دوشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۶
کد مطلب : 113879
سیاست روز ابزارهای کنترل نقدینگی را بررسی میکند؛

مدیریت صحیح؛ سیل بند نقدینگی افسار گسیخته

همتی خبر داد انتشار بیانیه هدف‌گذاری تورم از امروز رئیس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه روز سه‌شنبه بیانیه رسمی «چارچوب هدف گذاری تورم» از سوی بانک مرکزی منتشر خواهد شد، از نهایی شدن ادغام دو بانک «مهر اقتصاد» و «حکمت ایرانیان» در بانک سپه تا ۱۰ روز آینده خبر داد. عبدالناصر همتی اظهار کرد: روز سه‌شنبه بیانیه رسمی «چارچوب هدف گذاری تورم» از سوی بانک مرکزی منتشر خواهد شد. در این رویکرد پیشنگرانه و فعال سیاستگذاری پولی، قطب نمای سیاست‌ گذاری پولی، کاهش انحرافات نرخ تورم از نرخ تورم هدف‌گذاری شده است و برای رفع انحراف ایجاد شده، بانک مرکزی، نرخ سود سیاستی و یا دالان نرخ سود را تعدیل کرده و با استفاده از عملیات بازار باز، نرخ جاری ومؤثردربازار پول را تنظیم می‌کند. وی ادامه داد: با تأئید نهایی شورای عالی هماهنگی اقتصادی، کسری بودجه سال ۱۳۹۹، درکنار عرضه سهام شرکت‌های دولتی و اموال مازاد دولت، از طریق انتشار اوراق بدهی دولت دربازار پول و سرمایه تأمین خواهد شد. طبق اطلاع واصله از همکاران خزانه‌داری کل کشور، در روزهای آینده شاهد عرضه اوراق بدهی برای تأمین کسری بودجه و بالتبع، تعمیق بیشتر بازار بدهی خواهیم بود. همتی افزود: در ادامه روند ادغام بانک‌های وابسته به نیروهای مسلح ظرف ده روز آینده با برگزاری مجامع «بانک مهر اقتصاد» و «بانک حکمت ایرانیان» ادغام این دو بانک در بانک سپه نهایی شده و مجمع سه بانک باقیمانده دیگر نیز، بتدریج برگزار خواهد شد. بانک مرکزی مسیر اصلاح نظام بانکی و ارتقای سلامت مالی بانک‌ها را با جدیت ادامه خواهد داد. وی گفت: نظام بانکی کشور طبق وعده‌ای که داده است، آماده پرداخت ۵۰ هزارمیلیارد تومان تسهیلات بانرخ سود ۱۲ درصد به مشاغل و واحدهای کسب وکار، که به خاطر شیوع ویروس کرونا آسیب دیده‌اند، است. رئیس کل بانک مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: به محض دسترسی بانک‌ها به سامانه مربوط به اطلاعات مشاغل و نیز واحدهایی که واجد شرایط استفاده از این وام هستند و توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در این خصوص ایجاد شده است، بانک‌ها نیز ظرف یک هفته تقاضاها را بررسی و اقدام لازم را انجام خواهند داد.
مدیریت صحیح؛ سیل بند نقدینگی افسار گسیخته

سالهاست که نقدینگی مهمان ناخوانده بازارهای اقتصادی ایران است و با زاد وولد خود به هر عرصه ای که پا می گذارد ؛ستون های آن بازار را به لرزه در می آورد. بازار ارز ،سکه ،مسکن و خودرو از جمله بازارهایی بوده اند که درتمام این سالها از گزند تبعات منفی این نقدینگی در امان نمانده اند.
شاید در میان تمام بازارهایی که با ورود نقدینگی دچار التهاب شدند ؛تنها بازار سرمایه بوده که با آغوش باز از این حجم نقدینگی استقبال کرده و رکوردهای پی در پی ثبت کرده است.

حجم نقدینگی در کشور
نقدینگی در اقتصاد شامل پول و شبه پول است. پول بالاترین درجه نقدشوندگی را دارد، و افراد با پول به سرعت می‌توانید هر آنچه را که آماده فروش است تهیه کنید. به‌عبارت خیلی ساده پول به اسکناس و سکه‌های (مسکوکات) در دست مردم، همچنین هر گونه حساب بانکی که در هر زمان امکان برداشت تا ریال آخر از آن وجود داشته باشد اطلاق می‌‌شود. اخرین اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی که اواخر اسفند ۹۸ منتشر شده ؛نشان می دهد که حجم نقدینگی در آذر ماه سال جاری معادل ۲۲ هزار و ۶۲۳ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۸.۲ درصد افزایش داشته است.برهمین اساس، حجم پول در این دوره معادل ۳۶۳ هزار و ۴.۸ میلیارد ریال بوده که ۴۸.۶ درصد نسبت به آذر ماه سال قبل افزایش داشته و حجم شبه پول نیز با ۲۴.۹ درصد رشد، معادل ۱۸۹ هزار و ۸۸.۳ میلیارد ریال است. البته درکناراین آمار؛صحبت های همتی رئیس کل بانک مرکزی درباره رشد نقدینگی این نکته را مطرح میکند که آمار غیر رسمی نشان دهنده ۲۸ درصد رشد نقدینگی بوده و معادل ۲۵ درصد هم نسبت به میانگین ۵۰ سال گذشته، رشد داشته است.
براساس آنچه آمارها ارایه می کنند در حال حاضر رقم نقدینگی درایران چیزی در حدود ۲هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است و این رقم لحظه به لحظه و ثانیه در حال افزایش است.

آغوش باز بورس برای نقدینگی
ماههاست که بازارسهام به مقصد اصلی نقدینگی در اقتصاد ایران تبدیل شده، به طوری که بررسی ها نشان می‌دهد که همزمان با تشدید روند صعودی بورس، فقط در یک فروردین ماه ۹۹، دست‌کم ۲۰ هزار میلیارد تومان پول تازه، وارد بازارسهام شده است و این درحالی است که رقم ورود پول به تالارهای بورس در طول سال گذشته ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.
این اتفاقی است که سالها فعالان این بازار انتظار آن را می کشیدند و درتلاش بودند تا با انتقال نقدینگی از سایر بازارها به ویژه بازار بانکی این حجم پول را به سمت بازار سرمایه و در پی آن صنایعی ببرند که چرخه تولید و فعالیت این آنها می تواند اقتصاد کشور را با رونق و پیشرفت روبرو کند.
این اتفاق در حالی رخ داده که کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی حرکت نقدینگی به سمت بازارهای طلا، سکه و ارز را برای اقتصاد مضر می‌دانند و تاکید دارند که بهترین محل برای آن را در شرایط کنونی، بازار سرمایه است چراکه این نقدینگی می تواند به سمت تولید حرکت کرده و موجب بهبود اقتصاد و اشتغالزایی شود.
با این وجود اما این تحلیلگران شرط و شروط هایی را هم مطرح می کنند که مدنظر داشتن آن قابل توجه است اما همچنان تاکید دارند که تداوم این روند نیازمند رعایت ملزوماتی در رشدهای بورس است.

هدایت درست اصل اول
به گفته دبیرکل کانون نهادهای سرکایه گذاری روزانه نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید وارد بورس می شود و پیرو همین اتفاق باید بازار را از نظر ارزش معاملات مورد بررسی جدی قرار گیرد چراکه تا زمانی که بازارهای جایگزین در رکود به سر می‌برند و فقط یک بازار در مسیر افزایش ارزش قرار می‌گیرد بی شک می‌تواند باعث ایجاد یک حباب جدی در بازار شود.
به گفته وی نقدینگی که اکنون وارد بورس می‌شود در هر بازار دیگری سرازیر شود رشد سرسام‌آوری را به دنبال خواهد داشت بنابراین زمانی که هر یک از بازارهای جایگزین شروع به رشد و حرکت کند، ممکن است زمینه ریزش بازار سرمایه فراهم شود.
برآیند تمام موارد از این مهم پرده بر می دارد که این نقدینگی در هر بازاری بی مهابا وارد شود و مدیریت لازم صورت نگیرد نه تنها آن بازار که اقتصاد را دگرگون می کند بنابراین برای جلوگیری ازهر گونه آسیب جدی در اقتصاد به واسطه این حجم نقدینگی راهکارهای متنوعی می تواند مدنظر متولیان باشد نخست ؛اجرای جهش تولید و سوق دادن مردم به سمت سرمایه گذاری در تولید. دوم مقابله با دلالی های کاذب مانند خودرو و سکه و دلار که نقدینگی سوز است و در نهایت بهره مندی از ظرفیت های بورس به عنوان راهکار سوم.به سخن دیگر نکته اصلی و مهم در برابر این حجم نقدینگی اقدامی نیست جز مدیریت صحیح آن و نظارت های دقیق تا مانع از نفوذ دلالان و پیرو آن برهم ریختگی بازارها شود. بی شک هدایت دقیق و همراه با برنامه ریزی است که می تواند این حجم نقدینگی را در مسیر صحیح قرار دهد و هر گونه اقدامی بدون این نوع نگاه نه تنها بازارهای اقتصادی که کل اقتصاد را دگرگون می کند به سخن دیگر تامادامی که مدیریت جامع و درست در قبال نقدینگی در کشور و اقتصاد وجود نداشته باشد نمی توان امیدی به دستاوردهای بلند مدت و منسجم در قبال نقدینگی داشت.

https://siasatrooz.ir/vdcguw9qyak9q74.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی