يکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۳ - ۲۳:۵۹
کد مطلب : 89759

آيا وزیر پیشنهادی علوم رأی می‌آورد؟

آيا وزیر پیشنهادی علوم رأی می‌آورد؟

سرانجام روحاني در آستانه پايان دوره سه ماهه فرصت معرفي وزير پيشنهادي علوم و تحقيقات محمود نيلي‌دولت‌آبادي را به نمايندگان مجلس معرفي كرد. اما به نظر مي‌رسد او معمايي حل نشده براي نمايندگان است چراكه نمایندگان نه شناختی نسبت به شخصیت او وجود دارد و نه از سوابق او اطلاع چندانی در دسترس است؛ البته شاید برای وزارتخانه‌ای که انتخاب وزیرش طلسم شده است این عدم شناخت یک حسن باشد.
در حدود یک سالی که از عمر دولت یازدهم مي‌گذرد پس از جعفر میلی‌منفرد، جعفر توفیقی، رضا فرجی‌دانا و محمد‌علی نجفی، محمود نیلی‌دولت‌آبادی، پنجمین نفری است که یا به عنوان وزیر و یا سرپرست برای اداره وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری معرفی مي‌شود.
در نشست علنی ديروز مجلس شورای اسلامی حسین سبحانی‌نیا نامه دکتر حسن روحانی خطاب به رئیس مجلس در معرفی وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری را قرائت کرد.
در این نامه آمده است: احتراماً در اجرای اصل ۱۳۳ قانون اساسی، شرح حال و برنامه دکتر محمود نیلی‌احمدآبادی برای اخذ رای اعتماد جهت وزارت علوم، ‌تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی معرفی مي‌شود.
در ادامه لاریجانی رئیس مجلس گفت: دستور تکثیر این شرح حال و برنامه داده شده تا در اختیار نمایندگان قرار بگیرد و روز چهارشنبه (۸ آبان) جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی در دستور کار قرار داشته باشد.
از ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم نمایندگان مجلس نسبت به سایر وزارتخانه روی وزارت علوم حساسیت بیشتری از خود نشان داده‌اند. بر همین اساس چه وزیر پیشنهادی معرفی شده و چه عملکرد وزیر و سرپرستان در این وزارتخانه بیش از پیش زیر ذره‌بین بود.
اگرچه بسياري تلاش كردند تا موضوع استيضاح وزير را به مسئله بورسيه‌ها ربط دهند اما بيشتر نقش افراد معرفي شده از سوي وزير و ارتباط اين افراد با فتنه ۸۸ و عملكرد وي بود كه نتوانست نمايندگان را قانع كرده و كار را به استيضاح كشيد.
با اين وجود اعضاي فراكسيون اصولگرايان مجلس روز گذشته در جلسه‌اي با نيلي به بررسي عملكرد و برنامه‌هاي او پرداختند.

نيلي كيست؟
معاون آموزشی گروه متالوژی دانشگاه تهران و مسئول بخش مهندسی جهاد دانشگاهی دانشگاه شیراز، در کارنامه کاری و سوابق اجرایی نیلی‌احمدآبادی وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری به چشم می‌خورد.
وي تحصيلات خود را در رشته متالوژي و مواد انجام داد كه دوره كارشناسي را در دانشگاه شيراز، دوره كارشناسي ارشد را در دانشگاه صنعتي شريف و دوره دكترا را در دانشگاه توهوكو ژاپن گذرانده است.
از سوابق علمی و پژوهشی او مي‌توان به انتشار ۸۱ مقاله در مجلات علمی (ISI)، انتشار ۹۰ مقاله در کنفرانس‌ها، داوری ۵ مجله ISI، راهنمایی و مشاوره بیش از ۷۰ پایان‌نامه در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، کسب رتبه دوم جشنواره بین‌المللی خوارزمی، جایزه بین‌المللی COFMPC TEC، استاد نمونه دانشگاه تهران، مدیر پژوهشی نمونه دانشگاه تهران؛ مجری بیش از ۳۰ پروژه پژوهشی نام برد.
همچنين از سوابق اجرايي و تجربیات کاری وي نيز مي‌توان به مسئول بخش مهندسی جهاد دانشگاهی دانشگاه شیراز (۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰)، مسئول صنایع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲)، مجری ساخت دستگاه شیلد در واحد مهندسی سپاه در منطقه عملیاتی جنوب (۱۳۶۲ تا ۱۳۶۴)، معاون فنی و پژوهشی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (۱۳۶۴ تا ۱۳۶۷)، معاون آموزش گروه متالوژی دانشگاه تهران (۱۳۷۴ تا ۱۳۷۵)، معاون پژوهشی دانشکده فنی دانشگاه تهران (۱۳۷۶ تا ۱۳۸۱)، رئیس پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران (۱۳۸۱ تا ۱۳۸۷)، اشاره كرد. وي همچنين در حال حاضر مدیر قطب علمی مواد با کارایی بالا، رئیس موسسه پژوهشی مشترک دانشگاه تهران و گروه مپنا، رئیس هیات مدیره انجمن متالوژی ایران، مسئول آزمایشگاه دگرگونی فازهای پیشرفته، مسئول راه‌اندازی آزمایشگاه TEM نيز مي‌باشد.
به گفته نيلي برنامه پيشنهادي وي به مجلس را بر‌اساس دیدگاه‌ها و ابلاغیه‌های مقام معظم رهبری - بیانات و رهنمودهای مقام معظم رهبری، قوانين مصوب مجلس شوراي اسلامي، مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي تدوين شده است.

عدم كسب اعتماد شوراي عالي فرهنگي براي تصدي دانشگاه تهران
اگرچه در نگاه نخست به دلیل آنکه دکتر نیلی از هر نوع نقش قطعی و احتمالی در حوادث پس از سال ۸۸ مبرا است از شانس بالایی برای کسب رای اعتماد و تصدی وزارت علوم برخوردار است اما در نگاه مجلس ترديدهايي براي انتخاب او وجود دارد. در نگاه عمیق‌تر نیلی هم حواشی دارد که عدم کسب رای اعتماد از شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تصدی دانشگاه تهران است.
چند ماه پس از آغاز کار دولت حسن روحانی، فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران برکنار شد و پس از حواشی فراوان از سوی شورای تعیین رئیس دانشگاه تهران، پنج تن به عنوان کاندیداهای ریاست دانشگاه تهران انتخاب شدند.
که از میان محمدحسین امید، سید‌حسین حسینی، کمره‌ای، محمد رحیمیان و محمود نیلی‌احمدآبادی رضا فرجی‌دانا، در ۱۹ خرداد ۱۳۹۳ نیلی‌احمدآبادی را به عنوان سرپرست دانشگاه تهران منصوب کرد. فرجی‌دانا هم روز بعد اعلام کرد که نیلی به عنوان رئیس دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهد شد. هر چند شورای عالی انقلاب فرهنگی از این پیشنهاد استقبال نکرد.
اکنون عدم کسب رای اعتماد از شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از سوالات جدی نمایندگان از وزیر پیشنهادی علوم است.

نمايندگان چه مي‌گويند؟
ابراهیم نکو، نماینده شهریار و عضو فراکسیون رهروان ولایت در این‌باره گفت: «پیش‌بینی مي‌کنم که که آقای دکتر نیلی وزیر پیشنهادی علوم با رای قاطع از مجلس رای اعتماد بگیرد.»
به گفته وی برخلاف سایر وزرای پیشنهادی دولت، نیلی از حاشیه‌هاي کمتری برخوردار است و بعید است که نمایندگان منتقد دولت بتوانند برای او در کسب رای اعتماد مشکلی ایجاد کنند.
نکو به غیر از نبود حاشیه‌هاي سیاسی اطراف وزیر پیشنهادی علوم مسائل دیگری را در رای بالای احتمالی به او موثر دانست و در اين‌باره تصريح كرد: آقای نیلی فردی دانشگاهی و آشنا به حوزه آموزش عالی است و دارای سوابق علمی قابل قبولی است و فکر مي‌کنم در این شرایطی که دانشگاه‌ها بیش از هر زمان دیگری نیاز به آرامش دارند ایشان مي‌توانند با اقتدار خود به تحقق این آرامش کمک کند.
با اين وجود نادر قاضی پور، نماینده ارومیه و عضو فراکسیون رهروان ولایت در این‌باره گفت: من معتقدم کسی شورای عالی انقلاب فرهنگی که ریاست او با رئیس‌جمهور هم هست به او اعتماد نکرده است که ریاست یک دانشگاه را برعهده بگیرد چگونه مي‌تواند اعتماد مجلس برای اداره وزارت علوم را جلب کند.
وي افزود: البته من هنوز نه به لحاظ شخصی ایشان را مي‌شناسم و نه اطلاعی از اهداف و برنامه‌هاي او دارم و نمی‌دانم که آیا واقعا توانایی کافی برای اداره وزارت علوم دارد که توسط دولت معرفی شده است یا نه.
قاسم جعفری، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و عضو فراکسیون اصولگرایان هم با تاکید بر اینکه شناختی از وزیر پیشنهادی علوم ندارد در اين‌باره افزود: نه من و نه دوستانی که با تعدادی از آنها صحبت کردم شناختی از آقای نیلی ندارند و از نمایندگانی که فکر مي‌کردم در جلسه رای اعتماد ممکن است از او دفاع کنند هم پرسیدم آنها هم مي‌گفتند که واقعا از ایشان شناختی ندارند که بخواهند از او دفاع کنند.
وی مي‌افزاید: ما منتظریم تا با حضور آقای نیلی در جلسه کمیسیون نسبت به ایشان و برنامه‌هاي او شناختی پیدا کنیم و آن وقت درباره اینکه مي‌تواند برای کسب رای اعتماد نظر نمایندگان را جلب کند صحبت خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اظهار داشت: طبیعتا کسی که برای مدیریت چنین وزارتخانه مهمی معرفی شده، باید شرایط و شخصیت فردی و علمی کافی برای این منصب را داشته باشد. در این جلسه برنامه‌های وزیر پیشنهادی را بررسی خواهیم کرد و از وی خواهیم پرسید که در بزنگاه‌های اساسی در برابر نظام چه موضعی داشته است.
جعفری در‌خصوص نگاه نمایندگان به وزیر پیشنهادی علوم و احتمال رای اعتماد مجلس به وی، خاطرنشان کرد: اکثریت نمایندگان اعلام می‌کنند که ما شناخت دقیقی از آقای نیلی‌احمدآبادی نداریم و من در میان نمایندگان کسی را ندیدم که آمادگی داشته باشد با جدیت از وزیر پیشنهادی علوم دفاع کند.
ایرج عبدی نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی نيز ، با اشاره به جلسه شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت گفت: در اين جلسه وزیر پیشنهادی علوم رزومه کاری خود را به نمایندگان ارائه کرد و به سوالات و دغدغه نمایندگان پاسخ داد.
وی افزود: تلاش می‌شود تا چنانچه مجلس نظر مساعدی داشته باشد جلسه رای اعتماد در چهارشنبه هفته جاری برگزار شود اما در‌خصوص حمایت فراکسیون از وزیر پیشنهادی بنا شد تا در جلسه دیگری توضیحات وزیر پیشنهادی توسط اعضا استماع شود که زمان این جلسه به زمان برگزاری جلسه رای اعتماد بستگی دارد.
دبیر فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت اظهار داشت:‌ در این جلسه نمایندگان دغدغه‌‌های خود را در ارتباط با مسائل مختلف از جمله در بحث فتنه مطرح کردند و اعضا از وزیر پیشنهادی خواستند تا نظر خود را در خصوص فتنه ۸۸ و افراد مرتبط با آن در دانشگاه‌ها اعلام و موضع خود را در این‌باره مشخص کند.
عبدی همچنین خاطرنشان کرد: وزیر پیشنهادی ضمن ارائه رزومه کاری خود به نمایندگان عنوان کرد نیروهایی که موضع‌گیری شفافی در قبال فتنه ندارند، قطعا در دوره وزارت بنده به کار گرفته نمی‌شوند.
اما قاسم جعفری عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس درباره عدم موافقت شورای عالی انقلاب فرهنگی با ریاست او بر دانشگاه تهران هم مي‌گوید: این یکی از سوالات جدی است که امیدواریم آقای نیلی پاسخ قانع‌کننده‌ای درباره آن داشته باشد در غیر این صورت مي‌تواند این مسئله روی رای اعتماد تاثیر بگذارد.

فرصت نمايندگان
طبق آيین‌نامه داخلی مجلس نمایندگان حداکثر ۱۰ روز فرصت دارند تا صلاحیت وزیر پیشنهادی را بررسی و در صحن علنی در باره وی تصمیم‌گیری کنند.
البته قبل از آنکه صلاحیت نیلی در صحن مجلس بررسی شود وی در کمیسیون‌های تخصصی و فراکسیون‌های سیاسی مجلس حاضر مي‌شود و در‌خصوص برنامه‌هاي خود توضیح مي‌دهد.
فراکسیون اصولگرایان مجلس که با ریاست غلامعلی حداد عادل اداره مي‌شود، یکی از فراکسسیون‌های مهم مجلس است. بنا به گفته مسئولین این فراکسیون، این فراکسیون تصمیم دارد تا نشستی با نیلی داشته باشد تا موضوع صلاحیت وی را بررسی کند. یکی دیگر از فراکسیون‌های مهم مجلس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت است كه اين فراكسيون نيز نشستي را با حضور علي لاريجاني برگزار كرد.
قرار است تا صلاحیت نیلی بصورت اجمالی در این جلسه مورد بررسی واقع شود تا این فراکسیون بعدا با حضور خود نیلی درباره رای اعتماد یا عدم اعتماد به وی تصمیم‌گیری کند.
البته نیلی بعد از معرفی به مجلس و اعلام وصول نامه مذکور در صحن علنی، مي‌تواند در کمیسیون‌های تخصصی مجلس از جمله کمیسیون آموزش و تحقیقات حضور یافته و برنامه‌هاي خود را برای جلب رای اعتماد آنان تشریح کند.
در هر حال باید منتظر بود و دید که نیلی از یک هفته فرصت خود چگونه بهره‌برداری خواهد کرد و آیا وی مي‌تواند با کسب آرای نمایندگان بر کرسی وزارت علوم تکیه بزند یا خیر؟

كتايون مافي

https://siasatrooz.ir/vdchwqn6.23nwmdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی