يکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۲ - ۰۰:۳۶
کد مطلب : 85410
مبلغ و كارشناس افغانستان در گفت‌وگو با سياست روز تاكيد كرد

مخالفت علماي شيعه و سني افغانستان با تفاهم‌نامه امنيتي

حجت‌الاسلام شيخ يوسف ذکي از فعالان سياسي، ديني، فرهنگي افغانستان از سالها قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ايران پيرو خط امام خميني (ره) بوده و در نجف اشرف در جلسات درس امام (ره) شرکت مي‌کرده است. وي يار و همراه روحانيون مبارز ايراني همچون شهيد استاد مطهري، مرحوم دعايي، رباني شيرازي و سايرمبارزان انقلابي بوده است. شيخ ذکي مدتي از اعضاي حزب نهضت اسلامي افغانستان و حزب وحدت اسلامي شيعه در کشورش بوده است. وي هم‌اکنون مديرمدرسه علميه شهيد احساني در افغانستان و همچنين مدير مجتمع علمي، فرهنگي قرآن و عترت در غرب کابل و با مرکز جامعه المصطفي در خصوص مسائل ديني و فرهنگي و تبليغي در تماس و هماهنگي است. براي آشنايي با آخرين تحولات در کشور همسايه افغانستان با اين فعال سياسي، ديني و فرهنگي به گفتگو پرداختيم.
مخالفت علماي شيعه و سني افغانستان با تفاهم‌نامه امنيتي

شروط افغانها در امضاي تفاهم‌نامه استراتژيک ميان افغانستان وامريکا چيست؟
مهمترين شروطي که افغانها براي امضاي اين تفاهم‌نامه در نظر گرفتند شامل ممنوعيت تفتيش خانه‌هاي مردم و هماهنگي براي انجام عملياتهاي نظامي با دولت افغانستان است.
آيا با امضاي اين تفاهم‌‌نامه مصونيت قضايي نظاميان امريکايي محفوظ است؟
دولت افغانستان با ارائه اين شرط که بايستي نظاميان امريکايي در صورت انجام جرم با قوانين افغانستان و در خاک اين کشور محاکمه شوند سعي کرد قضيه کاپيتاليسون را به اين شکل حل و فصل و يا توجيه کند که البته به ظاهر نيز تاکنون امريکايي‌ها شروط افغانها را براي امضاي اين تفاهم‌نامه پذيرفته‌اند.
چرا تاکنون امضاي تفاهم‌نامه امنيتي ميان امريکا و افغانستان به تاخير افتاده است؟
امريکايي‌ها بسيار اصرار دارند که تفاهم‌نامه به زودي امضا شود حتي مشاور امنيتي اوباما براي به نتيجه رسيدن اين پيمان بسيار تلاش مي‌کند آنها در مواردي نيز افغانها را به قطع کمکهاي مادي خود تهديد مي‌کنند اما کرزاي به دنبال امتياز گرفتن شخصي براي خود از امريکاييها است، چراکه انتخابات رياست جمهوري افغانستان در پيش است و کرزاي خواهان آن است که امريکايي‌ها از او در انتخابات به عنوان کانديده مورد نظرشان حمايت کنند اما به احتمال زياد اين تفاهم‌نامه تا آخر ماه جاري به امضاي طرفين مي‌رسد.
با امضاي اين تفاهم‌نامه نيروهاي نظامي امريکا چند سال ديگر در افغانستان مي‌مانند؟
با امضاي تفاهم‌نامه امنيتي و استراتژيک امريکا و افغانستان حدود ۲۵ هزار نيروي نظامي امريکايي به مدت ۱۰ سال و در ۹ پايگاه نظامي با مصونيت قضايي در خاک افغانستان باقي مي‌مانند.
آيا اين تفاهم‌نامه در افغانستان مخالفاني داشته است؟ آنها نسبت به امضاي چنين تفاهم‌نامه‌اي چه واکنشي نشان داده و مي‌دهند؟
برخي از علما اعم از شيعه و سني با امضاي اين تفاهم‌نامه مخالف هستند و در مصاحبه‌ها و سخنراني‌هاي خود مخالفت خود را اعلام کردند و در بعضي موارد نيز اعلاميه‌هايي صادر کردند و اين تفاهم‌نامه را با استقلال افغانها مغاير دانستند، از سوي ديگر نيز برخي از مردم از اين علما پيروي مي‌کنند و مخالفت خود را بارها اعلام کردند و آنچه مي‌توان برآورد کرد اين است که تعداد موافقان و مخالفان اين تفاهم‌نامه پنجاه است. 

گفتگو: وجيهه سادات حسيني

https://siasatrooz.ir/vdchvkn6.23nmzdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی