دوشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۱:۵۸
کد مطلب : 229
تكرار تعهدات جهاني به آفريقا در نشست رم

وعده‌هايي كه نان نمي‌شوند

قحطي و خشكسالي در شرايطي فاجعه انساني را براي آفريقا به همراه داشته كه در ادامه برگزاري اجلاس‌هايي كه هرگز ناني براي مردم بحران‌زده آفريقا به همراه نداشته، نشست اضطراري بررسي و مقابله با بحران قحطي و خشكسالي در شاخ آفريقا ديروز در رم آغاز به كار كرد.
وعده‌هايي كه نان نمي‌شوند

قاره آفريقا كه با برخورداري از ثروت‌هاي بي‌كران خود مي‌توانست به يكي از اركان نظام بين الملل مبدل شود نه تنها به اين مهم دست نيافته بلكه هر روز بر ميزان فقر و گرسنگي اين سرزمين افزوده مي‌شود. قاره‌اي كه هر روز صدها نفر بر اثر گرسنگي و تشنگي در آن جان مي‌دهند و در مقابل سلطه گران با بهره‌گيري از ثروت‌هاي آن هر روز ثروتمند‌تر مي‌گردند. در عصر حاضر نيز كه دوران برده داري و استعمار به ظاهر به پايان رسيده كشورهاي بزرگ همچنان براي رسيدن به منافع خويش با عناوين مختلف به چپاول ثروت‌هاي اين قاره مي‌پردازند. شرايط در قاره آفريقا تا بدان‌جا بحراني شده كه سازمان‌هاي بين‌المللي به تشديد فاجعه انساني و نسل كشي در اين قاره بر اثر گرسنگي و تشنگي هشدار داده‌اند. پس از گذشت هفته‌ها از هشدارهاي جهاني سرانجام تحت فشار افكار عمومي جهان نشست فائو در ايتاليا ديروز آغاز به كار كرد.
اين نشست بنا به درخواست فرانسه كه هم‌اكنون رياست گروه ۲۰ را بر عهده دارد، به منظور بررسي و مقابله با بحران قحطي و خشكسالي در دو منطقه سومالي و شاخ آفريقا برگزار شده است. گروه بيستي كه تاكنون اقدامي براي اجراي تعهدات خود به آفريقا انجام نداده و نشست‌هايش نيز صرفا به گرفتن عكس يادگاري و ادعاي وعده‌هاي جديد ختم شده است. خشكسالي فاجعه‌بار در شاخ آفريقا روز به روز جان انسان‌هاي بيشتري را تهديد مي‌كند. در سومالي، كنيا و اتيوپي بيش از ۱۰ ميليون نفر دچار كمبود غذا هستند كه از اين ميان دو ميليون و ۸۵۰ هزار نفر از آنان به سومالي تعلق دارند. جايي كه از هر سه كودك، يكي دچار سوءتغذيه است. گزارش ها حاكي از آن است كه ۵۰۰ هزار نفر از اين كودكان در خطر مرگ قرار دارند.
\' ژك ديوف\' مديركل سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد ( فائو ) در نشست ديروز وضعيت منطقه شاخ آفريقا را فاجعه بار ارزيابي كرد .
وي در سخناني در مراسم گشايش نشست فوق العاده وزراي كشورهاي عضو سازمان ملل در رم براي مبارزه با گرسنگي، گفت : بايد كاري كرد و زندگي ساكنان را نجات داد . به همين منظور يك ميليارد و ۶۰۰ ميليون دلار براي ۱۲ ماه مورد نياز است و ۳۰۰ ميليون دلار نيز تنها براي ۲ ماه آينده مورد نياز خواهد بود. اين درحالي است كه يونيسف هم با اشاره به وضع اسفبار كودكان سومالي در اين منطقه اعلام كرده كه سازمان‌هاي حاضر در سومالي از پذيرش تعداد زياد قحطي زدگان ناتوان هستند.
سومالي کشوري در شرق قاره آفريقا به پايتختي موگاديشو است كه در ۱۹۶۰ از قيموميت انگليس خارج شد. از سال ۱۹۹۱ چند قبيله در شمال اين کشور با نام سومالي اعلام استقلال کرده‌اند.
در پي وخيم‌تر شدن اوضاع انساني و گسترش خشكسالي در مناطقي از جنوب سومالي، سازمان ملل متحد براي اولين بار طي ۱۹ سال گذشته در۲ منطقه "باكول " و "شابله سفلي " رسما اعلام قحطي زدگي كرد.
اين قحطي كه طي نيم قرن گذشته بي‌سابقه بوده بيش از ۱۲ ميليون نفر از جمعيت سومالي را تحت تاثير قرار داده و آژانس‌هاي غذا وابسته به سازمان ملل اعلام كردند يك سوم اين تعداد هم‌اكنون

نياز فوري و مبرم به تامين آذوقه و غذا دارند. بحران سياسي و امنيتي در سومالي بيش از ۲۰ سال است ادامه دارد و آنچه كه در پايان مي توان گفت اين است كه بحران طبيعي در سومالي كه منجر به تبديل شدن ۸۲ درصد از خاك اين كشور به صحرا شده است در كنار بحران سياسي اين كشور وضعيت اسف‌باري براي ميليون‌ها انسان فراهم كرده و جهان را در آستانه يك فاجعه انساني قرار داده است.
بر اساس تعاريف بين‌المللي، خشكسالي زماني به وقوع مي‌پيوندد كه ۲ نوجوان يا ۴ كودك از گروه جمعيت ۱۰ هزار نفري، روزانه جان خود را از دست داده و ۳۰ درصد از جمعيت كشور دچار مشكل سوءتغذيه باشند. سازمان غيردولتي "آکسفام" (Oxfam) انگليس نيز که در زمينه امور بشردوستانه در سومالي فعاليت مي کند، اخيرا با انتشار گزارشي اعلام کرد: وضعيت مردم سومالي به حدي وخيم است که مجبورند براي يافتن آب گاهي اوقات مسافتي حدود ۷۰ کيلومتر را طي کنند.
بسياري از خانواده ‌ها نيز مجبورند به ۲۰ ليتر آب براي سه روز بسنده کنند و اين بدان معناست که به هر نفر فقط سه ليوان آب در روز براي خوردن، ظرف شستن و ديگر نيازها مي رسد. اين در حالي است كه جامعه جهاني تا كنون از اجراي تعهدات خود در قبال اين كشورها خودداري مي‌كنند.
سازمان ملل اعلام کرد بخشي از مشکل آفريقا به واکنش "بسيار ضعيف" اهداکنندگان برمي‌گردد. سومالي نيمي از بودجه وعده داده شده، جيبوتي ۳۰ درصد و کنيا هم ۵۴ درصد را دريافت کردند. خشكسالي كه اكنون منطقه شاخ آفريقا را در بر گرفته است در ۶۰ سال گذشته بي سابقه بوده است. اين در حالي است كه غربي‌ها ميلياردها دلار را خرج جنگ‌طلبي‌ها مي‌گنند همچنان پذيرنده اجراي تعهدات خود در قبال آفريقا نمي‌باشند.
در گزارشي كه به بررسي هزينه‌هاي واقعي جنگهاي اخير آمريكا در جهان پرداخته شده رقمي برابر با ۳.۷ تا ۴.۴ تريليون دلار هزينه جنگ طلبي اين كشور عنوان شده در حالي واشنگتن همچنان از اجراي تعهدات خود به آفريقا از جمله سومالي خودداري كرده است.
تاريخ آفريقا نشان مي‌دهد كه كشورهاي غربي همواره ثروت‌هاي كشورهاي آفريقايي را براي رسيدن به منافع خود به كار گرفته‌اند و هرگز حاضر نشده‌اند كه مقداري از اين ثروت‌هاي اين كشورها را حداقل براي رفع گرسنگي و فقر در درون كشورهاي مذكور هزينه‌ كنند. بسياري از ناظران سياسي و اقتصادي اذعان دارند كه غرب عامل اصلي فقر و ناامني و جنگ در آفريقا است چرا كه رشد سواد، بهبود شرايط زندگي ، رفع فقر و گرسنگي و برقراري ثبات و امنيت در اين قاره را برابر با بيداري ملت‌ها در برابر استعمارگري‌هاي خود دانسته كه تمام منافع آنها را نابود مي‌سازد. با توجه به اين نگرش غرب هرگز در انديشه حل گوشه‌اي از مشكلات آفريقا نخواهد بود و وعده‌هايش نيز در حد نوشتاري بركاغذ باقي خواهد ماند.
بسياري از ناظران سياسي تاكيد دارند كه غرب همچنان نظام استعماري خود را در آفريقا پيگيري مي‌كند كه اساس آن را گرفتار ساختن اين كشور در فقر و جنگ و چپاول ثروت‌هاي آنها در وراي اين بحران‌ است. امري كه مصداق آن را اكنون در سومالي مي‌توان مشاهده كرد بگونه‌اي كه نوشيدن جرعه‌اي آب و داشتن تكه‌اي نان به آرزويي دست نيافتني براي كودكان سومالي مبدل شده‌ است. اكنون نيز مردم آفريقا و افكار عمومي جهان نيز با اشاره به عدم تحقق وعده‌هاي پيشين جهاني در قبال آفريقا بويژه از سوي كشورهاي غربي با ديده ترديد به نشست رم مي‌نگرند و تاكيد دارند كه اين نشست نيز صرفا به گرفتن عكس‌هاي يادگاري ختم خواهد شد و ناني از آن براي آفريقا بدست نخواهد آمد.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdcgry9x4ak9x.pra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی