کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازتاب‌های رسانه‌ای سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

19 شهريور 1399 ساعت 22:57


وجه مشترک واکنش‌‌های رسمی در صحنه بین الملل، استقبال از این تفاهم بود و وجه مشترک تحلیل‌های رسانه‌ای نیز این است که ایران با اتخاذ این تدبیر دیپلماتیک، آمریکا را مجددا به انزوا کشاند.
اعلام خبر سفر مدیرکل آژانس به کشورمان، بازدید وی از ایران و صدور بیانیه مشترک، واکنش ها و بازتاب‌های مختلفی از سوی برخی دولت ها، شخصیت ها، کارشناسان و رسانه های بین المللی را به دنبال داشت. وجه مشترک اظهارات رسمی از سوی کشورها یا نمایندگان آن ها، استقبال از این تفاهم و وجه مشترک تحلیل های رسانه ای نیز این است که ایران با اتخاذ این تدبیر دیپلماتیک، نه تنها آمریکا را مجدداً به انزوا کشاند، بلکه موجب شد تا جلوی صدور قطعنامه شورای حکام و ارسال این موضوعات پادمانی به شورای امنیت گرفته شود، موضوعی که آمریکا پس از شکست در شورای امنیت، به آن چشم امید داشت.
رویترز با اشاره به خبر ملاقات گروسی با دکتر صالحی، به نقل از ایشان نوشت که این ملاقات سازنده بوده است و فصل جدیدی از همکاری میان ایران و آژانس آغاز شده است. در این خبر همچنین آمده است: برخی افراد نزدیک به موضوع اعلام داشته اند که احتمال امضای یک توافقنامه جهت اعطای دسترسی به دو مکان مورد نظر به آژانس وجود دارد. گروسی در واکنش به هشدار ایران درخصوص اینکه خود را از فشارهای سیاسی اعمالی از سوی دیگر کشورها نگه دارد، اظهار داشت: (دسترسی به دو سایت) موضوعی است که باید رسیدگی شود و این به معنی رویکرد سیاسی در قبال ایران نیست. آژانس به کشورهای دیگر اجازه نخواهد داد تا بر روی روابطش با دیگر کشورها اثر بگذارند.
وزارت امور خارجه فرانسه با انتشار پیامی در ۲۷ آگوست نوشت: فرانسه از اعلام توافق بین آژانس و ایران، که براساس آن ایران به بازرسان آژانس اجازه می‌دهد به دو سایت دسترسی پیدا کنند، استقبال می کند؛ چیزی که آژانس برای چند ماه درخواست کرده بود. این یک گام در جهت درست است. این تعهد از جانب ایران مطابق با اجرای توافق های این کشور با آژانس است.
سخنگوی وزارت خارجه چین در ۲۷ آگوست اعلام داشت: چین از توافق آژانس و ایران استقبال می‌ کند و حل ‌و فصل اختلافات پادمانی در پی رایزنی ‌های دوستانه را تحسین می ‌کند. امیدوارم که همکاری ‌های دو طرف ادامه یابد و به توافق عمل شود. چین از همه طرف‌ها می‌خواهد تا در این راستا نقش سازنده خود را ایفا کنند. بار‌ها ثابت شده که قلدری یک طرفه، موجب افزایش احتمال تقابل می‌شود. اختلافات تنها می ‌تواند از راه مذاکرات کاهش یابد. تمام طرف ‌ها باید تحت شرایط کنونی مسیر درست را ادامه دهند و ضمن استناد به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، برای حل ‌و فصل دیپلماتیک و سیاسی مسئله هسته‌ای ایران تلاش کنند.
هلگا اشمید، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا نیز با انتشار توئیتی در تاریخ ۲۶ آگوست، نوشت: خبرهای خوب از تهران درباره همکاری بین ایران و آژانس به گوش می رسد. اتحادیه اروپا به نقش بی طرف و مستقل آژانس اعتماد دارد. در همان زمان، ما کار خود را برای حفظ برجام با کمیسیون مشترک در هفته آینده ادامه می‌دهیم. من به نمایندگی از جوزف بورل، رئیس نشست خواهم بود.
اشتفان کلمنت، رئیس نمایندگی اتحادیه اروپا نزد سازمان های بین المللی در وین با انتشار توئیتی نوشت: من از توافق بین ایران و آژانس برای حل مسائل مربوط به اجرای موضوعات پادمانی استقبال می کنم. از کار مهم و بی طرفانه آژانس نیز قدردانی می‌کنم.
دیوید هال، سفیر و نماینده دائم انگلستان نزد آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز با انتشار توئیتی از توافق حاصله استقبال کرد و نوشت: این خبر بسیار خوبی است که ایران، آژانس را قادر می‌سازد تا دسترسی‌های مورد نظر خود را انجام دهد. یک نشانه بسیار مثبت در مورد عملکرد صحیح آژانس و رژیم پادمانی آن. انگلستان پشتیبانی کامل خود را برای گروسی و تیم پادمانی ارائه کرده است.
بلومبرگ با انتشار خبر صدور بیانیه مشترک نوشت: ایران به کشاکش با آژانس بواسطه ارائه به دو مکان درخواستی پایان داد. ارائه این دسترسی‌ها می‌تواند تلاش‌های آمریکا برای از سرگیری تحریم های سازمان ملل را ضعیف تر کند. این، همچنین به این معنی است که ایران قصد دارد حمایت اعضای باقیمانده برجام را در برابر تلاش های واشنگتن برای فروپاشی برجام حفظ کند.
گاردین در ۲۶ آگوست نوشت: توافق ایران با آژانس، حمایت اتحادیه اروپا از برجام را بیشتر خواهد نمود، چرا که دسترسی به سایت ها، سنگ بنای برجام است. این توافق زمانی حاصل شد که گروسی در تهران به مقامات ایرانی وعده داده که در چارچوب اطلاعات کنونی آژانس، درخواست دسترسی دیگری را ارائه نخواهد کرد. درج واژه "داوطلبانه" در بیانیه آژانس، یک امتیاز و برتری برای ایران است، چرا که آژانس سابقاً عنوان می داشت ایران متعهد به ارائه دسترسی است.
نشریه دیپپلماتیک سابستک با انتشار مقاله ای در ۲۷ آگوست نوشت: اگرچه الان برگزاری جشن شادی برای طرفداران دیپلماسی هسته ای ایران زود است، ولی آنچه که قطار از ریل خارج شده توسط دولت ترامپ دانسته می شود، بواسطه دیپلماسی حرفه ای اروپایی‌ها و دیگر طرف های شورای امنیت به ریل برگشت. همزمان با ملاقات های گروسی در تهران، رئیس اندونزیایی شورای امنیت سازمان ملل نیز طی نامه ای اعلام کرد این شورا نمی تواند اقدامی درخصوص درخواست آمریکا برای اسنپ بک انجام دهد. برخی ناظران دیپلماتیک اظهار داشتند که احتمالاً این موفقیت در صورتی که ایران از قدرت نمایی اروپایی ها و دست رد جامعه بین المللی به تلاش هفته گذشته آمریکا برای اعمال اسنپ بک راضی نمی شد، رخ نمی‌داد. یک رابط دیپلماتیک که بر روی موضوع ایران کار می کند، اظهار داشت که این اقدام ایران، در واکنش به ایستادگی محکم اروپا در برابر اسنپ بک بود و حرکت هوشمندانه ای از سوی ایران بود. این تحولات تا به امروز سبب تقویت برجام شده است. نشریه فوربس نیز در ۲۷ آگوست با پرداختن به مزایای برجام و موثر بودن این توافق در محدود کردن برنامه هسته ای ایران، نوشت: با این حال، عربستان سعودی و حزب جمهوری خواه از این توافق راضی نبودند و توسط ترامپ از آن کناره گیری کردند. واقعیت این بود که ایران بمب اتم نمی‌خواست، و حتی پس از کناره گیری آمریکا از برجام، این کشور در برجام ماند و به همکاری خود با آژانس ادامه داد. توافق این هفته ایران و آژانس هم چیزی جز رویه های استاندارد راستی آزمایی آژانس که برای همه کشورها اجرا می شود، نبوده است.


کد مطلب: 115277

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/115277/بازتاب-های-رسانه-ای-سفر-مدیرکل-آژانس-بین-المللی-انرژی-اتمی-تهران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir