چهارشنبه ۱۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۴
کد مطلب : 117574
هدفگذاری اروپا و آمریکا در قبال مذاکرات برجام

پایبندی به اتلاف وقت

پایبندی به اتلاف وقت

مذاکرات برجامی در قالب نشست کمیسیون مشترک برجام میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ در حالی آغاز شده است که خطر بازی اروپا و آمریکا با برگه اتلاف وقت برای کاهش مطالبات تیم ایرانی و نیز بهره گیری از مذاکرات برای انتخابات ایران، در کمین مذاکرات قرار دارد.
مذاکرات برجامی میان ایران و گره ۱+۴ از جمعه پیش به صورت مجاری و به صورت حضوری از سه شنبه آغاز شده است. مذاکراتی که با حضور تیم آمریکایی که ۳ سال است از برجام خارج شده است در وین و البته بدون حضور در مذاکرات همراه بوده است. آنچه پس از مذاکرات مطرح و بر آن تاکید رسانه‌ای می شود، تاکید حاضران در نشست و البته آمریکا بر ادامه مذاکرات است. این رویکرد با ادعای نجات برجام و حتی ادعای تحقق حقوق ایران برای لغو تحریم‌ها صورت می گیرد که سابقه رفتاری اروپا و آمریکا بیانگر اصل اتلاف وقت برای به انحراف کشاندن مذاکرات و یا تبدیل آن به ابزاری برای تحقق اهداف یکجانبه آنهاست. بازی برد- برد در حالی مطرح می‌شود که با توجه به شرایط کشور یعنی نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری این مولفه مطرح است که غرب به دنبال اتلاف وقت و خرید زمان برای بهره گیری از مسئله مذاکرات و حتی لغو جزیی تحریم‌ها برای اهداف انتخاباتی باشد. تبدیل کردن مذاکره و لغو تحریم‌ها به ابزاری انتخاباتی برای نامزدها سناریویی خطرناک است که احتمال اجرای آن از سوی غرب وجود دارد بویژه اینکه نوع رفتار آنها در قبال مذاکرات و تلاش آنها برای طولانی کردن مذاکرات مهر تاییدی بر این امر است. اتلاف وقتی که البته تیم هسته‌ای نیز در باب موضع گیری داشته است اما زمانی برای صبر ایران در نظر نگرفته است.
سید عباس عراقچی در خصوص نشست وین گفت: جلسه ای که انجام شد در ادامه جلسات معمول کمیسون مشترک بود و ما از این فرصت استفاده کردیم تا شاید یک گشایشی در خصوص مشکلاتی که درباره برجام پیش آمده حاصل شود ،از جمله بازگشت آمریکا به برجام و رفع همه تحریم ها که متعاقبا بعد از راستی آزمایی ایران هم به تعهدات برجامی خودش برخواهد گشت.عراقچی در ادامه افزود: تحولی که در این جلسه صورت گرفت میتوان گفت پیشرفت رو به جلو بود، اما نکاتی در این خصوص باید مورد توجه واقع شود از جمله:مذاکراتی که ما انجام میدهیم فقط با کشورهای ۴+۱ هست و‌ما هیچ مذاکره ای با آمریکا نداریم حتی به صورت غیر مستقیم. چارچوب بحث با ۴+۱ مشخص میشود و بعد آنها با آمریکایی ها در خصوص موارد مطرح شده صحبت خواهند کرد.
اینکه این کشورها با چه کیفیتی با آمریکایی ها صحبت میکنند به ما ربطی ندارد و ما اعلام کرده ایم که فقط با ۴+۱ طرف هستیم.عضو تیم مذاکره کننده هسته ای در ادامه گفت: به همین منظور ما دو کارگروه درست کرده ایم یکی کارگروه تحریم و دیگری کارگروه هسته ای که اینها قرار است مجموعه اقداماتی که آمریکا باید انجام دهد در حوزه رفع تحریم ها مشخص بکنند و کارگروه هسته ای هم مجموعه اقداماتی که ایران باید انجام دهد تا به برجام برگردد را تنظیم خواهد کرد و مجدد این مسائل در کمیسیون مشترک به بحث گذاشته خواهد شد .گفتگوهای فعلی فنی و حقوقی هست و موضوع آن نحوه اجرای برجام توسط آمریکا و بعد ایران است . این مذاکرات حتی درباره خود برجام هم نیست چه برسد به فرابرجام.اینکه طرف های ما چه آرزوهایی در خصوص آینده مذاکرات دارند از طرف ما اهمیتی ندارد و موضع جمهوری اسلامی ایران کاملا مشخص است و هیچ گفتگویی در موضوعات دیگر نخواهیم داشت . مذاکرات فعلی هم فقط در خصوص نحوه اجرای تعهدات برجام است حتی خود برجام هم نیاز به مذاکره مجدد ندارد زیرا قبلا مذاکرات آن انجام گرفته است و تمام شده است .کارگروه ها تا روز جمعه فعالیت خود را ادامه خواهند داد و بعد نتیجه را به کمیسیون مشترک اعلام خواهند کرد .
عراقچی بیان اینکه در صورتی که ما ببینیم طرف های مذاکره کننده به دنبال اتلاف وقت هستند و یا به دنبال اهداف دیگری هستند مذاکرات را در همین سطح نیز متوقف خواهیم کرد، افزود: لازم به ذکر است که در اجرای تعهدات هم ما اصلا بحث گام به گام نخواهیم داشت . همه مجموعه اقداماتی که باید صورت بگیرد در یک گام که نام آن را «وضعیت نهایی» گذاشته ایم انجام خواهد گرفت.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بین ایران و آمریکا برای گفت‌وگو درباره رفع تمام تحریم‌ها هیچ‌ کانالی برقرار نخواهد بود، گفت: ما فقط یک گام داریم، رفع تمامی تحریم‌هایی که غیرقانونی علیه ملت ایران اعمال شده است.
سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگویی تلفنی با پرس‌.تی.وی درباره خبر منتشر شده رویترز مبنی بر اینکه بین ایران، انگلیس، آلمان و فرانسه توافقی به دست آمده که بر مبنای آن اکنون مذاکرات وین در جریان است، پاسخ داد: واقعیت این است که آنچه از سوی رسانه‌های مختلف گزارش شده است در خصوص آنچه بین ایران و طرف‌های باقیمانده برجام مورد بحث قرار گرفته است، دقیق نیست.
وی افزود: نکته حائز اهمیت این است که تمرکز بر این خواهد بود که ۱+۴ و ایران اطمینان یابند که ایالات متحده به پایبندی کامل بازگردد و به نحوی موثر تمامی تحریم‌های اعمال شده، باز اعمال شده و تغییر برچسب داده شده پس از توقف مشارکت آمریکا در برجام را رفع کند، این تمرکز اصلی بحث‌های صورت گرفته بین ایران و ۱+۴ است. این مواضع از سوی دستگاه دیپلماسی در حالی مطرح می شود که یک اصل مهم وجود دارد و آن اینکه انتخابات امسال براساس اصل انتخاب کاندیدای جهادی و انقلابی است در حالی که غرب به دنبال تبدیل آن به مذاکره کننده و مذاکره نکننده است تا انحراف در انتخاب مردم ایجاد نماید تا به زعم خود روند سالهای اخیر را که زمینه ساز خودتحریمی داخلی و چالشهای اقتصادی برای کشور شده است را تکرار نماید. روندی که البته در بازی چند لایه از سوی مقامات اروپایی و آمریکایی اجرا می شود. در همین چارچوب با هدف تقویت موقعیت آمریکا در برابر شروط ایران مبنی بر لزوم لغو تمام تحریم‌ها و راستی آزمایی آن چهار سناتور جمهوری‌خواه از دولت آمریکا خواستند تحریم‌های ایران را به عنوان یک اهرم فشار حفظ کند و به توافق هسته‌ای بازنگردد.«جیم اینهاف» سناتور ایالت اوکلاهما در پایگاه اینترنتی خود نوشت، به همراه «مارکو روبیو»، «پت تومی» و «تاد یانگ» سه نماینده جمهوری‌خواه دیگر مجلس سنای آمریکا در نامه‌ای به بایدن با لغو تحریم‌های ایران مخالفت کردند. البته در ادامه فضاسازی حمایتی از رویکرد مذاکره، «کریس مورفی» عضو دموکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در رد نامه ضد برجامی چهار سناتور جمهوری‌خواه به رئیس‌جمهور، شکست دونالد ترامپ در انتخابات را به آنها گوشزد و از توافق هسته‌ای ایران حمایت کرد.
البته در این میان برخی اعضای ۱+۴ هستند که بر لزوم لغو تحریم‌ها تاکید دارند چنانکه نماینده چین در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در «وین» پایتخت اتریش خواستار برداشته شدن تمام تحریم‌های غیرقانونی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی شد.شبکه «سی سی تی وی» چین با انتشار تصاویری از نشست کمیسیون مشترک برجام گزارش کرد که یکی از نمایندگان چین روز سه‌شنبه از ایالات متحده خواست تا تمامی تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران را بردارد و اعمال زور علیه شرکت‌ها و افراد خارجی به ویژه از کشورهای چین را کنار بگذارد.
همچنین نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش در مصاحبه‌ای گفت که موضع تیم مذاکره کننده آمریکایی در نشست وین درباره برجام نسبتا متعادل است.
لازم به ذکر است آنچه از سوی مقامات آمریکایی و اروپایی در قبال برجام صورت می گیرد هر چند برگرفته از نیاز آنها به برجام و بازگشت آمریکا به آن است اما هدف آنها شکستن شروط هسته‌ای ایران مبنی بر لزوم لغو تحریم ها و راستی آزمایی آن، تسلیم سازی ایران برای بازگشت مجانی آمریکا به برجام است. البته هدف کوتاه مدت آنها گره زدن مذاکرات به انتخابات است تا با برخی اقدامات رسانه‌ای و تبلیغاتی مسیر انتخاب ملت ایران را منحرف نموده و مسیر صحیح انتخابی انقلابی و جهادی برای رفع مشکلات را به مسیر نادرست و ازموده شده مذاکره کنندگان سوق دهد تا زمینه ساز استمرار چالشهای اقتصادی و افزایش تحریم‌ها شود تا به زعم خود در نهایت ایران را تسلیم زیاده خواهی‌های هسته‌ای ، موشکی و منطقه ای نماید.

https://siasatrooz.ir/vdccmmqs02bqsp8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی