پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۷ - ۰۱:۲۷
کد مطلب : 107265
ضرورت تمرین نقدپذیری؛

انتظاری که جامعه از روحانیت دارد

انتظاری که جامعه از روحانیت دارد

حسن رحیم‌پور ازغندی در تریبون نماز جمعه این هفته تهران باز هم با زبان نقادی به سراغ حوزویان رفت و انتقادها و سوالاتی را مطرح کرد که با واکنش غیرمنتظره از سوی برخی حوزوی‌ها روبه‌رو شد. این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخشی از صحبت‌های خود که اتفاقا استقبال مردمی را درپی داشته گفت: «بسیاری از سنگرهای معرفتی و فقهی خالی مانده است، فیضیه مظلوم باید پرچم‌دار آگاهی، عدالت و فقاهت زنده باشد؛ امام(ره) گفت که مراقب خطر نفوذ در حوزه تا حد مرجع‌سازی باشید، گفت که مرجع پاک نیست، مرجعیت نمایشی و ارثی نیست، حوزه محافظه‌کار، روحانیت بی‌درد، روحانیت شیعه علوی نیست، تمایل به اشرافی‌گری خیانت به روحانیت شیعه است؛ امام به بعضی‌ها گفت که ضعیف هستید آقا.»
وی تأکید کرد: «عده معدودی دارند به جای کل حوزه و روحانیت پاسخ سؤالات و شبهات را می‌دهند و از ۴ طرف می‌جنگند و از دو طرف فحش می‌خورند، شماها کجا هستید، در صحنه‌های خطر نیستید، آنجا که باید شفاف و منطقی سخن بگویید، تعدادتان خیلی کم است»
رحیم‌پور ازغدی با بیان اینکه حمایت از نظریه‌پردازی و مناظره در حوزه و دانشگاه یکی از طرح‌هایی است که بنده از پیشنهاددهندگان اصلی آن بوده‌ام، اظهار داشت: «از شورای مدیریت حوزه‌ها جواب بخواهید که با این مصوبات چکار کردید؟ مدیریت حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها پاسخ بدهند، ده‌ها هزار طلبه با استعداد در اختیار مدیریت‌ حوزه‌های علمیه و مدرسین حوزه‌هاست، چهل سال از انقلاب می‌گذرد، شما که نباید حرف‌های چهل سال پیش را به ما تحویل دهید، چهل سال قبل همین بهانه‌ها را می‌آوردید.»
رحیم‌پور ازغدی چند ماه قبل نیز طی سخنانی در مدرسه فیضیه به انتقاد شدید از حوزه علمیه پرداخت. این اظهارات بی‌پاسخ نماند و با مخالفت وسیع مراجع تقلید و اساتید حوزه علمیه مواجه شد. درپی این واکنش‌های اعتراضی، رحیم‌پور گفت که سخنان او برگرفته از آموزه‌های امام خمینی(ره) و رهبری است. وی صراحتا اعلام کرد: «این‌ها حرف‌های امام است و ما جرئت نمی‌کنیم آنها را بگوییم چون ممکن است بگویند اینها توهین به حوزه، روحانیت و مراجع است».
اما این‌بار نیز سخنانش مورد نقد تعدادی از حوزوی‌ها قرار گرفت هر چند که عده‌ای مانند آیت‌الله احمد جنتی تلویحا از این سخنان دفاع کردند.
ابتدا آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی در درس خارج فقه به انتقاد از سخنان رحیم‌پور ازغدی پرداخت و از آن با عنوان «دروغگویی» توسط فردی «مخالف حوزه» یاد کرد.
در همین حال برخی از شخصیت‌های حوزوی خواستار تحدید و تعلیق فعالیت رحیم‌پور شدند. از جمله آیت‌الله سیدمحمد غروی، عضو ارشد جامعه مدرسین ضمن انتقاد تند از رحیم‌پور اظهار کرد: «باید به او تذکر بدهند و تریبون‌های او را محدود کنند، حداقل او را توقیف کنند.»
در همین راستا آیت‌الله غروی در واکنش به انتقادات جدی رحیم‌پور ازغدی از تریبون نماز جمعه نسبت مسائل نماز جمعه و حوزه که مورد استقبال مردم قرار گرفت، در گفت‌وگو با انتخاب اظهار داشت: متاسفانه، آقای ازغدی بیش از آنچه به او مربوط است، صحبت می‌کند. او باید حد و منزلت خود را بداند و متوجه موقعیتی که در آن قرار دارد باشد. این شکل صحبت کردن اثرات مناسبی ندارد. ایشان حوزه را نمی‌شناسد. اگر می‌خواهد نظر بدهد بیاید به او توضیحاتی بدهیم که در حوزه چه تحولاتی شکل گرفته و بعد از آن درخصوص موضوعات حرف بزند.
غروی با بیان اینکه «آقای ازغدی اطلاعاتی ندارد و سالیان سال بیرون از حوزه بوده»، گفت: ایشان فقط در زمینه‌های مختلف ادعا دارد. صحبت‌های او در حوزه بازخورد خوبی نداشته، مسئولین هم به این مسئله توجه نمی‌کنند و نمی‌دانند این شخص موجب نارضایتی بزرگان حوزه شده است.
وی تاکید کرد: باید به او تذکر بدهند و تریبون‌های او را محدود کنند، یا توسط افراد اثرگذار در او، معنای حرف‌هایش را به او بفهمانند. ادامه رفتارهای آقای ازغدی اصلا به صلاح نیست، ایشان در قم و مشهد صحبت‌هایی کرده که موجب ناراحتی بزرگان حوزه شده است. او جایگاهی ندارد که در این موضوعات صحبت کند. این موضوعات به ایشان چه ارتباطی دارد؟
عضو جامعه مدرسین خاطرنشان کرد: آقای ازغدی می‌توانست در حد خودش اثرگذاری‌هایی در بعضی مجامع داشته باشد اما با این کارها باعث می‌شود خود را منزوی کند و در انزوا قرار بگیرد. او مثل اینکه نذر کرده در مسائلی که به او ارتباطی ندارد دخالت کند. ظاهرا همه مسائل حل شده همین این مسئله مانده که فقط او باید حل کند. امیدوارم هدف او از حرف‌هایش خیر باشد.

نماز جمعه ضد حوزه شده است
آیت‌الله مکارم‌شیرازی با اشاره به تاسیس اولین حوزه علمیه توسط شیخ طوسی و فراز و نشیب‌های آن در طول هزار سال گفت: حوزه نباشد هیچ چیزی نیست، اما بدانید خدا و امام زمان حافظ حوزه هستند.
وی گفت: هفته گذشته در سخنرانی قبل از خطبه‌های نمازجمعه تهران، ضد حوزه‌های علمیه صحبت کردند، عجیب است نمازجمعه‌ای که ائمه جمعه فرزندان حوزه هستند، پایگاهی برضد حوزه شود. چطور می‌شود شما به فردی اجازه دهید ضد حوزه حرف بزند و دروغ بگوید.
مکارم‌شیرازی خطاب به طلاب حاضر در درس عنوان کرد: شما می‌دانید که در دروس حوزه، مرتب حرف‌های تازه و مطابق نیازهای روز زده می‌شود، اما این فرد عنوان می‌کند ۴۰ سال است حرف‌های تازه در حوزه زده نشده است، اینجا برخی گمان پیدا کردند که درون نظام هم افرادی بر ضد حوزه هستند. وی در ادامه توجه حوزویان را به سه نکته جلب کرد و ادامه داد: نکته اول اینکه حوزویان دست اتحاد به یکدیگر داده و متحد شوند؛ نغمه خلافی در حوزه نباشد. دوم اینکه مسائل روز و مستحدثه را همه بدانند و پاسخ شبهاتی که از سوی وهابیت و غیروهابیت مطرح می‌شود را بدانند.
اما در این راستا آیت‌الله محمد‌جواد فاضل‌لنکرانی در پاسخ به سخنان رحیم‌پور ازغدی از عملکرد حوزه دفاع و تأکید کرد مراکزی که به‌دنبال تضعیف حوزه هستند کور خوانده‌اند.
وی در مراسم رونمایی ۷۵ عنوان کتاب جدید مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در سخنانی که به نظر می‌رسد واکنشی به اظهارات رحیم‌پور ازغدی باشد گفت: امروز ما اگر بخواهیم با نگاه منصفانه درباره حوزه‌های علمیه صحبت کنیم، حوزه خدمات فراوانی را در مسائل علمی و پژوهشی به بشریت ارائه کرده است. با این همه خدمات چرا بعضی‌ها چشم خود را می‌بندند و ناجوانمردانه به حوزه‌های علمیه حمله می‌کنند، آیا این دلسوزی برای انقلاب و اسلام است؟ آیا نگاه منصفانه است که بدون اطلاع از تحقیقات و پژوهش‌هایی که در حوزه انجام شده قضاوت کنند؟
او تصریح کرد: آیا این خدمت به انقلاب است که چشم خود را ببندیم و بگوییم حوزه در این ۴۰ سال چه کار مفیدی کرده؟ و آیا این تدین، عقل و انصاف است؟ باید به حوزه‌ها بیایید و فعالیت‌های آنها را ببینید بعد داد و فریاد کنید آن هم از تریبون‌هایی که امانت نزد شما هست.
آیت‌الله فاضل‌لنکرانی با بیان اینکه علما طبق دستور اسلام و ائمه در هر زمانی به وظایف خود عمل کردند منتها هر گروهی به اندازه وسع خودش، افزود: در مورد حوزه‌ها منصفانه قضاوت کنیم البته مشکل حوزه این است تا حالا نتوانسته این زحمات و تحقیقات و فعالیت‌های خود را به جامعه ارائه دهند به گونه‌ای که از حوزه علمیه قم حوزه علمیه نجف هم خبر ندارد تا چه برسد به حوزه‌های داخل اهل‌سنت و دانشگاه‌های غربی و لذا باید مسئولان نظام به حوزه‌ها بیایند.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار با بیان اینکه حوزه میراث ائمه معصومین است و نباید حوزه‌ها را تضعیف کرد، گفت: تخریب حوزه‌ها تخریب این انقلاب و نظام است، آیا تخریب و تضعیف حوزه‌ها در تریبون‌های عمومی، آن هم به ادعاهای دروغ تقویت نظام است؟ این حرف‌ها ضربه به شیعه و اسلام است.او افزود: این صدای ما برسد به بیرون از قم و به مراکزی که دنبال تضعیف‌اند و بدانند کور خوانده‌اند چراکه حوزه را نمی‌توانند خاموش کنند، حوزه متقوم به اموری است که به برکت علم و معنویت، درایت، بصیرت و سیاست دارد حرکت می‌کند و این گونه نیست به خاطر حرف‌های عده‌ای کارخود را متوقف کند.

اما حسن رحیم‌پور کیست؟
رحیم‌پور ازغدی پس از دریافت مدرک دیپلم وارد حوزه علمیه شد و تحصیلات خود را تا سطح چهار ادامه داد. رحیم‌پور کارمند نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه است و در سال ۱۳۸۱ در سن ۳۸ سالگی به عنوان عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب شده است. همچنین از سال ۱۳۸۵ به عضویت شورای نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها درآمد. رحیم‌پور ازغدی علاقه چندانی به مصاحبه رسانه‌ای ندارد. اما او تاکنون منافع حزبی خاص را دنبال نکرده است و سخنرانی‌هایش به نقد همه افرادی که لازم می‌دانستند پرداخت و در این موضوع به جناح آن افراد توجهی نکرد.

انتظاری از حوزه
هر چند که شاید بهتر بود این نقدها دردرون صورت گیرد و علنی نباشد اما انتظار افکار عمومی از افرادی که لباس روحانیت بر تن دارند و در حوزه درس می‌خوانند این است که از نقدها عصبانی نشده و به جای صحبت درباره محدودیت سخنرانی یک نقاد که برخلاف روح قانون اساسی و اخلاقیات در کشور است به سوالاتی که منتقد از آنها پرسیده پاسخ دهند، لازم بود روحانیون محترم که صد البته بهتر از هر طیف دیگری بر احادیث و روایات واقف هستند یکبار دیگر رفتار پیامبر و امامان را با منتقد هر چند غیرمسلمان بررسی کرده و بعد به تحدید نقد بپردازند، ضمن آنکه کاش یادشان می‌ماند که رهبری با دانشجوی منتقد چه رفتاری را داشت که هنوز کلیپش در فضای مجازی به عنوان نمونه اساسی نقدپذیری دست به دست می‌شود. 

نویسنده: سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdciqyazwt1aur2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی