کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بررسي سیاست روز از روابط ایران و اژدهاي زرد؛

اقتصاد را به چين بند نزنيم

6 بهمن 1394 ساعت 12:33


کارشناسان اقتصادی یکی از نکات اساسی دیدار رئیس‌جمهور ایران با همتای چینی خود را افزایش حجم تبادلات تجاری ایران و چین به ۶۰۰ میلیارد دلار ظرف ۱۰ سال آینده عنوان می‌کنند حجمی که در حال حاضر حدود ۴۰ میلیارد دلار در سال است.
تحلیلگران این دیدار را زمینه‌ای برای تایید پررنگ تر چینی‌ها در اقتصاد و سیاست و عرصه‌های مختلف ایران می‌دانند و معتقدند در طول این سالها اقتصاد ایران یک شریک تجاری برای چین بوده به طوریکه طبق آمار گمرک هم اکنون اقتصاد ایران و چین تعامل اقتصادی ۴۰ میلیارد دلاری دارند.
این گروه در کنار تمام این نکات مثبت این نکته را هم گوشزد می‌کنند که این اتفاق به واسطه برخی موارد به نفع چین تمام شده و اگر بنا باشد بدون تحلیل و برنامه‌ریزی این مسیر دنبال شود بی شک ۸۰ تا ۹۰ درصد این حجم تجارت به نفع چین خواهد بود.
این کارشناسان بابیان اینکه به غیر از چین کشورهای تولید کننده دیگری هم وجود دارندکه می‌توانند روابط تجاری قابل قبول و مثبتی با ایران داشته باشند می‌گویند: با توجه به ذهنیتی که در مورد کالاهای چینی درمیان اذهان عمومی وجود دارد قطعا می‌توان این کیک گسترده بزرگ تجاری را سهم بندی کرد و به واسطه این منافع بیشتری را برای کشور دید.

تجارتی فراتر از امروز
اما تحلیل مجید رضا حریری نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین هم در نوع خود تحلیل قابل توجهی است که اعلام می‌کند این حجم تجارت با توجه به رابطه دو کشور در طول این ۳۰ سال انجام شدنی است و فرصت‌های آینده‌ای که بین ایران و چین هست بیش از اتفاقات اقتصادی است که تا به امروز بین دو کشور افتاده است.
به گفته نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین هم اکنون تبادلات تجاری ایران و چین ۴۰ میلیارد دلار است که قرار است با قول و قرار روسای جمهور دو کشور، ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش یابد، این در شرایطی است که بنا بر این برنامه‌ریزی، روابط ایران و چین باید ظرف ده سال آینده به ۶۰۰ میلیارد دلار برسد که این رقم معادل تبادلات تجاری حداقل ۶۰ میلیارد دلاری در هر سال است.
وی تصریح کرد: روابط ایران و چین سال گذشته که قیمت نفت حدود ۵۰ دلار در هر بشکه بود، به ۵۲ میلیارد دلار رسیده بود اما اکنون با کاهش قیمت نفت، این روابط به ۴۰ میلیارد دلار رسیده است، بنابراین اگر قیمت نفت، تکانی بخورد، آنگاه روابط به راحتی می‌تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد، پس هدفگذاری رسیدن به سالانه ۶۰ میلیارد دلار تبادلات تجاری، چیزی دور از ذهن نیست.
حریری نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، بابیان اینکه کشور چین در زمان تحریم همراه ایران بودند در گفت‌و گو با سیاست روز گفت:در زمانی که مجموعه کشورهایی که قدرت اقتصادی بودند ما را تحریم کردند کشور چین به هر حال دریچه‌ای را باز گذاشته بود که ما می‌توانستیم با دنیای خارج تعامل داشته باشیم.
وی افزود: همچنین در جریان جنگ تحمیلی که همه کشورهای دنیا علیه ایران به هر حال به نوعی بسیج شده بودند موضع چین درآن زمان موضع همکاری بود و در یک برآیند کلی رفتار ما با چینی‌ها در طی ۳۰ سال اخیر مبتنی بر احترام متقابل بوده است و همیشه در گذرگاه‌های سختی که ما داشتیم به هر حال چینی‌ها اگر کنارمان نبودند حداقل جلوی ما نایستادند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تصریح کرد: با این وجود در نهایت این نوع رابطه منجر به یک رابطه اقتصادی گسترده هم می‌شود که اگر چنین رابطه دوستانه‌ای هم نبود نوع اقتصاد چین و نوع اقتصاد ایران به عنوان ۲ تا اقتصاد مکمل جاذب همدیگر بودند. وی افزود: در منطقه خاورمیانه که منطقه انرژی فرصت دنیا است ؛ چین شریک اول تقریباً اکثر کشورهای منطقه است و به عنوان یک قدرت اقتصادی مطرح است و نمی‌توان این کشور را از معادلات اقتصادی‌مان کنار بگذاریم.
حریری با اشاره به سخنان رئیس جمهور مبنی بر فراموش نکردن دوستان زمان تحریم گفت: ملاقات رئیس جمهور با همتای چینی خود در تهران پنجمین ملاقاتی بود که در ۳۰ ماهه اخیر با همدیگر داشتند.
امضای ۱۷ توافق نامه
وی با بیان اینکه ۱۷ سند همکاری میان دو کشور به امضا رسیده است گفت: این همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف حقوقی، قضایی، امنیتی، نظامی، محیط‌زیست، ارتباطات مردمی و رسانه‌ای و حوزه‌هایی در اقتصاد مثل راه و ریل و مناطق آزاد، شهرک‌های فناوری و معادن و شهرک‌های صنعتی مشترک است.
حریری در‌خصوص نگرانی برخی کشورها مانند کره‌ جنوبی در مورد چینی شدن بازار ایران و عدم اقبال عمومی مردم برای تهیه اجناس چینی به واسطه بی‌کیفیت بودن این اجناس گفت: آنچه که تجار و بازرگانان رسمی از کانال‌های رسمی یعنی از مبادی رسمی گمرکی‌ها وارد مملکت می‌کنند باید حداقل کیفیت‌ها که همان استانداردهای ملی است را دارا باشد و در نظر داشته باشید کالایی است که فاقد حداقل کیفیت‌ها در بازار وجود دارد کالای قاچاق است.
به گفته وی در سال ۹۳ در مقابل ۵ میلیارد دلار کالایی که تجار قانونی وارد کردند در مقابل قاچاقچیان ۲۰ میلیارد دلار وارد می‌کنند و این یعنی قاچاق کالا ۴ برابر واردات رسمی بوده است پس این نگرانی که به حق در برخی از مردم در سطح بازار مشاهده می‌شود نگرانی درستی است.
وی افزود: وجود عده‌ای متخلف به نام قاچاقچی است و اين ربطی به تجارت با کشور چین ندارد و قطعاً نه تنها در بازار چین در بازار هر کشوری و حتی در بازار خود ایران کالاهای مختلفی را پیدا می‌کنیم کما اینکه خیلی از زمان‌ها شده که از بازار ما کالای بی‌کیفیت بردند و اوایل دهه ۹۰ میلادی در کشورهای آسیای میانه همین اتفاق افتاد.
به گفته حريري تمام کالاهایی که از کشور چین دارد وارد کشور می‌شود کاملاً نظارت شده و به صورت قانونی و با کیفیت بالا به دست مردم می‌رسد.
وی تصریح کرد: فرصت‌های آینده‌ای که بین ایران و چین هست بیش از اتفاقات اقتصادی است که تا به امروز بین دو کشور افتاده است و حتماً می‌توان با سرمایه و تکنولوژی چینی‌ها کشور را در راه بازسازی اقتصادش و اشتغال جوانانش یاری کرد.


کد مطلب: 94964

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/94964/اقتصاد-چين-بند-نزنيم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir