کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به نوسانات قیمت دلار همزمان با مذاکرات وین

آدرس غلطی به نام بازار ارز

13 آذر 1400 ساعت 19:21


گروه اقتصادی- بازار ارز دیروز در حالی همچون چند روز اخیر شاهد افزایش قیمت ها بود که برخی تلاش نموده‌اند تا آن را به عدم توافق در نشست اخیر وین نسبت دهند حال آنکه این ارتباط نه به دلیل عدم توافق بلکه برگرفته از برخی تحرکات آشکار و پنهان داخلی و خارجی برای فشار بر تیم مذاکره کننده برای کوتاه آمدن در برابر زیاده خواهی‌های غرب است.
مذاکرات وین در حالی هفته گذشته به مدت ۵ روز میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ در وین برگزار شد که تاکید و اصرار تیم ایرانی بر احقاق حقوق ملت ایران مبنی بر لغو تمام تحریم‌ها زمینه ساز عقب گرد غرب از مواضع زیاده خواهانه گذشته شد که نتیجه آن نیز درخواست آنها برای بازگشت به پایتخت‌هایشان برای کسب تکلیف بوده است. در این میان اما برخی در داخل کشور که زمانی برجام را فتح الفتوح می‌نامیدند و دل بسته رابطه با غرب هستند در کنار برخی دست‌های خارجی بر آن شده‌اند تا نوسانات ارزی را سنگ محکی بر لزوم کوتاه آمدن در برابر زیاده خواهی طرف‌ غربی در مذاکرات قرار دهند و با هزینه تراشی اقتصادی ابزار فشاری برای دادن آدرس غلط به افکار عمومی بهره گیرند. در همین چارچوب دیروز
نرخ دلار بازار آزاد در اولین روز هفته روند صعودی داشته و به قیمت ۲۹ هزار و ۹۶۰ توان رسید از طرف دیگر برخی کانل های غیر رسمی قیمت دلار فردایی سبزه را ۳۰ هزار تومان اعلام کرده اند. در حال حاضر نرخ دلار در صرافی ملی ایران ۲۷ هزار و ۷۲۳ تومان است.بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۶ ارز را برای دیروز ۱۳ آذرماه اعلام کرد که بر اساس آن بهای ۳۳ واحد پولی کاهش و قیمت ۵ ارز افزایش یافت. همچنین نرخ ۸ واحد پولی دیگر ثابت ماند.
در همین چارچوب اما دیروز بانک مرکزی، هر دلار آمریکا ۴۲ هزار ریال، پوند انگلیس ۵۵ هزار و ۵۷۱ ریال و یورو ۴۷ هزار و ۴۸۸ ریال ارزش‌گذاری شد. برپایه این گزارش، امروز هر فرانک سوییس ۴۵ هزار و ۷۲۵ ریال، کرون سوئد چهار هزار و ۵۹۵ ریال، کرون نروژ چهار هزار و ۵۷۱ ریال، کرون دانمارک ۶ هزار و ۳۸۷ ریال، روپیه هند ۵۵۹ ریال، درهم امارات متحده عربی ۱۱ هزار و ۴۳۷ ریال، دینار کویت ۱۳۸ هزار و ۷۰۸ ریال، یکصد روپیه پاکستان ۲۳ هزار و ۷۷۲ ریال، یکصد ین ژاپن ۳۷ هزار و ۲۰۲ ریال، دلار هنگ‌کنگ پنج‌هزار و ۳۸۹ ریال و ریال عمان ۱۰۹ هزار و ۲۳۱ ریال ارزش‌گذاری شد.
همچنین هر دلار کانادا ۳۲ هزار و ۷۲۷ ریال، دلار نیوزیلند ۲۸ هزار و ۳۵۶ ریال، راند آفریقای‌جنوبی ۲ هزار و ۶۰۳ ریال، لیر ترکیه سه‌هزار و ۵۹ ریال، روبل روسیه ۵۶۹ ریال، ریال قطر ۱۱ هزار و ۵۳۹ ریال، یکصد دینار عراق ۲ هزار و ۸۷۸ ریال، لیر سوریه ۱۷ ریال، دلار استرالیا ۲۹ هزار و ۴۴۸ ریال، ریال سعودی ۱۱ هزار و ۲۰۰ ریال، دینار بحرین ۱۱۱ هزار و ۷۰۰ ریال، دلار سنگاپور ۳۰ هزار و ۶۲۲ ریال، یکصد تاکای بنگلادش ۴۹ هزار و ۵۰ ریال، ۱۰ روپیه سریلانکا ۲‌هزار و ۸۰ ریال، کیات میانمار ۲۴ ریال، یکصد روپیه نپال ۳۴ هزار و ۷۲۳ ریال، یکصد درام ارمنستان هشت‌هزار و ۵۹۶ ریال و دینار لیبی ۹ هزار و ۱۳۶ ریال تعیین قیمت شد. در تابلوی بانک مرکزی هر یوان چین ۶ هزار و ۵۸۸ ریال، یکصد بات تایلند ۱۲۳ هزار و ۹۷۴ ریال، رینگیت مالزی ۹ هزار و ۹۲۸ ریال، یک‌هزار وون کره‌جنوبی ۳۵ هزار و ۴۹۰ ریال، دینار اردن ۵۹ هزار و ۲۳۸ ریال، یکصد تنگه قزاقستان ۹ هزار و ۵۷۸ ریال، هر لاری گرجستان ۱۳ هزار و ۵۰۳ ریال، یک‌هزار روپیه اندونزی ۲‌هزار و ۹۱۱ ریال، افغانی افغانستان ۴۳۷ ریال، روبل جدید بلاروس ۱۶ هزار و ۵۴۲ ریال، منات آذربایجان ۲۴ هزار ۷۲۰ ریال، یکصد پزوی فیلیپین ۸۳ هزار و ۱۹۲ ریال، سومونی تاجیکستان سه‌هزار و ۷۲۰ ریال و منات جدید ترکمنستان ۱۲ هزار و ۲۲ ریال قیمت خورد.
در این میان نکته قابل توجه آن است که این روزها که مذاکره‌کنندگان ایرانی در آوردگاه نفس‌گیر وین تمام تلاش خود را برای احقاق حقوق ملت ایران و رفع تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه غرب به ویژه ایالات متحده به کار گرفته‌اند، دست‌های پلیدی به کار افتاده‌اند تا از پشت خنجر بزنند.
در حالی که با توجه به اقدامات گسترده دولت سیزدهم در جهت سامان‌هی و مدیریت بازار ارز هیچ دلیل اقتصادی برای افزایش قیمت ارزهای خارجی وجود ندارد، اما تابلوی صرافی‌ها کمتر نمایه‌ای از ثبات قیمت‌ها را نشان می‌دهد.
در چنین شرایطی که چشم‌انداز بازار ارز باید به سمت گشایش و کاهش قیمت باشد، عواملی فعال شده‌اند تا با تکمیل لایه‌های دیگر جنگ ترکیبی علیه ملت ایران اجازه ندهند بازار ارز رنگ آرامش را به خود ببیند تا از این اهرم برای تشدید فشار بر ایران بهره ببرند.هم‌زمان رسانه‌های معاند فارسی‌زبان در خارج و برخی عناصر در داخل نیز با انتشار گزارش‌های جهت‌دار، از نوسان‌های موجود در بازار تحت عنوان واکنش منفی بازار ارز به مذاکرات وین سخن می‌گویند تا ضمن بر هم زدن آرامش بازار، فشار روانی هدف‌مندی را علیه تیم مذاکره‌کننده و مردم ایجاد کنند.
تیترهای جهت‌داری چون «دلار گوش به زنگ اخبار وین»، «بلاتکلیفی بازار ارز» و... و تاکید بر ارتباط التهاب نرخ ارز به مذاکرات، نمونه‌هایی از جوسازی‌های رسانه‌ای است که عامدانه مانع کنترل و مدیریت قیمت‌ها به ویژه در بازار ارز می‌شوند.این دست اخبار که با هدف شرطی کردن اقتصاد و تشدید فشار به مذاکره‌کنندگان برای امتیازدهی آنان انجام می‌شود، تنها گوشه‌ای از جبهه گسترده‌ای است که دشمنان در مواجهه با ملت ایران تدارک دیده‌اند تا شمشیر داموکلوس قیمت ارز را که بازارهای دیگر را هم تحت تاثیر می‌گذارد، بالای سر مذاکره‌کنندگان نگه دارند.
ایجاد نوسان در نرخ ارز در داخل کشور بر مبنای یک نقشه کاملا طراحی شده و به احتمال قوی از سوی کانون‌های ارزی در چند کشور خارجی همسایه صورت می‌گیرد و عناصری در داخل با هدف سوداگری در این سناریو ایفای نقش می‌کنند.بدیهی است نظام سلطه به سرکردگی آمریکا تلاش خود را به کار بسته تا در جنگی تمام‌عیار از همه ظرفیت‌های خود برای شکست ملت ایران استفاده کند و در این مسیر در حالی که مذاکره‌کنندگان ایرانی در آوردگاه وین مشغول احقاق حقوق ملت و رفع تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه هستند، تلاش می‌کنند که بازار داخل را به هم بریزند. در همین حال طی هفته‌های اخیر مطالبه خرید ارز از سوی مردم به شدت افزایش یافته است و فرصتی برای دلالان شده تا از این فرصت برای کسب درآمد بهره گیرند و با دامن زدن به شایعات و گل آلود کردن بازار به دنبال کسب منافع بیشتر باشند.
در این میان این امر مطرح است که ذخایر ارزی مناسب، مدیریت هوشمند بازار و بهره‌گیری از روش‌های ابتکاری استفاده از منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیر نفتی که در گذشته از آن به عنوان منابع بلوکه شده یاد می‌شد از مهمترین اقداماتی است که تلاش‌های جهت‌دار برای تاثیرگذاری بر بازار ارز را خنثی کرده است. تامین ارز کالاهای اساسی و تامین ارز نیمایی برای کالاهای ضروری و واسطه‌ای بدون هیچ مانع و محدودیت، تامین ارز متقاضیان دانشجویی، بیماران، مجامع علمی و... از دیگر اقدامات در این خصوص است.بر این اساس به نظر می‌رسد؛ التهاب بازار متاثر از تقاضای غیرقانونی، قاچاق، سفته‌بازی،خروج ارز از کشور، تقاضای ارز خانگی، سوء استفاده از کد ملی افراد و... باشد که موجب آسیب دیدن مردم و تولید شده است.در چنین شرایطی طبیعتا هوشیاری مردم و صاحبان پس‌انداز از افتادن به دام طراحی‌های دشمن و سوءاستفاده دلالان در تشویق آنان به ورود بازار ارز، ضمن تزریق آرامش به بازار می‌تواند دست مذاکره‌کنندگان کشورمان را در وین پُر تر کند. در این میان باید توجه داشت که تامین منافع کشور در چارچوب پایداری در برابر زیاده خواهی طرف‌های برجامی حاصل می‌شود و هرگونه عقب گرد در این مرحله به منزله افزایش تحریم‌ها و فشارها خواهد بود لذا در کنار مدیریت بازار ارز، ایستادگی بر سر مواضع اصولی در وین راهکار حل چالشهای اقتصادی از جمله در حوزه ارزی است.


کد مطلب: 120738

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/120738/آدرس-غلطی-نام-بازار-ارز

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir