کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاستی که آمریکا در قبال ایران اجرا می‌کند

از دیپلماسی فشار تا پلن اغتشاش

12 آذر 1401 ساعت 19:04


طی هفته‌های اخیر در حالی آمریکا بارها و بارها به حمایت از اغتشاش و ناامنی در ایران حمایت کرده است که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با تکرار این ادعا که "باب دیپلماسی با ایران باز است"، مدعی شد که سیاست واقعی واشتگتن چیزی بین «دیپلماسی» و «پلن بی»(طرح جایگزین) است.
«رابرت مالی» این مطلب را در اجلاس "گفتگوی مدیترانه" در رم مطرح و ادعا کرد: دیپلماسی هنوز راهی برای پرداختن به مسائل ایران است؛ اما این کشور در ماه اوت با طرح درخواست های خارج از موضوع، پیشنهاد احیای توافق هسته ای را نپذیرفت.وی سپس ادعا کرد: سیاست واقعی آمریکا در قبال ایران جایی بین «دیپلماسی» و «پلن بی» است. لازم به ذکر است این پلن همان گزینه اغتشاش و ناامن سازی داخلی ایران تا به زعم خویش در لوای آن کشور را وادار به امتیاز دهی نمایند. وی مدعی شد هیچ سیاست سیاه و سفیدی وجود ندارد.نماینده ویژه آمریکا در این نشست بدون اشاره به زیاده خواهی‌ها و ناتوانی دولت کشورش برای تصمیم گیری سیاسی در بازگشت به برجام مدعی شد که باب دیپلماسی با ایران باز است اما به دلیل آنچه او انتخاب‌های ایران درباره درخواست‌های فرابرجامی، ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تهدید و گروگان‌گیری آمریکایی‌ها نامید، رسیدن به توافق در اولویت کاخ سفید نیست.مالی پیشتر هم ادعا کرده بود که توافق وین جزو اولویت‌های واشنگتن نیست و این کشور روی حوادث اخیر ایران متمرکز است. وی ادعا کرده بود: گفت وگوها متوقف شده و به بن‌بست رسیده‌ به همین دلیل دیگر در تمرکز ما نیستند.
مذاکره کننده ارشد آمریکا در گفت وگوهای غیرمستقیم با ایران مدعی شد: ایران طی دو ماه گذشته موضعی را اتخاذ کرد که با بازگشت به توافق در تناقض بود. وی ادعا کرد: آنها خواسته‌هایی را مطرح می‌کنند که هیچ ارتباطی با برجام ندارد.این درحالیست که گفت وگوها پس از ماه‌ها رایزنی‌های فشرده دیپلماتیک در وین به دلیل اینکه واشنگتن تحت فشار صهیونیست‌ها و مشکلات داخلی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق با ایران را ندارد معطل مانده است. گفت‌وگوهاپس از ماه‌ها گفت‌ وگوهای فشرده در وین به مرحله‌ای رسیده است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد و از این منظر، به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی علیه ایران متوسل شده است.قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیم‌های سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم‌ها به صورت حداکثری رفع و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.
در ادامه رویکردهای غیر منطقی غرب، وزیر امور خارجه کانادا به بهانه نقض حقوق بشر تحریم هایی را علیه چند فرد و نهاد ایرانی اعمال کرد.«ملانی جولی» وزیر خارجه کانادا، طی بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشور، تحریم‌هایی را علیه چند فرد و نهاد ایرانی به بهانه نقض حقوق بشر و سرکوب آنچه اعتراضات مسالمت‌آمیز خوانده شده، اعمال کرده است.
در این میان وزیر امور خارجه در گفت‌وگویی تلفنی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: اهداف راهبردی اتحادیه اروپا قربانی مطامع گروه‌های خشونت‌گرا و حتی تروریستی که اطلاعات غلط به این سیاسیون می‌دهند، شده است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگویی تلفنی درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک تبادل نظر کردند. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگوی تلفنی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تشکر از نقش او در مسیر گفت‌وگو و تعامل و با انتقاد از ادبیات خارج از نزاکت دیپلماتیک دو وزیر اروپایی، گفت: امروز در اروپا برخی سیاسیون تندرو خود را پشت اتحادیه اروپا مخفی کرده و از جیب این اتحادیه خرج می‌کنند. امیرعبداللهیان افزود: بدین شکل اهداف راهبردی اتحادیه اروپا قربانی مطامع گروه‌های خشونت‌گرا و حتی تروریستی که اطلاعات غلط به سیاسیون می‌دهند، شده است. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران نقش مسئول سیاست خارجی و سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا را در دور نگه داشتن این اتحادیه از هیجانات غیرسازنده، مهم خواند.
دو طرف در این گفت‌وگو آخرین وضعیت روند مذاکرات رفع تحریم‌ها و همکاری جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مورد تبادل نظر قرار دادند. جوزپ بورل با اشاره به تلاش‌هایش برای بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات توافق شده در وین، تاکید کرد که کماکان به تلاش و ارتباطات جهت رسیدن به توافق ادامه می‌دهد.
در ادامه جوسازی ضد ایرانی غرب، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از پیشرفت برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کرد.رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در اظهاراتی گفت که وی نگران اعلام های اخیر تهران مبنی بر افزایش فعالیت های غنی سازی است.او که در کنفرانسی در رم صحبت می کرد، مدعی شد ایران هنوز اطلاعاتی را که باید درباره مکان های ادعایی تهیه کند، ارائه نکرده است.گروسی در ادامه اضافه کرد که هنوز امیدوار است تهران توضیحاتی برای آثار اورانیوم پیدا شده در سایت های ادعایی ارائه کند.
این تحرکات در حالی صورت می‌گیرد که ایران بدون توجه به رفتارهای غرب به توسعه روابط با همسایگان ادامه می دهد چنانکه سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوحه گزارشی از رایزنی های اخیر مقامات ایران و قطر ارائه و آن را نشانه‌ای از روابط تنگاتنگ دو کشورعنوان کرد. حمید رضا دهقانی در صفحه توییتر خود در این زمینه نوشت :«‏در هفته گذشته دو گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهور ایران و امیر قطر، وزیر امور خارجه ایران و وزیر امور خارجه قطر و دو دیدار جداگانه معاونان سیاسی و اقتصادی وزیر امور خارجه ایران از قطر نشانه روابط تنگاتنگ دو کشور است. حضور وزیر ورزش ایران در هر سه بازی نیز قابل توجه بود.»
در همین حال در ادامه تحولات منطقه یک نماینده پارلمان عراق با اشاره به دستاوردهای مهم سفر هفته پیش نخست‌وزیر این کشور به ایران، از تداوم تلاش بغداد برای میانجیگری میان ریاض و تهران خبر داد.
«مهند الخزرجی» نماینده ائتلاف دولة القانون در پارلمان عراق با اشاره به دستاوردهای مهم سفر هفته پیش «محمد شیاع السودانی» نخست‌وزیر عراق به ایران، گفت که السودانی در این سفر بر اهمیت تداوم نزدیک شدن ایران و عربستان در چارچوب تلاش‌های عراق در این خصوص تاکید کرد.وی در گفت‌‌وگو با پایگاه خبری «المعلومه» تصریح کرد: «سفر السودانی به تهران در شرایطی که همه کشورهای منطقه به آرامش نیاز دارند به ابعاد بسیار مهم سیاسی و نظامی منتهی شد. گام‌های السودانی در راستای دستیابی به ثبات و کاهش تنش از طریق همکاری‌های بین‌المللی مشترک مانع کشانده شدن منطقه به جنگ می‌شود».این نماینده عراقی تصریح کرد «همکاری مشترک میان بغداد و تهران موجب ایجاد ثبات در منطقه و موید رویکرد دولت عراق در این مسیر خواهد بود». الخزرجی افزود که السودانی بر اتخاذ سیاست بی طرفی در قبال مسائل منطقه‌ای و بین المللی و تداوم تحقق ایجاد نزدیکی میان عربستان و ایران در راستای تقویت روابط و کاهش تنش میان کشورهای منطقه تاکید کرد.
خبر دیگر آنکه نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی تاکید کرد: ایران، روسیه و چین مثلث جدیدی در دیپلماسی بین المللی تشکیل داده اند.میخائیل اولیانوف در توییتی نوشت: نماینده‌های دائمی چین، ایران و روسیه رایزنی‌های سه گانه دیپلماتیک و ثمربخشی در خصوص مسائل مورد توجه سه طرف داشتند.وی افزود: امکان دارد این فرمول به راحتی گسترش یابد، زیرا بسیاری از کشور‌ها و چه بسا بخش اعظم آن‌ها از وجود جهانی چند جانبه حمایت می‌کنند و با تلاش‌ها برای تک قطبی کردن جهان به هر قیمتی مخالف هستند.
از سوی دیگر نماینده ایران نزد سازمان ملل در ژنو سیاست‌های مداخله‌جویانه برخی کشورهای توسعه یافته را عامل افزایش مهاجرت در جهان، به‌ویژه افغانستان دانست و تاکید کرد که این جوامع میزبان هستند که هزینه این مهاجرت‌ها را می‌پردازند.علی بحرینی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های بین‌المللی مستقر در ژنو در صد و یازدهمین نشست شورای سازمان بین‌المللی مهاجرت تاثیرات منفی ناشی از تغییرات آب‌وهوایی، مداخلات نظامی بین قاره‌ای و بحران‌های اقتصادی جهانی را اصلی‌ترین دلایل تشدید وضعیت بشردوستانه در جهان برشمرد که موجب جابجایی عظیم جمعیت در جهان شده است.وی در ادامه وضعیت کنونی افغانستان را نمونه‌ای از جاه‌طلبی‌های کشورهای ثروتمند دانست که به بروز چالش‌های ژئوپولتیکی جدید منجر شده و رنج بی‌سابقه‌ای را برای مردم در حال مهاجرت در کشورهای مبدأ و ترانزیت مهاجران و همچنین جوامع میزبان آنها ایجاد می‌کند.نماینده ایران تاکید کرد: جوامع میزبان در کشورهای در حال توسعه هزینه این مهاجرت را به جای کشورهای توسعه یافته می‌پردازند که آخرین مقصد آوارگان هستند.بحرینی با بیان این‌که «مقابله با چالش های بشردوستانه نیاز به اراده سیاسی گسترده، به‌ویژه از سوی عاملان اصلی ایجاد این وضعیت دارد» افزود: از آنجایی که چندجانبه گرایی نتوانست راه حل مناسبی برای مناقشات بین المللی بیابد و سیاست‌زدگی در امور بشردوستانه بیش از پیش تقویت شده است، ما باید تمام تلاش خود را بکنیم تا از آلوده شدن بیشتر فضای بشردوستانه به وسیله سیاست جلوگیری کنیم.


کد مطلب: 124550

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/124550/دیپلماسی-فشار-پلن-اغتشاش

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir