چهارشنبه ۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۰:۵۰
کد مطلب : 125301

راه مبارزه با دلار چموش

راه مبارزه با دلار چموش
مسئله ارز و افزایش نرخ آن در کشور به یک چالش جدی تبدیل شده و با وجود همه تلاش‌هایی که از سوی دولت دیده می‌شود اما، اتفاق خوشی در این زمینه نمی‌افتد. چرایی این مسئله همواره یکی از بی پاسخ‌ترین پرسش‌هایی بوده است که تاکنون دیده شده، هیچ پاسخ منطقی و علمی برای آن داده نشده برخی اعتقاد دارند دست مافیا در این ماجرا است، برخی می‌گویند نقش عوامل خارجی در این مسئله دخیل است، برخی به سیاست‌های اقتصادی دولت انتقاد دارند اما هیچگاه راهی برای برون رفت از وابستگی اقتصاد کشور به دلار ارائه نشده است.
دولت از روز گذشته برنامه تازه خود را برای مهار تأثیر افزایش نرخ ارز بر بازار اقتصادی کشور با نام مرکز مبادله ارز و طلای ایران رونمایی کرد و امید دارد که بتواند با فعالیت این مرکز نوسانات شدید ارزی کشور را مهار کند.
کار به جایی رسیده که حتی قیمت پسته ایرانی به نرخ ارز گره زده می‌شود و از سوی دست اندرکاران تولید این محصول ایرانی، اداعا می‌شود که افزایش قیمت پسته به نرخ دلار و ارز بستگی دارد!
نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز جلسه غیر علنی برای بررسی قیمت ارز برگزار کردند و قرار است امروز جلسه غیر علنی در این زمینه ادامه داشته باشد. آیا این جلسات به نتیجه می‌رسد؟ نمونه‌هایی از این جلسات در گذشته نیز برگزار شده اما امید می‌رود که با طرح تازه دولت و برنامه‌ای که دیده شده و البته قول و وعده‌ای که آقای رئیس جمهور در حضور رهبری برای مهار و کاهش تورم داده، نخست به ثبات قیمتی دست پیدا کنیم و آنگاه در ادامه برنامه کاهش قیمت را شاهد باشیم.دلار آمریکا را می‌توان با توجه به شرایطی که برای ایران ایجاد کرده، دندان کرم خورده‌ای دانست که بهتر است کشیده شود، گام‌های اولیه برای حذف این ارز دردسرساز در معاملات اقتصادی با چند کشور همچون روسیه و چین برداشته شده و می‌رود تا با کشورهای دیگر نیز چنین شود.
در همین زمینه حجت‌الاسلام محمدرضا میرتاج‌الدینی در گفتگو با مهر، با اشاره به جلسه غیرعلنی مجلس درباره نوسانات قیمت ارز، اظهار داشت: مجلس صبح امروز به علت شوک ارزی که به بازار وارده شده است، جلسه‌ای غیرعلنی برگزار کرد. ۵ نفر از نمایندگان به قید قرعه نقطه نظرات خود را مطرح کردند. در این جلسه تاکید شد که باید از تجارب گذشته برای کنترل قیمت ارز استفاده کرد و هر چه سریع‌تر راهکارهای منطقی و علمی برای کنترل این شوک ارزی و رساندن بازار به ثبات و آرامش در نظر گرفته شود و اقدام عاجل کرد.
وی متذکر شد: در این جلسه تاکید شد که در گذشته هم از این نوع شوک‌های ارزی داشتیم و باید از تجارب گذشته استفاده کنیم. البته تاکید شد که سیاست‌ها و روش‌هایی که در گذشته انجام شده اما نتیجه بخش نبوده است، نباید دوباره تکرار شود. راهکارهای علمی برای کنترل نوسانات ارزی وجود دارد و این راهکارها را باید دنبال کنیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نظر کمیسیون اقتصادی مجلس این بود که تعیین نرخ ثابت برای ارز مخالف قانون و منطق علم اقتصاد است و در برنامه‌های پنج ساله توسعه هم ارز شناور دیده شده بود که باید به آن عمل کرد. با وجود این دولت سابق ارز ۴۲۰۰ تومانی را به عنوان نرخ ارز ثابت اعلام کرد و دولت فعلی هم نرخ ارز ثابتی را در نظر گرفته است.
میرتاج‌الدینی ادامه داد: در جمع بندی جلسه مطرح شد که کمیته مشترکی بین تیم اقتصادی دولت و کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل خواهد شد تا راهکارهای کنترل نوسانات ارزی را تعیین کنند و پیشنهادات این کمیته در جلسه سران قوا بررسی و درباره آن جمع‌بندی و تصمیم‌گیری خواهد شد.
وی اظهار داشت: تورم منجر به کاهش قدرت خرید مردم می‌شود و برای آن مجلس و دولت باید راهکاری بیاندیشند تا قدرت خرید مردم حفظ شود. در این جلسه مطرح شد که یکی از راهکارها عملیاتی کردن این موضوع، اعطای کالابرگ الکترونیکی است که اقلام اساسی و مورد نیاز مردم با نرخ دولتی و در کارت یارانه افراد قابل عرضه باشد. دولت این مسیر را آغاز کرده و مجلس هم با آن موافق است و برای سال آینده این مسیر کامل‌تر خواهد شد تا کالاهای اساسی با نرخ دولتی به دست مردم برسد.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: روز گذشته در دولت هم جلسه‌ای برای کنترل ارز تشکیل شده و قرار است به زودی جلسه‌ای دیگر در این زمینه برگزار شود. تصمیم و جمع بندی نهایی در جلسه دوم خواهد بود که از طرف مجلس هم ریاست مجلس و برخی از نمایندگان اقتصادی مجلس حضور دارند. پیش بینی بنده آن است که با تصمیمی که به زودی درباره ارز اعلام خواهد شد، آرامش به بازار ارز بازمی‌گردد.
وی تاکید کرد: غیر از کالاهای اساسی که برای حفظ قیمت آن‌ها در بازار دولت باید مداخله کند، نسبت به مابقی موارد هم دولت بازار متشکل ارزی تشکیل داده است و باید در آنجا هم کنترل‌های لازم صورت گیرد.
وی تصریح کرد: همچنین صادرکنندگان باید بتوانند ارز خود را به داخل بازگردانند و با نرخ شناور عرضه کنند. محدود کردن صادرکنندگان که حتماً ارز خود را به قیمت نیمایی اعلام کنند، یکی از عوامل افزایش قیمت ارز است. غیر از صادرات محصولاتی مثل پتروشیمی و محصولات شرکت‌های بزرگ دولتی یا نیمه دولتی که ارزشان در سامانه نیما عرضه می‌شود، مابقی صادرکنندگان بخش خصوصی باید سیاست‌های درستی نسبت به ارزآوری داشته باشند و سیاست و برنامه باید این باشد که بتوانند ارز خود را به صورت شناور عرضه کنند.
https://siasatrooz.ir/vdcjyievvuqe8tz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی