يکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۶
کد مطلب : 116196
صدرالحسینی در گفت وگو با سیاست روز:

برخی حساسیت های ایران در توافق قره باغ از طرف روسیه شفاف سازی شود

برخی حساسیت های ایران در توافق قره باغ از طرف روسیه شفاف سازی شود

کارشناس مسائل سیاست خارجی معتقد است؛ طرح روسیه بخشی از طرح جمهوری اسلامی ایران است که معاون وزیر خارجه تشریح آن را برای کشورهای موثر در منطقه به عهده داشت؛ البته متاسفانه در زمان اجرای طرح روسیه از مقامات وزارت خارجه ایران دعوت به عمل نیاورد و بخشی از طرح همچنان در ابهام قرار دارد؛ باید یادآور شد حساسیت ایران بر روی مسائل خطوط مرزی، دموگرافی منطقه و همچنین عدم تغییر جاده نخجوان به باکو بطور قاطع به همه طرف های این مناقشه تذکر داده شده است.
در حالی مناقشه قره باغ با میانجی گری روسیه به آتش بس ختم شد که استقبال جمهوری اسلامی ایران از این توافق حکایت از آن دارد تهران برای تعاملات بیشتر منطقه‌ای و مقابله با تهدید تروریسم و جنگ‌های منطقه ای آمادگی دارد.
طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرتی مطرح در منطقه و کشوری که حامی ثبات و صلح منطقه‌ای است؛ به پایان بحران قره‌باغ به مثابه دریچه‌ای به صلح و همگرایی بیشتر منطقه‌ای نگاه می کند.
طی این توافق قرار است نیروهای ارمنی تا اول ماه دسامبر در سه مرحله از همه منطقه کوهستانی قره‌باغ خارج شوند. جمهوری آذربایجان که بر بخش‌های جنوبی قره‌باغ نظیر شوشا، منطقه فضولی، زنگیلان و جبرائیل در کنار رود ارس و در مرز با ایران تسلط یافته، تداوم حضور خواهد داشت و در سایر مناطق هم حاکمیت به تدریج و طی بازه زمانی پنج ساله در اختیار جمهوری آذربایجان قرار خواهد گرفت.
نقش موثر ایران و روسیه در مناقشه قره باغ
دکتر سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به سیاست روز درباره طرح صلح روسیه در مناقشه قره باغ و اینکه آیا این طرح منافع ایران را در منطقه تامین می‌کند یا نه؟ گفت: مناقشه قره باغ که سابقه‌ای بیش از ۱۰۰سال در منطقه ژئوپولیتیک قفقاز و آسیای میانه دارد، در طول ۲۸ سال گذشته دستخوش اتفاقات ویژه شده است که پس از تصرف مناطقی از قره باغ توسط ارمنستان موجب ۴ قطعنامه از سوی سازمان ملل شده است و در طول چند سال گذشته چند درگیری خونین را شاهد بوده است اما در این درگیری اخیر که بیش از شش هفته طول کشید مسائلی رخ داد که در تاریخ این منطقه بی سابقه بود. وی افزود: در این ایام تعداد زیادی از مردم منطقه در سرمای پاییزی آواره شدند، خانه‌های زیادی تخریب شده و تعداد قابل توجهی از مردم غیر نظامی مجروح و کشته شدند و تعدادی به اسارت درآمدند و متاسفانه سلفی‌های تکفیری به این منطقه گسیل و احتمالا با حمایت ترکیه در این منطقه سکنی داده شدند. صدرالحسینی با تاکید بر اینکه در این ایام طرح‌های گوناگون از جمله طرح مینسک به نتیجه نرسید و مانند گذشته کشورهای عمده عضو این گروه تحرک ویژه‌ای برای ایجاد صلح به عمل نیاوردند، تصریح کرد: از این رو ترکیه و آذربایجان توانستند با اقدامات خود ضمن باز پس گیری سرزمین‌های تصرف شده توسط ارمنستان خود را پیروز این جنگ بنامند و تقاضاهایی بیش از وزن خود اعلام نمایند در این اثنی ترکیه نیز به دنبال اعزام نیروهای نظامی خود به آذربایجان است و در افکار خود قصد ایجاد پایگاه‌های نظامی دائم در آذربایجان را دارد تا به این وسیله شکست‌های خود را در سوریه و لیبی تا حدودی جبران کند اما روسیه با اقدامی به موقع و قاطع رؤسای جمهور دو کشور آذربایجان و ارمنستان را بر سر یک میز نشاند و با طرحی فراگیر بیش از دوهفته است در منطقه مورد منازعه آتش بس اعلام نموده است.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: طرح روسیه بخشی از طرح جمهوری اسلامی ایران بود که معاون وزیر خارجه تشریح آن را برای کشورهای مؤثر در منطقه به عهده داشت؛ البته متاسفانه در زمان اجرای طرح، روسیه از مقامات وزارت خارجه ایران دعوت به عمل نیاورد و بخشی از طرح همچنان در ابهام قرار دارد؛ بابد متذکر شد حساسیت ایران بر روی مسائل خطوط مرزی، دموگرافی منطقه و همچنین عدم تغییر جاده نخجوان به باکو بطور قاطع به همه طرف‌های این مناقشه تذکر داده شده است؛ همه کشورهای طرف‌های مذاکره به خصوص کشور آذربایجان باید به این حساسیت‌ها توجه خاص داشته باشند.
صدرالحسینی با بیان اینکه روسیه از شرایط نامناسب داخلی آمریکا حداکثر استفاده را نمود و رییس جمهور غربگرای ارمنستان را مطیع خود کرد، بیان داشت: همچنین با سکوت خود در برابر حملات نظامی آذربایجان به قره باغ که تحت تسلط کشور آذربایجان بود برای یک عمر آذربایجان را که در گذشته نه چندان دور جزو مناطق اقماری روسیه بود مدیون خود کرد. وی گفت: در واقع برنده اصلی این مناقشه اخیر روسیه و شخص پوتین بود، البته الهام علی اف توانست محبوبیت خود را در بین مردم خود به دلیل بازگرداندن سرزمین‌های اشغالی به خاک کشورش افزایش دهد ناگفته نماند که ترکیه نیز سعی می‌کند از این نتیجه برای خود سودی را تعریف نماید که البته رسیدن به این سود بستگی مستقیمی به دولت آذربایجان و روسیه خواهد داشت.
کارشناس مسائل سیاست خارجی خاطرنشان کرد: مسلم است که در سفر آتی مقامات وزارت خارجه به روسیه و آذربایجان، نماینده جمهوری اسلامی ایران موضوعات اساسی را با مقامات این دو کشور در میان خواهد گذاشت که مهمترین آن شامل خروج سریع سلفی‌های تکفیری از منطقه و عدم تغییر خطوط مرزی و مشخص نمودن دالان های عبور و مروری است که قرار است در خاک بین نخجوان و سرزمین اصلی آذربایجان ایجاد شود. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdcb90b80rhb88p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی