?>?> تنش‌های آبی | سیاست روز
جمعه ۵ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۸
کد مطلب : 120630

تنش‌های آبی

اعتراضات چند روز گذشته برخی شهرها و استان‌های کشور به خاطر کمبود آب باید زنگ خطر را برای مسئولین به صدا درآورده باشد...
اعتراضات چند روز گذشته برخی شهرها و استان‌های کشور به خاطر کمبود آب باید زنگ خطر را برای مسئولین به صدا درآورده باشد.
تنش ها بر سر آب در حال شکل گیری است و می رود تا تبدیل به چالش و بحران در دنیا شود.تغییرات اقلیمی و آب و هوایی در دنیا تاکنون باعث موجی از تحولات آب و هوایی شده و تا آب شدن یخ های قطبی پیش رفته است.
در برخی از مناطق دنیا با کاهش بارندگی همراه است و در برخی دیگر با فراوانی آن. منطقه غرب آسیا به استثنای چند کشور، در شرایط کم آبی و کم بارشی به سر می برد.بیشتر کشورهای منطقه خلیج فارس خشک، بدون رودخانه و با کمترین بارش ها روبه‌رو هستند. برای رودخانه هایی که از مرزهای سرزمینی گذر کرده و به کشور دیگری جاری می شود قوانین بین المللی در نظر گرفته شده که بر اساس آن باید رعایت شود.
ایران در طول چندین سال از آب رودخانه هیرمند که سهم و حق قانونی داشته محروم شده و به همین خاطر باعث خشک شدن یکی از دریاچه های زیبای کشور و جهان شده است.
دریاچه هامون در استان سیستان و بلوچستان که منبع درآمد و کسب و کار مردم استان بود، سال ها است خشک شده و مردم را از نعمت خود محروم ساخته است. اما با توجه به شرایطی که دنیا در حال پیشروی است، پیش بینی ها از قبل نسبت به وضعیت کمبود آب هشدارهای جدی داده بود و اکنون به شرایط بحران آب در بسیاری از نقاط دنیا نزدیک می شویم.
در منطقه غرب آسیا ترکیه سرچشمه چند رود بزرگ و پر آب است که به چند کشور منطقه نیز حیات می دهد. کشورهای عراق، سوریه و حتی ایران به صورت غیر مستقیم از رودخانه های جاری به داخل کشورهایشان منتفع می شوند و این حق قانونی آنها است.
تصور کنید اگر ترکیه بخواهد بر روی رودخانه‌های دجله و فرات مانع ایجاد کند و از خروج آب جلوگیری کند، این دو رودخانه در ادامه مسیر به سوی سوریه و عراق خشک خواهد شد و هم سوریه و هم عراق با تهدید جدی روبرو می شوند.
هم اکنون ترکیه سدهایی بر روی چندین رودخانه که ادامه آنها به دجله و فرات و نیل می رسد احداث کرده و باعث شده تا حجم آب این رودخانه ها کاهش یابد. با توجه به سیاست هایی که اردوغان در طول سال ها قدرت در ترکیه پیش گرفته است، چنین اقداماتی را در راستای تضعیف همسایگان و تقویت ترکیه در منطقه باید دانست.
به واقع می توان گفت که ترکیه اردوغان، جنگ آب را در منطقه آغاز کرده و با احداث سدهایی چون «ایلیسو» بر روی رود دجله سیاست خود را در زمینه جنگ آب در منطقه آغاز کرده و دشمنی خود را نسبت به همسایگان نمایان ساخته است. کمبود آب برای هر کشوری چالش های جدی ایجاد می کند و عواقب و عوارض آن از اثرات محیط زیستی تا اقتصادی و امنیتی گسترش دارد.
ترکیه به خاطر شرایط جغرافیایی که دارد با کمبود آب روبرو نیست و بارندگی در این کشور به خاطر قرار گرفتن در منطقه مدیترانه زیاد است. با این وجود می بینیم که ترکیه برای به چالش کشیدن کشورهای همسایه علاوه بر نظامی‌گری هایی که از سوی آن دیده می شود سرانجام گریبان آن را خواهد گرفت، در زمینه جنگ آب نیز ورود کرده و قصد تنگ تر کردن عرصه را به همسایگان دارد. برای مهار روش خصمانه ای که ترکیه در پیش گرفته باید کشورهای همسایه آن (ایران،سوریه،عراق) متحده شده و با اقدام قانونی و شکایت به مجامع بین المللی اعتراض خود را ثبت کرده و نشان دهند. اگر اعتراض و شکایت قانونی به مجامع بین المللی به نتیجه نرسید اقدامات بعدی باید در دستور کار قرار گیرد که می توان در زمان خود به آنها پرداخت و انجام داد.
در هر صورت آینده ای که اقدامات ترکیه در زمینه مسدود و محدود کردن آب رودخانه دجله رقم خواهد زد تأثیرات منفی زیادی خواهد داشت که باید برای آن از هم اکنون ‌راه حل پیدا کرد.

نویسنده: محمد صفری
https://siasatrooz.ir/vdcjtyevyuqe8mz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی