کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دلیل اصلی تعلیق مذاکرات وین نه مصوبه مجلس و انتخابات ایران که منطقی طرف‌های برجامی بود

انحراف آمریکا به زیاده‌خواهی موشکی

1 مرداد 1400 ساعت 20:42


برخی در حالی برانند تا تعلیق مذاکرات وین را به مصوبه مجلس و انتخابات ایران نسبت دهند که حقیقت امر زیاده خواهی آمریکایی‌ها در باز کردن مسائل موشکی و منطقه‌ای در دور چهارم مذاکرات بوده است.
برخی در داخل همچنان بر اصل بزک کردن چهره آمریکا با متهم سازی داخل کشور به عنوان عامل تعلیق مذاکرات و عدم لغو تحریم‌ها اصرار دارند و کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس نیز با سوء استفاده از این فضا با ادعای لزوم بازگشت ایران به مذاکرات به دنبال مقصر جلوه دادن ایران و پاک سازی پرونده سیاهشان در عدم لغو تحریم‌ها هستند. این رویکرد در حالی صورت می‌گیرد که حمید رضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در برنامه القسم المیادین برای انتخابات ایران تأکید کرد آمریکا روند مذاکرات وین را بر هم زده و به همین دلیل در دور چهارم موضوع موشک‌های بالستیک را مطرح کرده است.
آصفی در این برنامه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه چرا آمریکا پرونده تبادل زندانیان را با پرونده هسته‌ای گره می‌زند گفت، این عادت و شیوه آمریکاست. ما رفتاری جز این از آمریکا ندیده‌ایم. آمریکا همیشه سیاست فریب را در پیش گرفته و هیچ وقت مسیر راست را نرفته است. وقتی یک موضوع را با آمریکا جلو می‌برید، در زمان‌های حساس که شما انتظار دارید به نتیجه برسید، آمریکا ریل را تغییر می‌دهد و به سراغ امور دیگری می‌رود تا نتایج دلخواهش را کسب کند. این رفتار فقط با ایران نیست بلکه با کره جنوبی و دیگر کشورهای منطقه هم همینطور بوده است. ما در چهار دهه گذشته سیاست آنها شناخته و دستشان برای ما رو شده است. المیادین پرسید، حالا که آمریکا ریل را تغییر می‌دهد، ایران بعد از ادای سوگند رئیس جمهور جدید چه گزینه‌هایی دارد و آصفی گفت، آقای رئیسی در نطق‌های انتخاباتی خود و در کنفرانس خبری خود گفت که سیاست متعادلی را در پیش خواهد گرفت. او گفت که دولت‌های منطقه در اولویت ایران هستند و همچنین کشورهای آسیا. این به معنای نادیده گرفتن اروپا نیست اما هر کشوری به تناسب اهمیتش در اولویت ایران قرار می‌گیرد. مسائل داخلی و مشکلات معیشتی و حل موضوع همه‌گیری کرونا و شرایط کار و اقتصادی و روابط با کشورهای همسایه سپس پرونده هسته‌ای در اولویت آقای رئیسی خواهد بود. آقای رئیسی گفت که به تعهدات دولت قبل از جمله توافق هسته‌ای پایبند است اما این به آمریکا مرتبط است. در مقابل جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با در پیش گرفتن تهدید و سیاست فشار، معلوم نیست چه سیاستی را در پیش گرفته است. توافق هسته‌ای موفق خواهد شد مشروط به اینکه آمریکا به تعهدات خود عمل کند.
آصفی در بخشی دیگر از این برنامه در پاسخ به سوالی در خصوص سرنوشت مذاکرات هسته‌ای در وین و اینکه آیا با وضعیت سابق ادامه می‌یابد یا اینکه آمریکا تنش در این پرونده را تشدید می‌کند یا خیر گفت، سیاست جمهوری اسلامی ایران تعهد به توافق هسته‌ای است چه در دوره روحانی چه در دوره رئیسی. رئیسی اعلام کرده که مذاکره را ادامه می‌دهد. بگذارید ببینیم چرا مذاکره به اینجا رسیده است. شش دور مذاکره در وین انجام شده. در دور چهارم و پنجم آمریکا موضوع موشک‌های بالستیک و فعالیت ایران در منطقه را مطرح کرده است. آنها قصد دارند که وضعیت را بر هم بزنند. المیادین پرسید، آیا منظور شما این است که آمریکا عامدانه روند مذاکرات را دچار مشکل کرد؟ و آصفی پاسخ داد، قطعاً. اصلا این شیوه آنهاست. ما در مذاکرات بُن درباره افغانستان و کشورهایی مثل اروپا، آمریکا و پاکستان بودند که هدف تقویت ثبات در افغانستان بود. حدود بیست سال پیش . وقتی وضعیت افغانستان به ثبات رسیده بود چند روز بعد آمریکا ایران را محور شر معرفی کرد. ما انتظار این رفتار را نداشتیم و این اصلا عاقلانه نبود. قطعا آمریکا عامدانه روند مذاکرات را بر هم زده است. حتی در موضوع تبادل زندانیان، هم همینطور است. تا موضوعی به نتیجه نزدیک می‌شود و آمریکایی‌ها خود را در آستانه امتیازدهی می‌بینند، عامدانه روند آن را بر هم و زیر میز می‌زنند.
این اقدام غیر مسئولانه آمریکایی‌ها در حالی صورت می‌گیرد که وزیر امور خارجه انگلیس تصریح کرد دولت لندن همسو با موضع ایالات متحده آمریکا از ایران می‌خواهد که به میز مذاکره برگردد تا اطمینان حاصل شود که «می‌توانیم درباره بازگشت به برجام به نتیجه برسیم.»دومینیک راب طی اظهاراتی در مجلس عوام، بدون اشاره به اینکه کدام کشور ناقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است از تدابیر جبرانی ایران تحت برجام انتقاد کرد و افزود: قویا از ایران می‌خواهیم تمام اقداماتی را که ناقض برجام است متوقف کند.وی درباره توقف مذاکرات برجامی در وین هم ادعا کرد که از نظر دولت لندن مهلت این مذاکرات نامحدود و ابدی نیست.
خبر دیگر آنکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره گزارش وال‌استریت‌ژورنال درباره قصد واشنگتن برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران در صورت شکست مذاکرات وین اظهارنظر کرد.

«ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری شامگاه دوشنبه به گزارش یک رسانه آمریکایی درباره احتمال تشدید تحریم‌ها علیه ایران در صورت شکست مذاکرات وین واکنش نشان داد.
نشریه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» در گزارشی اختصاصی روز دوشنبه مدعی شده آمریکا در صدد اجرای سختگیرانه تحریم‌های نفتی ایران و جلوگیری از فروش نفت ایران به چین است. روزنامه آمریکایی هدف از این تصمیم را افزایش هزینه‌های کنار گذاشتن مذاکرات وین برای تهران توصیف کرده بود.
یک خبرنگار در نشست خبری شامگاه دوشنبه از ند پرایس پرسید: «وال‌استریت‌ژورنال گزارش کرده که آمریکا در صدد اجرای سخت‌گیرانه اجرای تحریم‌ها در خصوص خرید نفت از سوی چین از ایران است. آیا این چیزی است که شما تأیید می‌کنید؟ اگر تأیید می‌کنید، آیا این [تحریم‌ها] همان چیزی نیست که همین الان هم دارید اجرا می‌کنید؟ یعنی، تحریم‌های نفتی ایران. سوال دوم اینکه گزارش‌هایی وجود دارد درباره اینکه گفت‌وگوهای وین ممکن است تا سپتامبر یا اکتبر از سرگرفته نشوند. اگر همین‌طور است علت تأخیر چیست؟»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ گفت: «درباره بحث تحریم‌ها و اجرای تحریم‌ها، حرف شما صحیح است. همه تحریم‌ها پابرجا هستند مگرآنکه از طریق یک فرایند دیپلماتیک رفع شوند.»
او در ادامه گفت: «البته، این مسئله، بحث را به مذاکرات وین می‌کشاند. ما در این باره خیلی شفاف صحبت کرده‌ایم. ما آماده ادامه گفت‌وگوها در خصوص برجام به صورتی سازنده و اتمام این مذاکرات و بازگشت به محدودیت‌های توافق هستیم. علت اینکه برای این کار آمادگی داریم این است که ما نیز همانند جامعه بین‌المللی از مزایای ساز و کاری برای ارائه ضمانت‌های دائمی و قابل راستی‌آزمایی از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای آگاهیم.»ند پرایس در ادامه در پاسخ به سوال مجدد خبرنگار که پرسید پس آمریکا اجرای تحریم‌ها را شل نکرده است گفت: «درست است. درست است.»
نکته قابل توجه آنکه در حالی برخی در توهم لغو تحریم‌ها هستند که وزارت خزانه داری آمریکا در نشستی با مقامات و مسوولان اعمال تحریم در دولت های پیشین گفت که این وزاتخانه متعهد به روند تحریم های مرتبط، دقیق و متناسب با هدف، در مسیر پیشرفت موثر امنیت ملی، سیاست خارجی و اهداف اقتصادی ایالات متحده است.وزارت خزانه داری آمریکا در وب سایت خود اعلام کرد که "والی آدیمو" در نشستی مجازی با یک گروه متشکل از ۶ مقام ارشد اعمال تحریم های سه دولت پیشین ایالات متحده علیه کشورها برگزار کرده است. اعضای این گروه که در خدمت دولت های جمهوری خواه و دموکرات بودند، تجربیات خود را در زمینه توسعه و اعمال تحریم ها به اشتراک گذاشتند.
مقامات ارشد تحریم در دولت های پیشین همچنین تاکید کردند که تحریم های اقتصادی و مالی ایالات متحده به خودی خود هدف نیستند، بلکه در صورتی که در چارچوب استراتژی گسترده تری برای حل چالش های سیاست خارجی یا تهدید امنیت ملی و حفظ یکپارچگی سیستم مالی ایالات متحده به کار گرفته شوند، بسیار موثر هستند.اعضای این گروه علاوه بر این در مورد نیاز به تعدیل موثر تحریم ها برای محدود کردن عواقب ناخواسته بر مشاغل ایالات متحده، شرکای خارجی و سایر اشخاص از جمله نهادهایی که به فعالیت های قانونی بشردوستانه مشغولند، گفت و گو کردند.آمریکا ابزار تحریم را تنها ابزار باقی مانده برایش در برابر سایر کشورها می‌داند.


کد مطلب: 118939

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/118939/انحراف-آمریکا-زیاده-خواهی-موشکی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir