سه شنبه ۴ تير ۱۳۹۲ - ۲۲:۳۷
کد مطلب : 82047

سايه يك زن بر تحولات قطر

سايه يك زن بر تحولات قطر

حمد بن خليفه آل ثاني، امير سابق قطر دو روزپيش قدرت را به فرزندش سپرد و كنار رفت.
درباره كنار رفتن او تحليل هاي مختلفي ارائه مي شود نظير بيمار بودن او يا شكست هايش در سياست خارجي و فشار قدرتهاي غربي. به اينها بايد اختلافات داخلي بين شاهزاده و جناحهاي وابسته به آنها را كه هر كدام در پي داشتن سهم بيشتري از قدرت بوده اند اضافه كرد. شيخ حمد كه خود در سال ۱۹۹۵ بر ضد پدرش، شيخ خليفه_كه در سفري خارجي به سر مي برد_ كودتا كرده بود در زمان زمامداري تحت فشار ديگر جناحهاي قدرت طلب در درون خاندان سلطنتي قرار داشت و حتي چند بار رقيبانش تلاش كردند بر ضداو كودتا كنند كه البته موفق نشدند.(جالب اين كه خودِ شيخ خليفه هم در سال ۱۹۷۲ با كودتا بر ضد حاكم وقت به قدرت رسيده بود!) ولي اكنون به نظر مي رسداين تلاشها از راهي جز كودتا به نتيجه رسيده و شيخ حمد ۶۱ ساله(متولد ۱۹۵۲) مجبور به سپردن قدرت به وليعهدش، شيخ تميم شد؛ وليعهدي كه بر خلاف سنت رايج، بزرگترين پسر او نيست. بزرگترين پسر او شيخ مشعل نام دارد و از قضا بسيار مورد توجه شيخ خليفه بود و وي در زمان قدرت مصمم بود بعدها او به وليعهدي پسرش(شيخ حمد) انتخاب شود ولي چنين نشد و شيخ تميم وليعهد و سرانجام امير قطر شد. به گفته برخي از درباريان و منابع مطلع، پاي يك زن در اين ماجرا در ميان است: شيخه موزه، همسر دوم شيخ حمد و مادر امير فعلي، شيخ تميم.

طراح كودتا
شيخه موزه بنت ناصر المسند كه گفته مي شود ايراني الاصل(شيرازي) است به اعتقاد بسياري از افراد نزديك به خاندان سلطنتي، تاثير شگفت انگيزي بر همسرش داشته، به طوريكه مي گويند او بوده كه شيخ حمد را ترغيب به كودتا بر ضد پدرش كرده و او بوده كه آن چنان بر امير تاثير داشته كه با وجود اينكه امير از زن اولش دو پسر بزرگتر از شيخ تميم داشته، توانسته فرزند خودش را به وليعهدي برساند(شيخ حمد جمعا ۲۳ فرزند دارد كه
۹ تاي آنها پسرند). از آنجا كه شيخه موزه فرزند ناصر بن عبدالله آل مسند(متوفي در ۲۰۰۷) بوده و ناصر نيز از رقيبان آل خليفه(پدر شيخ حمد) بوده، باور اينكه او نقشي اساسي در طراحي كودتاي همسرش داشته چندان دشوار نيست.

فعال حقوق زنان
شيخه موزه كه مي گويند علاقه ويژه اي به ايرانيان دارد، از فعالين حقوق زنان در قطر و مدافع حضور آنها در فعاليتهاي اجتماعي و سياسي است. وي كه متولد ۸ آگوست ۱۹۵۹ است در سن ۱۸ سالگي(۱۹۷۷) با شيخ حمد ازدواج كرد و صاحب ۵ پسر و ۲ دختر است. او در رشته جامعه شناسي در دانشگاه قطر تحصيل كرده و رئيس بنياد آموزش و علوم و توسعه جامعه قطر و نيز «رئيس بنياد دموكراسي عرب» است و خط مشي غربگرايانه دارد. او يكي از قدرتمندترين زنان در جهان عرب است، به طوريكه نشريه فوربس نامش را در ميان ۱۰۰ زن قدرتمند جهان آورده است.
شيخه موزه در دوران حدودا ۱۷ ساله فعاليتش در عرصه سياست قطر توانسته تغييرات مثبتي در اين كشور به شدت سنتي ايجاد كند و بخصوص برخي از موانع سنتي را كه مانع حضور زنان در اجتماع و باعث تضييع حقوق آنها مي شد رفع كند. در سايه تلاشهاي او زنان در قطر حق رانندگي پيدا كرده و مي توانند نامزد انتخابات شوراي شهرداريها شوند يا به برخي پستهاي دولتي راه يابند. (نظير شيخه المحمود، قائم مقام آموزش و پرورش)

شايعه طلاق
اين اواخر شايعاتي شنيده شده مبني بر اينكه شيخ موزه قصد دارد از شيخ حمد جدا شود. گفته مي شود كه شيخ حمد مي خواهد يك زن تازه كه فقط ۱۷ سال سن دارد بگيرد و اين شيخ موزه را عصباني كرده و وي را واداشته تا از او طلاق بگيرد و با ميلياردها دلاري كه از حمد مي گيرد به امريكا برود. البته به قدرت رسيدن شيخ تميم در اين دو سه روزه ممكن است نظر شيخه را عوض كند و وي را وادارد تا در كنار پسر و امير جديد قطر بماند.

ماني الوند

https://siasatrooz.ir/vdca0wna.49nuy15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی