شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۹
کد مطلب : 113293

مولفه‌های یک آتش‌بس

یمن را به حق می‌توان یکی از مناطق جهان دانست که بیش از ۵ سال است که مردمان این سرزمین به دلیل تجاوز ویرانگر ائتلافی آمریکایی- سعودی با نسل کشی مواجه شده‌اند و هر روز بر درد و رنج آنها افزوده می‌شود. ملتی که البته حاضر نشده‌اند استقلال و آزادی خویش و سرزمینشان را با نان تعویض کنند و با تمام وجود در برابر متجاوزانی از دهها کشور ایستاده اند. جهانیان اذعان دارند که این مقاومت موجب شده تا عملا ائتلاف آمریکایی- سعودی با شکست‌های گسترده‌ای مواجه شود و دستاورش ویرانی و کشتار باشد در حالی که امروز حتی دورترین نقاط عربستان و پایگاه‌های نظامی و مراکز اقتصادی آن به رغم برخورداری از پاتریوت‌های آمریکایی در امان نباشند.
نکته قابل توجه در با تحولات اخیر یمن، ادعای برقراری آتش بس است که بیشتر از سوی محافل رسانه‌ای و سیاسی وابسته به ائتلاف آمریکایی – سعودی مطرح می شود. حال این سوال مطرح است که آیا آتش بس برقرار خواهد ماند و مولفه‌های به نتیجه رسیدن آن چیست؟ پایداری آتش‌بس دارای چند بعد است که عدم فعالیت هر کدام از آنها زمینه‌ساز شکست طرح خواهد بود. بخشی از آتش بس برگرفته از عملکرد ائتلاف آمریکایی- سعودی است. ائتلافی که در این سالها جز کشتار و ویران سازی کارکرد دیگری نداشته است. این ائتلاف نشان داده که پایبند به هیچ تعهد و آتش بسی نبوده چنانکه همچنان توافق سوئد اجرایی نشده و مبادله اسرا نیز در ابهام قرار دارد. بر اساس گزارش‌های منتشره همچنان حملات و تجاوز ائتلاف به یمن ادامه دارد و حتی سعودی به دنبال بهره گیری از کرونا برای بحران جدید در یمن است. بعد دیگر آتش بس برگرفته از عملکرد جریان‌های یمنی است.
بر اساس قوانین بین‌المللی یمنی‌ها حق دفاع مشروع در برابر متجاوزان را دارند و مطالبه آنها از آتش بس نیز پایان تجاوز ائتلاف و نیز شکسته شدن محاصره یمن است. تا زمانی که این خواسته از سوی طرف‌های مقابل اجرایی نشود عملا آتش‌بس به نتیجه نحواهد رسید و یمن همچنان با قائده دفاع مشروع می تواند پاسخ متجاوزان و محاصره کنندگان این سرزمین را بدهد. بعد دیگر آتش‌بس برگرفته از عملکرد بازیگران بیرونی همچون سازمان ملل و کشورهای غربی است. کشورهایی که با نقض قوانین بشر دوستانه اقدام به تسلیح سعودی کرده‌اند و مستقیم و غیر مستقیم در کشتار مردم یمن ایفای نقش می‌کنند. سازمان ملل نیز که ادعای میانجی‌گری را سر می‌دهند تاکنون برای شکستن محاصره و پایان جنگ رویکرد انصاف‌گونه و منطقی نداشته و به صورت یک جانبه در کنار سعودی قرار گرفته‌اند. با توجه به آنچه ذکر شد می‌توان گفت که آتش‌بس اعلام شده در عمل نمی‌تواند کارکردی برای رفع بحران یمن داشته باشد و طرح سعودی بیش از آنکه رویکردی پایان بخش برای جنگ باشد، ابعاد جدید تحرکات سعودی برای جنگ افروزی و کشتار در یمن است که در قالبی به اصطلاح ضد جنگ صورت می‌گیرد. 

نویسنده: علی تتماج

https://siasatrooz.ir/vdcgyw9qwak9qx4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی