شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱ - ۲۰:۲۲
کد مطلب : 124258

راز یک سفر مهم

طی رزهای اخیر خبرهایی مبنی بر سفر شی جینگ پینگ رئیس جمهور چین به عربستان مطرح شده است در حالی که...
طی رزهای اخیر خبرهایی مبنی بر سفر شی جینگ پینگ رئیس جمهور چین به عربستان مطرح شده است در حالی که همزمان نیز ریاض از پکن به عنوان یکی از شرکای مهم خود یاد کرده است. در همین حال تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت با حمایت سعودی نیز چندان تاثیری بر مناسبات نفتی دو کشور ندارد. چنانکه در رسانه‌ها مطرح شده است، پینگ در صورت سفر به عربستان سعودی در فرودگاه مورد استقبال سران سعودی قرار خواهد گرفت عمدا از او استقبال مضاعفی صورت خواهد گرفت و وی رقص معروف شمشیر را که معمولا روسای جمهور آمریکا در هنگام سفر به عربستان انجام می‌دادند، انجام خواهد داد.
این بر خلاف استقبال سردی است که از جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در سفر اخیرش به جده صورت گرفت. در همین حال همزمان با این سفر و توافقات نظامی، سیاسی و اقتصادی دو جانبه، خبرها حکایت از آن دارد که طی چهارمین نشست کمیته امور سیاسی و خارجی در چارچوب کمیته مشترک سعودی - چینی که از طریق ویدئو کنفرانس، برگزار شد، فیصل بن فرحان از سفر قریب‌الوقوع رئیس‌جمهور چین به ریاض خبر داد و گفت که نشست این کمیته در زمان مهمی برگزار شده از این جهت که پیش از سفر رئیس‌جمهور چین و برگزاری نشست‌های سعودی - چینی، کشورهای خلیج فارس با چین و نشست عربی و چینی صورت گرفته است.
هر چند که نزدیکی روابط دو کشور به عنوان تضعیف جایگاه آمریکا ارزیابی می‌شود اما روابط سعودی-آمریکایی به بن‌بست نرسیده است چنانکه به قطع روابط به دلیل کاهش تولید نفت سعودی منجر شده باشد یا پایگاه‌های نظامی آمریکا در عربستان برچیده شده‌ باشد. عملیات مشترک نظامی و آموزشی میان دو کشور طبق روال درج شده در دستورکارهای اعلامی در حال انجام است و فروش تسلیحات آمریکایی به سعودی‌ها حتی در حرف نیز متوقف نشده است.
این در حالی است که بایدن، رئیس جمهور آمریکا، همچنان در حال بررسی ارزیابی مجدد روابط با عربستان سعودی است و به عواقبی تهدید می‌کند که هیچ یک از آن‌ها اجرایی نشده یا دست‌کم تا زمان اعلام نتایج انتخابات میان دوره‌ کنگره به تاخیر افتاده است. در مقابل، سعودی نیز تهدید می‌کند که در صورت تصویب قانون نوپک برای تنبیه اوپک پلاس، اوراق قرضه خود با خزانه‌داری ایالات متحده را می فروشد و پیوستن به بریکس و فروش نفت خود با ارز یوان چین، را کلید می‌زند. به عبارتی دیگر می‌توان گفت که تنش دو طرف بیشتر جنبه یک رویارویی موقت دارد در حالی که پکن از این فرصت برای افزایش نزدیکی به ریاض و کاهش نفوذ آمریکا در منطقه بهره می گیرد.

نویسنده: سید مهدی لنکرانی
https://siasatrooz.ir/vdcjixevouqe88z.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی