسب کند.چین همچنین به‌دنبال تثبیت حمایت کشورهای عربی از سیاست‌های خود در قبال موضوع تایوان است؛ به ویژه حمایتی که در رای‌گیری‌های مجامع بین‌المللی برای این کشور موثر خواهد بود.
https://siasatrooz.ir/vdciz5azyt1arq2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی