دوشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۲
کد مطلب : 115707
نگاهی به فرمایش‌های رهبر انقلاب در باره اتخاذ مواضع عاقلانه

تضاد ترس و عقلانیت

تضاد ترس و عقلانیت

رهبر معظم انقلاب اسلامی در فرمایش‌های روز گذشته خود تاکید کردند؛ «بعضی‌ها اسم عقلانیت و عقل را می‌آورند اما منظورشان ترس، انفعال و فرار از مقابل دشمن است در حالی ‌که فرار کردن و ترسیدن، عقلانیت نیست.» سخنان مقام معظم رهبری که در ارتباط تصویری با مراسم مشترک دانش‌آموختگی دانشگاههای افسری نیروهای مسلح در دانشگاه افسری امام‌علی علیه‌السلام، بیان شد ، درحقیقت تاکیدی بر این نکته است که ترس و عقلانیت در یک ظرف نمی‌گنجد بلکه به نوعی بهره گیری حداکثری از همه فرصت‌ها برای مقابله با دشمن است.
از ابتدای وقوع انقلاب اسلامی تاکنون دشمن بارها به اشکال مختلف کشورمان را تهدید کرده و با استفاده از ابزارهای نظامی و اقتصادی تلاش کرده تا مردم ایران را به زانو در آورد اما به دلیل رویکرد عقلانی و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های کشور تاکنون موفق نشده تا به هدف خود دست یابد.
با این وجود، در چند سال اخیر دشمن با استفاده از فضای رسانه‌ای خود، با افزایش تهدیدها تلاش کرده تا در مورد تهدیداتش بزرگنمایی کرده و گویی وانمود کند که اگر مردم ایران با دشمن همراه نشوند، علاوه بر تحریمهای روز افزون و فشارهای متعدد، باید بار دیگر طعم جنگ را بچشند. در حقیفت در یک عملیات روانی تلاش می‌کند تا به مردم و مسئولان کشورمان القا کند که راهی جز تسلیم، گذشتن از آرمانهای انقلاب و همراهی با دشمن وجود ندارد و اگر مردم ایران با آنها همراهی نکنند دچار سرنوشت بدی خواهند شد.

نگاهی به تهدیدات توخالی دشمن
این درحالی است که اگر در باره تهدیداتی که دشمن طی ۴۰ سال اخیر علیه کشورمان بکار گرفته است بیندیشیم به یک نتیجه می‌رسیم و آن این است که اکثر این تهدیدات توخالی، بلوف و حتی گاهی برای استفاده تبلیغاتی است. آمریکا در طول ۴۰ سال گذشته بارها در کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی شکست خورده و قطعنامه پیشنهادی‌اش در شورای امنیت برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران و فعال کردن مکانیسم ماشه کار به جایی نبرده است. ترامپ برای دستیابی به هدف خود اخیراً حتی اعلام کرده است که ایران قصد ترور سفیر آمریکا در آفریقای جنوبی را داشته. ترامپ به عنوان فردی که با بهانه پزشکی از جنگ ویتنام فرار کرده بود در بلوف‌زنی دستی توانا دارد. او بارها تهدید‌هایی کرده که بعداً نه تنها آن را عملیاتی نکرد بلکه از آنها عقب نشینی کرد.
نمونه‌های این رفتارها فراوان است، از جمله اینکه دولت آمریکا بارها مدعی شد که نفتکش‌های ایرانی را توقیف خواهد کرد اما این تهدید در عمل هیچ‌گاه عملیاتی نشد. تنها زمانی که دولت ونزوئلا به خواست خودش مسئولیت انتقال محموله سوخت را پس از پرداخت هزینه‌ی آن برعهده گرفت آمریکا به خود اجازه دست اندازی داد. این بلوف‌های آشکار در ماجرای ساقط کردن پهپاد غول‌پیکر آمریکا نیز دیده می‌شد. ابتدا دولت ترامپ این مساله را تکذیب کرد و بعد از اثبات درستی موضوع سعی کرد که آن را فراموش کند. هر چند دست به تهدیدهای توخالی ‌زد. همچنین پیش از حمله ایران به پایگاه مجهز عین الاسد، امریکایی ها مدعی بودند که اگر ایران به ما حمله کند حمله متقابل میکنیم، اما بر خلاف ادعاهای خود نه تنها هیچ پاسخی به ایران ندادند که حتی تا ۲۴ ساعت رئیس جمهور این کشور سخنی در این خصوص نگفت.

تکرار حرف دشمن
فرمانده کل قوا در بخش دیگری از بیانات خود با تاکید بر این نکته که نباید علاج مشکلات کشور را در خارج از کشور جستجو کرد تاکید کردند، البته دشمن تلاش دارد تا معنای غلط عقلانیت را تلقین کند و برخی هم نادانسته، در داخل همان حرف دشمن را تکرار می‌کنند.
این نکته موضوعی است که بارها از سوی دلسوزان انقلاب اسلامی بر آن تاکید شده است. نگاهی به رفتار دشمنان نشان می‌دهد که آنها در چند سال اخیر تلاش کرده‌اند تا با نفوذ فکری و سیاسی تغییر در باورها و رفتارهای انقلابی مردم و مسئولان را هدف قرار دهند و همانگونه که رهبر معظم انقلاب در این رابطه فرمودند: « همه تلاش دشمنان ملت ایران این است که ملّت ایران را اندوهگین و ناامید و ترسیده و مانند اینها بکنند، وادار کنند ملّت ایران را که از ورود در میدان بترسد.»
اما در این میان عده‌ای بر این باورند که علیرغم توطئه‌های دشمنان و پایبند نبودن آنها به پیمان،‌همچنان راه نجات مردم ایران از مذاکره با دشمنان می‌گذرد و عقلانی ترین روش در شرایط فعلی این مسیر است. این درحالی است که ایران دو سال با آمریکا مذاکره کرد و فرجامش را تمام جهان دیدند، مذاکرات و توافقی که به تعبیر مقام معظم رهبری (در روزهای نخستین بعد از نهایی شدن برجام) «آزمونی» بود برای آمریکا که نه تنها از آن سربلند بیرون نیامد بلکه نشان داد اولیه ترین اصول اخلاقی، حقوقی و بین المللی پایبندی به توافق را هم رعایت نمی‌کند. در همین زمینه محمود احمدی بیغش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم در گفتگو با روزنامه سیاست روز بر این نکته تاکید کرد؛ کسانی که از روشنفکری سخن به میان می‌آورند، دلسوز مردم نیستند بلکه همه این ذلت‌ها را برای باقی ماندن در قدرت می‌پذیرند. وی افزود: نگاهی به برخی از حاکمان اطراف خلیج فارس نشان دهنده همین رویکرد است، کسانی که بدترین تحقیرها را به خود و مردمشان به خاطر برداشت غلط از عقلانیت تحمیل می‌کنند. نماینده مردم شازند تصریح کرد: وقتی دولت عربستان به عنوان کلید دار خانه خدا از سوی ترامپ گاو شیر ده تلقی می‌شود تنها می‌توان گفت ملاک این دولت عقلانیت به شکل خاص یعنی برای رسیدن به اهداف کوچک است و در این میان اعتقادی وجود ندارد.

عقلانیت برای مبارزه با مشکلات
در این میان رهبر معظم انقلاب اسلامی با تبیین کلید واژه عقلانیت، آن را به‌معنای محاسبه صحیح دانستند و گفتند: «بعضی‌ها اسم عقلانیت و عقل را می‌آورند اما منظورشان ترس، انفعال و فرار از مقابل دشمن است در حالی‌که فرار کردن و ترسیدن، عقلانیت نیست.» ایشان راه حل مشکلات مردم را تلاش شبانه‌روزی، مدیریت خستگی‌ناپذیر و چشم امید نداشتن به خارج دانستند و در این باره تاکید کردند: «گرچه بسیاری از مشکلات ما مربوط به خارج از کشور است اما علاج آنها در داخل و با تکیه بر محاسبه درست و نگاه صحیح به مسائل کشور و منطقه و با بکارگیری تدبیر، تلاش، خرد و عزم راسخ است، بنابراین نباید علاج را در خارج از کشور جستجو کرد چرا که ما هیچ خیر و بهره‌ای از خارج نمی‌بینیم و سر و صدای اراذل مسلط بر ملت آمریکا نیز نباید ذهن کسی را مشغول کند.» در حقیقت تشویق حرکت‌های همدلانه عمومی از سوی رهبر معظم انقلاب، نشان از نگاه مثبت ایشان و تلاش برای القای نگاه خوش‌بینانه به آینده در سطح جامعه دارد. محمودی احمدی بیغش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم در این باره به سیاست روز گفت: مکتب انقلاب بر اساس اصول انقلابی شکل گرفته که راه و روش آن از ابتدای کار تا لقاءالله مشخص است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس مکتب انقلاب، عقلانیت؛ اضمحلال، انزوا و ذلت نیست، افزود: ما منکر عقل نیستیم عقل مانند یک چراغ پیش روی انسان قرار دارد اما هدف او محسوب نمی شود. نماینده مردم شازند خاطر نشان کرد: بر اساس مکتب اسلام اگر عقل با اعتقاد مزوج شود می توان به عقلانیت کامل دست یافت. ایران خواهان جنگ یا درگیری یا انزوا و نبود ارتباط با دیگر ملت‌ها نیست و اصول سیاست خارجی ایران براساس ارتباط با همه اقوام و ملت‌ها، جز رژیم صهیونیستی تعریف شده است.
وی افزود: ارتباط مردم ایران باید بر اساس عزت و مصلحت باشد اما متاسفانه کسانی در جریان سیاسی اصلاح طلب و بدنه دولت دم از عقلانیت می‌زنند که رفتار آنان به نوعی جیره خواری از دشمنان را یادآور می‌شود. یعنی چنین پالس‌هایی را می‌دهند تا چند روز بیشتر در قدرت بمانند.

در نهایت
باید گفت تسامح با قدرتهای غربی و مذاکره با آنان راهی برای حل مشکلات نیست و ترس و نگرانی از تبعات توطئه‌های دشمنان نباید فضای عمومی کشور را از توطئه مستکبرین و دشمنی آنان با جمهوری اسلامی و مردم ایران غافل کند. تجارب پیشین نشان می‌دهد که ایران با تکامل سبک مدیریت خود در مواجهه با مسائل پیش رو می‌تواند کار تشکیلاتی هماهنگ میان مسئولین و استفاده از ظرفیت‌های مردمی جهت فائق آمدن بر چالش‌های عمومی و ملی که با پیوست مناسب رسانه‌ای پشتیبانی می‌شود به سرانجام برساند. چنین رفتاری نوید دهنده بلوغ سیاسی ایران است و توجه به معنویات، استفاده از تجارب گذشته، مثبت اندیشی و خوشبینی به آینده، واقع نگری در برخورد با مشکلات، حمایت مکرر از عوامل میدانی، وحدت در فرماندهی و جلوگیری از کارهای موازی ... همه و همه عقلانیت محسوب می‌شوند که با ترس و واهمه فاصله بسیار دارند.

https://siasatrooz.ir/vdciuwazyt1azy2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی