کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی بر آنچه در پرونده نویسنده آیات شیطانی انگلیسی - آمریکایی روی داده است

از تاثیرگذاری بر مذاکرات تا تکرار هواداری غرب از اسلام‌ستیزان

22 مرداد 1401 ساعت 21:53


خبر سوء قصد به نویسنده آیات شیطانی انگلیسی-آمریکایی در حالی در میان اخبار مهم جهانی قرار گرفت که در کنار اصل احتمال اجرای حکم ارتداد او توسط مسلمانان، برخی گمانه زنی ها از سوء استفاده جریان‌هایی در داخل آمریکا از این مسئله برای تاثیرگذاری بر مذاکرات برجامی حکایت دارد در حالی که مواضع سران غرب در قبال این پرونده بار دیگر حمایت آنها از اسلام ستیزان را اشکار ساخت.
گزارش پلیس نیویورک‌ حاکی است فردی که با حمله به «سلمان رشدی»، نویسنده مرتد موهن به ساحت پیامبر گرامی اسلام (ص) او را زخمی کرد جوانی ۲۴ ساله به نام «هادی مطر» است که ساکن ایالت نیوجرسی است. رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند سلمان رشدی ساعت ۱۱ صبح جمعه (به وقت محلی) در ۱۲ اوت ۲۰۲۲ هنگامی که قصد سخنرانی در مرکز «چوتوکوآ» در غرب نیویورک داشت مورد حمله واقع شد.سلمان رشدی بعد از انتشار رمان موهن «آیات شیطانی» در سال ۱۳۶۷ هجری شمسی خشم مسلمانان را برانگیخته بود. او به همین دلیل به یک زندگی مخفی با شرایط سخت امنیتی روی آورده بود. حضرت امام خمینی (ره) بعد از انتشار این کتاب فتوای ارتداد وی را صادر نمودند.گفته می شود که در نخستین ماههای پس از انتشار آیات شیطانی و بالاگرفتن اعتراضات مسلمان به محتوای ضد دینی آن، سلمان رشدی در طول یک ماه بیش از پانزده بار محل سکونت خود را تغییر داد.
دولت انگلستان که زمینه انتشار کتاب آیات شیطانی را فراهم کرده بود با صرف هزینه‌های فراوان مسئولیت حفاظت از جان او را به عهده گرفته بود.سلمان رشدی قبل از این حمله در آمریکا زندگی می‌کرد و از مدت‌ها پیش تحت حفاظت قرار داشت.. انگلیس در سال ۲۰۰۷ به سلمان رشدی جایزه داد که این اعتراضات مسلمانان در سراسر جهان را به همراه داشت.روزنامه دیلی‌میل در خبری شامگاه جمعه مدعی شده بود رشدی مورد اصابت ۱۰ یا ۱۵ ضربه چاقو قرار گرفته، در حالی که رسانه انگلیسی‌زبان دیگر نوشته وی مورد اصابت ۱۰ تا ۱۵ ضربه چاقو و مشت قرار گرفته است. این مباحث در حالی مطرح شده است که بسیاری در جهان اسلام حذف رشدی را تکلیفی برای تمام جهان اسلام و یکتا پرستان دانسته و سالهاست که بر این امر تاکید دارند. سوء قصد اعلام شده از یک بعد می‌تواند برگرفته از همین نگاه جهان اسلامی به اسلام آمریکایی- انگلیسی باشد. در این میان برخی گمانه‌زنی‌های سیاسی نیز در لوای این امر مطرح است و آن سناریوی تاثیر گذاری بر مذاکرات هسته‌ای است.
این امر زمانی تقویت می‌شود که روزنامه نیویورک‌پست به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد هادی مطر، فرد مهاجم به سلمان رشدی پیش‌تر در رسانه‌های اجتماعی مطالبی را در حمایت از جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران و افراط‌گرایی شیعه منتشر کرده است. ان‌.بی.سی نیوز به نقل از یک مقام پلیس و با اشاره به حساب‌های ضارب سلمان رشدی در شبکه‌های اجتماعی نوشت او از حامیان اهداف سپاه پاسداران و افراط‌گرایی شیعه بوده است.این شبکه افزود نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد به درخواست اظهار نظر درباره حمله به سلمان رشدی پاسخی نداده است.
نکته قابل توجه آنکه همزمان با این دو ادعا چند تحول دیگر با محوریت اتهام زنی به سپاه صورت گرفته است: نمایشگاهی از تصاویر ایرانیانی که در مرداد و شهریورماه سال ۶۷ در زندان‌های جمهوری اسلامی اعدام شدند، در آمریکا برگزار شد. در این نمایشگاه تصویر دو هزار کشته شده وجود دارد که جمهوری اسلامی آنها را به قتل رسانده است. وزارت خارجه کانادا در واکنش به راهپیمایی اعتراضی مهرداد زارعی، پدر آراد زارعی ۱۷ ساله که با شلیک موشک‌های سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی کشته شد، به ایران اینترنشنال گفت: مذاکره با جمهوری اسلامی بی‌نتیجه است. نکته قابل توجه آنکه ادعاهای مذکور در حالی مطرح شده است که فضاهایی مانند اینستا و توئیتر با ادعای مقابله با خشونت پست‌های مربوط به سردار سلیمانی را حذف می‌کنند و حال ادعای پست‌هایی این فرد در دفاع از مقاومت جای تامل دارد.
در باب ادعاهای مذاکراتی مشاور تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در وین در واکنش به خبر حمله به سلمان رشدی نویسنده مرتد کتاب آیات شیطانی که به پیامبر اسلام (ص) اهانت کرده بود گفت با نزدیک شدن به آستانه احیای احتمالی برجام ادعای ترور بولتون و حمله به رشدی؛ عجیب است.سید محمد مرندی کارشناس ارشد مسائل هسته‌ای اظهار داشت: من برای نویسنده‌ای که نفرت و تحقیر بی‌پایان نسبت به مسلمانان و اسلام را به همراه داشته است، اشک نمی‌ریزم. وی یک بازیچه امپراتوری است که به عنوان یک رمان نویس پسا استعماری ظاهر شده است. مرندی ادامه داد: اما، آیا عجیب نیست که با نزدیک شدن به توافق هسته‌ای احتمالی، آمریکا ادعاهایی در مورد تلاش برای کشتن جان بولتون مطرح کرده و اکنون این اتفاق می‌افتد؟ البته این سناریو نیز مطرح است که صهیونیست‌ها و برخی جریان‌های داخل آمریکا با این تحرکات به دنبال جلوگیری از کوتاه آمدن بایدن در مذاکرات وین باشند بویژه اینکه جهانیان خواستار تصمیم سیاسی آمریکا و پایان دادن به رفتارهای غیر اصولی‌اش در مذاکرات هستند.

رسوایی هواداران اسلام ستیزان
در این میان نوع واکنش‌های غربی‌ها به این سوء قصد ادعایی قابل توجه است که ماهیت اسلام ستیز غربی‌ها را اشکارتر می‌سازد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، حمله به سلمان رشدی را «هولناک» خواند و ضمن آرزوی بهبود برای او از کسانی که به نجات جان این نویسنده شتافتند قدردانی کرد.امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، گفت: «سلمان رشدی ۳۳ سال است که نماینده آزادی و مبارزه با تاریک‌اندیشی بوده و اکنون قربانی حمله نیروهای نفرت و بربریت شده است. مبارزه او مبارزه‌ای جهانی و متعلق به همه ما است. اکنون بیش از هر زمان دیگری در کنارش می‌ایستیم.»بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، گفت: «از اینکه سلمان رشدی هنگام استفاده از حقی که هرگز نباید از دفاع از آن دست برداریم، چاقو خورد وحشت‌زده شدم.»
پریتی پتل، وزیر کشور بریتانیا، گفت: «از حمله به سلمان رشدی شکه شدیم. آزادی بیان یک ارزش مهم است و هیچ تلاشی برای تضعیف آن قابل تحمل نیست.»ریشی سوناک، وزیر پیشین دارایی و نامزد نخست وزیری بریتانیا گفت: «از شنیدن خبر حمله به سلمان رشدی شوکه شدم، او قهرمان آزادی بیان و آزادی هنری است.»وزیر فرهنگ بریتانیا نیز با ابراز وحشت از شنیدن خبر حمله به سلمان رشدی گفت: «این حمله هولناکی به یک غول ادبی و یکی از مدافعان بزرگ آزادی بیان است.»وزیر بازرگانی بریتانیا نیز گفت: «آزادی بیان در گفتار و نوشتار، پایه و اساس یک جامعه دموکراتیک است و باید گرامی داشته شود. همانطور که سلمان رشدی گفت، ما باید به اندازه نوشتن از نویسندگان محافظت کنیم.»
مدیرعامل انجمن قلم آمریکا (پن) نیز در بیانیه‌ای با اشاره به اینکه که از شنیدن خبر حمله «وحشیانه و از پیش برنامه‌ریزی شده» به سلمان رشدی شوکه شده، گفت: «حمله به سلمان رشدی با هیچ حمله دیگری علیه یک نویسنده ادبی در خاک آمریکا قابل مقایسه نیست.»تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه، گفت: «رهبران ایران چند دهه است که خواستار کشتن سلمان رشدی بوده‌اند. می‌دانیم که آنها برای ترور مقام‌های آمریکایی نیز تلاش می‌کنند. جو بایدن باید هر چه سریع‌تر مذاکرات احیای برجام را با این رژیم تروریست پاپان دهد.»چاک شومر، رهبر اکثریت سنای آمریکا، حمله به سلمان رشدی را «تکان‌دهنده و وحشتاک» خواند و گفت این حمله به آزادی بیان و اندیشه است که دو ارزش اساسی برای آمریکا و موسسه چاتوآکوا محسوب می‌شود.مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، گفت: «حکومت ایران برای هرکسی که سلمان رشدی را ترور کند جایزه تعیین کرده بود و امروز او را در آمریکا چاقو زدند. چرا بایدن هنوز در حال مذاکره با این تروریست‌ها در تهران است؟»
نیل گیمن، نویسنده سرشناس نیز با اشاره به اینکه از حمله به سلمان رشدی «شوکه و پریشان» شده، گفت: «رشدی مرد خوب و با استعدادی است و امیدوارم حالش خوب باشد.» مجموع این واکنش‌ها نشان از آن دارد که غرب همچنان در همان رویه قدیمی اسلام ستیزی گام بر می‌دارد چنانکه پیش از این نیز از کاریکاتورهای موهن به پیامبر اسلام (ص) حمایت کرده بود. به عبارتی دیگر می‌توان گفت که آنانی که اسلام انگلیسی و آمریکایی را ترویج می‌کنند و بازیچه آنها علیه اسلام حقیقی هستند همواره تحت حمایت این کشورها قرار دارند در حالی که همزمان نیز جریان‌های خوارج و رادیکال‌هایی همچون داعش نیز به عنوان بازوی نظامی این اسلام آمریکایی - انگلیسی ایفای نقش می‌کنند.


کد مطلب: 123513

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/123513/تاثیرگذاری-مذاکرات-تکرار-هواداری-غرب-اسلام-ستیزان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir