پنجشنبه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۳
کد مطلب : 91949

آغاز نگارش بدون غلط سند نهايي

آغاز نگارش بدون غلط سند نهايي

نگارش سند نهايي براي توافق هسته‌اي آغاز شده است، نگارش اين سند براي دو طرف دشوار و سخت خواهد بود و هر يك سعي خواهند داشت در نوشتن آن غلط كمتري داشته باشند.
اما كار تيم ديپلماسي هسته‌اي كشورمان دشوارتر است چراكه ۱+۵ با محوريت آمريكايي‌ها همواره برداشت‌ها و خواسته‌هاي خود را در جريان گفت‌‌وگوهاي هسته‌اي مطرح كرده است و حتي در بيانيه لوزان سوئيس هم فكت‌شيت آمريكايي‌ها با آنچه در بيانيه سوئيس و سخنان اعضاي تيم هسته‌اي كشورمان مطرح شد بسيار متفاوت بود.
دور جديد گفت‌وگوهاي هسته‌اي در حالي از ديروز در شهر وين اتريش ميان ايران و ۱+۵ از سرگرفته شد كه عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌اي در پاسخ به این سوال که آیا نگارش متن در اين دور آغاز خواهد شد، گفت:این نحوه کار ما روی سند نهایی است احتمال نگارش آن نيز هست.
آنطور كه خبرنگار صدا و سيما گفته سید‌عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌اي در بدو ورود به فرودگاه وین در‌خصوص دور جدید مذاکرات هسته‌اي گفت: همانطور که گفته شده بعد از مباحثی که در لوزان داشتیم و راه‌حل‌هایی که در مجموعه مذاکرات منتهی با لوزان بدست آمد، کار نگارش این راه‌حل‌ها با همه جزئیاتش شروع خواهد شد که البته کار سختی است.
رئیس تیم هسته‌اي ایران افزود: به مدت ۳ روز در وین خواهیم بود و بعد در باره ادامه جلسات تصمیم‌گیری خواهد شد.
وی تاکید کرد: از نظر ما اولویت در جلسات فعلی بحث تحریم هاست و باید در این خصوص بتوانیم راه‌حل‌هایی را که بدست آمده، دقیق‌تر و ابهامات و پرسش‌ها را کمتر کنیم.
رئيس هیات مذاکره‌کننده هسته‌اي ایران در وین تاکید کرد: تمامی تحریم‌هاي اقتصادی و مالی در روز اجرایی شدن توافق باید برداشته شود.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در وین در پاسخ به این سوال که آمریکایی‌ها مدعی هستند تحریم‌ها باید بعد از راستی‌آزمایی و بصورت مرحله‌اي برداشته شود و در این‌باره تفاسیر مخصوص به خود مطرح کرده‌اند، گفت: آنچه که توافق شده و از نظر ما مسلم است اینکه تمامی تحریم‌هاي اقتصادی و مالی در روز اجرایی شدن توافق باید برداشته شود.
عراقچی تصریح کرد: اینکه این کار با توجه به انواع تحریم‌هایی که در اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت وجود دارد، دقیقا چگونه صورت بگیرد، کاری است که الان باید انجام دهیم.
وی تاکید کرد: از نظر ما کاملا مشخص و مسلم است آن روز که توافق مي‌کنیم، توافقات ما اجرایی خواهد شد و در آن روز همه تحریم‌هاي اقتصادی و مالی قطعا باید لغو شود.
عراقچی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد پیش‌نویس لایحه موسوم به «مرور توافق هسته‌ای ایران» که اخیراً به تصویب کمیته سیاست خارجی مجلس سنای آمریکا رسیده و آثار احتمالی آن بر مذاکرات، با تصریح اینکه این موضوع یک مساله داخلی آمریکا است، نسبت به عواقب آن بر مذاکرات و ایجاد تردید جدی نسبت به حسن‌نیت طرف آمریکایی هشدار داد.
وی تاکید کرد: «در حالی این هفته به مذاکرات بازخواهیم گشت که قطعاً از هیأت نمایندگی آمریکا در مورد این موضوع توضیح خواهیم خواست و در مورد جزئیات مرتبط با لغو تحریم‌ها از آنها اطلاعات دقیق و روشنی مطالبه خواهیم کرد.»
به گفته عراقچی، «اگر چه تصمیم کمیته سیاست خارجی مجلس سنای آمریکا یک موضوع داخلی آمریکا است و دولت آمریکا را از تکالیفی که طبق توافق احتمالی برعهده خواهد گرفت فارغ نخواهد کرد، ولی روشن است که امضای لایحه مزبور اصل بنیادین حسن‌نیت - که لازمه هر مذاکره موفق و اجرای محصول آن است - را زیر سوال برده و تبعات و آثار منفی خواهد داشت.»
معاون امور حقوقی - بین‌المللی وزیر امور خارجه کشورمان با یادآوری مجدد مسئولیت دولت آمریکا به عنوان طرف حق و تکلیف در حقوق بین‌الملل، افزود: «ایالات متحده آمریکا یکی از چند طرف یک روند مذاکراتی چند‌جانبه است و این مسئولیت دولت این کشور است که اطمینان حاصل کند که تکالیفش به ویژه مواردی که به تحریم‌ها ارتباط پیدا می‌کند فارغ از مشاجرات سیاسی داخلی آن کشور به طور کامل و با حسن‌نیت رعایت و اجرا می‌شود. در هر صورت تاکنون این امر مورد تفاهم قرار گرفته و پذیرفته شده است که لغو تحریم‌ها نباید به موضوعات نامرتبط مشروط شود. این تعهد کلیدی به عنوان یک تکلیف چند جانبه بین‌المللی نمی‌تواند تابع آیین‌های داخلی دولت آمریکا با هر ماهیتی که باشند، قرار گیرد.
مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در پایان بر این نکته تاکید کرد که «جمهوری اسلامی ایران با هدف نهایی کردن توافق با حسن‌نیت در مذاکرات شرکت می‌کند و در صورت وجود اراده متقابل و انتخاب صحیح از سوی طرف مقابل حصول به نتیجه را کاملاً ممکن و البته به نفع همه می‌داند.»
اظهارات مذاكره‌كننده ارشد كشورمان پيرامون گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي در حالي مطرح شد كه یک مقام رسمی آمریکایی در سخنانی گفت که وزرای خارجه ایران و آمریکا احتمالا روز دوشنبه و در حاشیه کنفرانس بازنگری در معاهده ان‌پی‌تی در نیویورک با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو داشته
باشند.
دور جديد چانه‌زني‌هاي هسته‌اي پس از بيست روز تفسيرهاي متعدد و مغرضانه از سوي امريكايي‌ها در حالي دوباره در وين از سر گرفته مي‌شود كه برخي رسانه‌ها غربي نگاه قابل تاملي به اين دور از گفت‌و‌گوها دارند، خبرگزاري رويترز در گزارشی درباره دور تازه رایزنی‌های هسته‌ای در وین نوشت که «بین ایران و ۶ قدرت جهانی همچنان بر سر زمان‌بندی و میزان برداشتن تحریم‌ها اختلاف است».
تاکید این خبرگزاری درباره اختلاف بر سر تحریم‌ها در حالی مطرح شده که هیات مذاکره و مقامات ایران همواره بر لزوم لغو تحریم‌ها همزمان با روند اجرای توافق هسته‌ای تاکید داشته و این موضوع را مساله‌ای محوری برای توافق نهایی عنوان کرده‌اند اما مقامات غربی به ویژه آمریکایی بر برداشتن تدریجی و مرحله مرحله تحریم‌ها تاکید داشته‌اند.
خبرگزاری فرانسه هم در گزارشی با اشاره به آغاز روند تدوین توافق جامع هسته‌ای نوشت که چالش‌های پیش‌روی آن ممکن است کل روند مذاکرات را خراب کند.
خبرگزاری فرانسه افزود؛ به نظر می‌رسد در حال حاضر مهمترین مساله مذاکرات زمان‌بندی لغو تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌اي توسط آمریکا و اروپا و سازمان ملل و همچنین چگونگی جدا کردن تحریم‌های دیگر حوزه‌ها از این تحریم‌هاست. از سویی حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران تاکید کرده که تحریم‌ها در روز اول اجرای توافق باید لغو شوند. اما مقامات غربی می‌گویند که این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید کند که تهران تعهدات خود را در قبال برنامه هسته‌اي خود اجرا کرده است.
یک نشریه آلمانی با اشاره به آمادگی تهران برای دستیابی به توافق هسته‌ای و پایبندی به توافقات نوشت: قطعا ایران عامل شکست احتمالی مذاکرات هسته‌ای نخواهد بود.
نشریه "دی‌سایت" در تحلیلی عنوان کرد در ماه ژوئن احتمالا یک توافق هسته‌ای بین ایران و غرب امضا خواهد شد. فرصت‌ها و شانس‌ها برای دستیابی به این موفقیت در تهران بهتر از واشنگتن است، چراکه فضای سیاسی در ایران تغییر کرده است.
به هرحال آنچه مدنظر است اينكه الان نوبت ۶ كشور غربي است كه اراده سياسي لازم را براي رسيدن به توافقي في‌مابين داشته باشد.

https://siasatrooz.ir/vdcb99b9.rhb8apiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی