يکشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۸
کد مطلب : 111936
پایان ثبت نام نامزدهای انتخابات مجلس

رقابت اصولگرایان و اصلاح طلبان چگونه خواهد بود؟

ثبت نام از نامزدهای انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی به پایان رسید. بر اساس آمارهای منتشر شده توسط وزارت کشور در مدت شش روز، ۱۵۶۱۸ داوطلب برای رسیدن به کرسی های بهارستان ثبت نام کردند. از این پس تلاش احزاب و جریانهای سیاسی معطوف به تهیه فهرست های انتخاباتی خواهد بود.
فرآیند ثبت‌نام از داوطلبان ورود به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با دستور وزیر کشور از روز یک‌شنبه ۱۰ آذر آغاز شد و تا دیروز ادامه داشت. مطابق آمار رسمی توسط وزارت کشور، ۲۸۴۰ نفر در تهران و در کل کشور ۱۳۸۹۶ نفر ثبت نام کردند.
از مهم ترین اتفاقات این دوره عدم حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی برای انتخابات دوره یازدهم است. بعد از سه دوره ریاست مجلس، علی لاریجانی رسماً اعلام کرد که در انتخابات این دوره حضور نخواهد داشت. 

ثبت نام قالیباف از تهران
مهم ترین اتفاق که در آخرین روز ثبت نام رخ داد نام نویسی محمدباقر قالیباف از حوزه انتخابیه تهران بود. قالیباف با صدور بیانیه‌ای در خصوص حضور در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: هم و غم خود را کنترل دولت و وادار کردن آن به کار و فعالیت در این یک سال و نیم باقیمانده از عمرش قرار می‌دهم.
در انتهای بیانیه قالیباف آمده است: از مردم عزیز ایران خصوصا تهران می خواهم با حضور آگاهانه خود به ما کمک کنند تا مجلسی قوی و کارآمد تشکیل شود تا با نظارت مقتدرانه و تصویب قوانین به موقع بتواند مراقب باشد تا در این یک سال و نیم پیش رو وضعیت زندگی مردم بدتر نشود و زمینه ساز روی کارآمدن دولتی جهادی و کارآمد باشد. 

عارف نیامد
یکی دیگر از اتفاقات مهم عدم حضور محمدرضا عارف در انتخابات است. رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: در چند روز اخیر مردم و جوانان اصرار داشتند که در انتخابات ثبت نام کنم اما احساس می‌کنم که خارج از مجلس بهتر می‌توانم کمک کنم. وی افزود: از تمامی نخبگان، جوانان و خانم‌ها درخواست می‌کنم که در مجلس ثبت نام کنند تا شاهد مجلس پویاتر و کیفی تر باشیم. بنده هم در بیرون از مجلس در حد وسع کمک خواهم کرد. 

زاکانی: مجلس یازدهم می‌تواند دولت کم‌‌کار روحانی را به کار وادار کند
یکی دیگر از اتفاقات مهم این دوره، تعیین تکلیف لیست اصولگرایان در شهر قم است. به همین دلیل بود که علیرضا زاکانی، حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنور و احمد امیرآبادی فراهانی با حضور در فرمانداری قم از حوزه انتخابیه این استان داوطلب نمایندگی مجلس شورای اسلامی شدند.
علیرضا زاکانی بعد از ثبت نام اظهار داشت: وضع موجود کشور نیازمند تغییرات اساسی و جدی است که مبتنی بر این ضرورت، نقش مجلس بسیار برجسته و حائز اهمیت است.
عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با بیان "در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی نیازمند یک جنبش تغییر هستیم" گفت: جنبش تغییر باید از جایگاه مجلس شورای اسلامی که قرار است بیشترین تأثیرات را در جامعه داشته باشد، صورت گیرد.
نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش مجلس در مطالبه‌گری از دولت خاطرنشان کرد: مجلس با حدود اختیاراتی که در دست دارد می‌تواند همین دولت کم‌کار را به یک کار حداقلی وادار کند و از آن مطالبه جدی داشته باشد.
زاکانی افزود: مجلس باید از هر لحظه و هر امکانی که برای کشور وجود دارد به نفع مردم و جمهوری اسلامی استفاده کند، این رویه را ما در مجلس فعلی مشاهده نکردیم؛ از این رو معتقدیم مجلس باید تغییر کند و قطعاً سرآغاز این تغییر، مجلس یازدهم خواهد بود. 

شرایط انتخابات چگونه پیش می رود؟
در شرایط فعلی و با وجود چند ساعت از پایان ثبت نام ها، شاید پیش بینی اینکه در نهایت در روز دوم اسفندماه صف آرایی احزاب و جریانات سیاسی چگونه خواهد بود زود باشد. اما با توجه به شرایط می توان حدس زد که انتخابات می تواند دو، سه یا چهار قطبی و بیشتر باشد. البته این اتفاق بیشتر در شهر تهران و کلانشهرهای دیگر احتمالاً رخ خواهد داد.
در صورت دو قطبی بودن، رقابت های انتخاباتی بر پایه صف بندی اصولگرایان و اصلاح طلبان خواهد بود. اگر این اتفاق رخ دهد، پیروز انتخابات می تواند هم یکی از جریانات باشد یا اینکه ترکیبی از نامزدهای اصلاح طلب و اصولگرا، پیروز انتخابات باشند.
در صورتی که صف بندی های انتخاباتی سه قطبی شود ممکن است در جریان اصولگرا یا اصلاح طلب تشتت و دو دستگی رخ دهد. در جریان اصولگرا، گروه ها و تشکل هایی مانند ایثارگران، رهپویان، «نواصولگرایان» قالیباف، جبهه پایداری و ... حضور دارند. اگر اصولگرایان نتوانند به فهرست مشترکی با سرلیست واحد دست یابند ممکن است برخی گروه ها مانند پایداری لیست جداگانه ای دهند. البته این احتمال نیز وجود دارد که شاید اصولگرایان به لیست واحدی برسند اما در مقابل جریان اصلاح طلب نتواند بر فهرست واحدی ائتلاف کنند. بخصوص این که یکی از مشکلات جریان اصلاح طلب، تاکتیک آنها در قبال اعتدالی ها(بخصوص حزب اعتدال و توسعه) و طرفداران علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی است.
پیروزی فهرست امید در تهران در دوره فعلی مجلس شورای اسلامی محصول ائتلاف اصلاح طلبان، اعتدالی ها و طرفداران علی لاریجانی بود. اما با ریاست بدون چون و چرای لاریجانی بر مجلس شورای اسلامی، ضعف فراکسیون امید و ناکارآمدی دولت، مشخص نیست دوباره این ائتلاف شکل بگیرد.
همچنین صف بندی انتخابات ممکن است چهار قطبی یا حتی بیشتر شود. در این صورت هم در جریان اصولگرا و هم در جریان اصلاح طلب، حداقل دو لیست انتخاباتی منتشر می شود. به عبارتی در جریان اصولگرا دو لیست و در جریان اصلاح طلب نیز دو لیست منتشر می شود. البته ممکن است در یک شرایط استثنایی فهرست های بیشتری نیز منتشر شود. در این صورت احتمال پراکندگی آرا و اینکه بیشتر کرسی ها در دو مرحله انتخابات مشخص شوند افزایش می یابد.
حال ممکن است وضعیت هایی که در بالا به آنها اشاره شد در حوزه های انتخابیه سراسر کشور تکرار شود. البته در شهرهای کوچک و حوزه هایی که تک نماینده ای هستند معمولاً رقابت های سیاسی تعیین کننده نیستند و مسائلی مانند قومی، طایفه ای و ... تعیین کننده اند. اما نکته مهم این است در نهایت نماینده هایی که از این شهرها انتخاب می شوند به لحاظ سیاسی بیشتر رهرو و پیرو جریانی هستند که در رقابت های شهرهای بزرگ پیروز شده اند.
با وجود تمام توضیحاتی که در بالا گفته شد فعلاً زود است درباره این که رایزنی ها و مذاکرات احزاب و گروه های سیاسی در نهایت چه سرانجامی خواهد یافت قضاوت داشت و شاید در هفته های آینده بهتر بتوان در این باره تحلیل ارائه داد.

https://siasatrooz.ir/vdcipzazqt1az32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی