شنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۹:۰۱
کد مطلب : 71726

خشم پاكستان از خودكامگي آمريكا

پاكستان به دليل موقعيت جغرافيايي و نيز وجود طالبان در اين كشور، در سال هاي اخير كانون توجهات غرب به ويژه آمريكا بوده است. اين رويكرد پس از حوادث ۱۱ سپتامبر به شدت اوج گرفت، به ويژه اينكه آمريكا در استراتژي شرق‌گرايانه خود، پاكستان را مهره اي كليدي مي دانست كه تسلط بر آن مي توانست اهداف آمريكا در شرق به ويژه در قبال ايران و چين را محقق سازد. پس از ورود اوباما به كاخ سفيد، نگاه آمريكا به پاكستان ابعاد جديدتري به خود گرفت. بر اساس راهبرد تعريفي اوباما، سياست هاي نظامي گرايانه آمريكا بايد به جاي عراق به افغانستان و پاكستان متمركز مي گرديد. بر اساس همين ديدگاه نيز در كنار رايزني هاي گسترده ديپلماتيك، حملات هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا در خاك پاكستان به شدت افزايش يافت كه تاكنون به كشته شدن صدها نفر منجر شده است. «پهپاد»هاي آمريكايي در نظر مردم پاكستان به قاتلان پرنده اي شهرت يافته اند كه اهرمي نظامي، براي به زانو در آوردن كشورشان در برابر زياده طلبي‌هاي واشنگتن هستند.
در كنار حملات هواپيماهاي بدون سرنشين و نيز تنش هايي كه آمريكا در نقاط مرزي پاكستان و افغانستان ايجاد كرده، زنجيره اي از تحركات در ناامن سازي و ناديده گرفتن استقلال و تماميت ارضي پاكستان، بر ميزان خشم مردم و دولت پاكستان از آمريكا افزوده است. افشاي نقش آمريكا در انفجارها و ناآرامي هاي پاكستان، اتهام‌زني واشنگتن به پاكستان مبني بر آگاهي از محل اختفاي بن لادن (سركرده گروه تروريستي القاعده) با هدف تخريب چهره جهاني پاكستان، ناديده گرفتن استقلال پاكستان در عمليات يگان ويژه آمريكا براي كشتن بن لادن در خاك پاكستان، قتل دو تبعه پاكستاني توسط «ريموند داويس» كارمند سفارت آمريكا در پاكستان، بدرفتاري با اتباع و انديشمندان پاكستاني در خاك آمريكا، اتهام زني آمريكا به پاكستان مبني بر ارتباط با شبكه «حقاني» در حالي كه به اعتراف هيلاري كلينتون، وزير خارجه آمريكا، اين شبكه ساخته دست شبكه هاي اطلاعاتي آمريكا است، تبليغات گسترده رسانه اي براي تخريب چهره پاكستان و فتنه سازي مذهبي در پاكستان به گونه اي كه در نهايت، پاكستان براي مقابله با اين فتنه ها تعطيلي شبكه رسانه اي بي بي سي را اعلام كرد، طرح هاي تفرقه افكنانه آمريكا و اروپا در روابط پاكستان با همسايگانش، نظير بحران سازي در روابط آن با هند و افغانستان، مداخله آشكار آمريكا در روابط پاكستان با ساير كشورها چنانكه آمريكا همواره خواستار تعليق روابط اسلام آباد با ايران، چين و روسيه شده و... از جمله اين اقدامات است.
حلقه تكميلي زنجير خشم پاكستان از آمريكا، كشته شدن ۲۶ نظامي پاكستاني در حملات اشغالگران افغانستان بود. هرچند كه آمريكا ادعا دارد اين كشتار توسط ناتو صورت گرفته، اما پاكستاني ها و افكار عمومي جهان با تأكيد بر اين اينكه ناتو از خود اختياري ندارد و فرمانبر آمريكا است، مسئوليت اين جنايت را متوجه واشنگتن مي دانند. پاكستاني‌ها تأكيد دارند، هدف قرار دادن نظاميان كشورشان در اصل اعلام جنگ آمريكا و ناتو به پاكستان است؛ لذا هيچ جاي بخششي وجود ندارد. شايد در گذشته دولت پاكستان به دليل برخي ملاحظات امنيتي و سياسي در برابر اقدامات آمريكا سكوت كرده و يا واكنش تندي نداشته، اما در اين مرحله، امنيت و ثبات ملي خويش را هدف آمريكا دانسته، لذا به مقابله جدي با آن روي آورده است. در اين چارچوب نيز «سيد رضا گيلاني» نخست‌وزير پاكستان از بازنگري كامل در روابط با آمريكا سخن گفته و فرماندهان نظامي نيز تأكيد كرده اند حاضر به سكوت نيستند و اهرم هاي فشار بسياري براي پاسخگويي به حملات آمريكا و ناتو دارند. پاكستان همچنين از عدم حضور در نشست افغانستان در آلمان (بن ۲) خبر داد كه به دليل موقعيت جغرافيايي و نقش پاكستان در قبال طالبان، چالشي بزرگ براي غرب و اشغالگران افغانستان به همراه دارد.
دولت پاكستان در كنار اهرم هاي ديپلماتيك و نظامي از دو مولفه مهم حمايت گسترده مردمي و همراهي كشورهايي مانند چين و روسيه برخوردار است كه موجب شده تا با پشتوانه‌اي قوي در برابر آمريكا قرار گيرد. مردم پاكستان در هفته هاي اخير با برپايي تظاهرات ضد آمريكايي بر بازنگري كامل در روابط كشورشان با واشنگتن تأكيد كرده اند.
در جمع بندي كلي از تنش هاي اخير ميان پاكستان و غرب مي توان گفت با وحدت داخلي ايجاد شده ميان مردم و دولت پاكستان و حمايت هاي منطقه اي از استقلال و تماميت ارضي اين كشور در برابر تهديدات غرب، زنجير خشم پاكستان گلوي آمريكا و ناتو را گرفته، به ويژه اينكه غرب تحت هر شرايطي براي خروج از باتلاق افغانستان به امكانات پاكستان نياز دارد. با تمام اين تفاسير چنانكه مردم پاكستان نيز تأكيد دارند، راهكار اصلي پاكستان براي پايان دادن به دخالت هاي غرب، رويكرد به همگرايي منطقه اي است؛ رويكردي كه ضمن تقويت موقعيت پاكستان، مي تواند توطئه هاي دشمنان اين كشور را خنثي سازد. امري كه غرب آن را عامل تقويت پاكستان و پايان دخالت خود در امور اين كشور و منطقه مي داند؛ لذا به شدت از آن هراس دارد و براي عدم تحقق آن به هر ابزاري چنگ مي زند.

مولف : سيد مهدي لنكراني
https://siasatrooz.ir/vdccemqm.2bqsi8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی