يکشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۵
کد مطلب : 91992
سیاست روز تاثیر نرخ تورم بر دستمزد ۹۴ را بررسی مي‌کند؛

حقوق کارگران زیر خط فقر در مدار منفی

حقوق کارگران زیر خط فقر در مدار منفی

اولین ماه از سال‌جاری گذشت و دستمزدها پرداخت شد اما بخش عمده‌اي از پرداختی کارگران مطابق با ابلاغیه حقوق و دستمزد کارگری از سوی وزیر کار و تعاون و رفاه اجتماعی نبود. اواخر اسفند‌ماه سال ۹۳ بود که ربیعی مصوبه حداقل دستمزد سال ۹۴ مشمولان قانون كار را که نمايندگان كارگران، كارفرمايان و دولت در شورای کار با افزايش ۱۷ درصدی آن نسبت به سال ماقبل موافقت کرده بودند را ابلاغ کرد تا پیرو آن کارفرمایان در فروردین‌ماه سال ۹۴ حداقل دستمزد را برای کارگران رقم ۷۱۲ هزار و ۴۲۵ تومان لحاظ کنند. این رقم تنها با ۱۰۳ هزار و ۴۳۰ تومان افزايش در مقایسه با حداقل حقوق سال ۹۳ مواجه شد. همچنين طبق مفاد ابلاغیه یاد شده شوراي عالي كار حق سنوات روزانه هر مشمول قانون كار را از ابتداي سال از ۵۰۰ تومان سال به ۱۰۰۰ تومان افزايش داد اما با وجود تمام این موارد رقم پرداختی و برآیند کلی آن دردی از قشر کارگر دوا نكرد ضمن اینکه موضوع حق مسكن كارگران همچنان در هاله‌اي از ابهام به سر مي‌برد و به تصویب نرسیده است.

حداقل دریافتی‌ها
طبق آمار و مستندات موجود برای سال‌جاری مصوبه جدید شورای عالی کار، افزایش‌هایی را در نظر گرفته به نحوی که حداقل دریافتی یک نیروی تازه‌کار مجرد ۸۹۲۴۳۰ تومان، شاغلان متاهل با یک فرزند ۹۶۳۶۷۱ تومان و افراد شاغل با دو فرزند نیز ۱۰۳۴۹۱۲ تومان شده است و این درحالی است که حداقل دریافتی افراد مجرد در سال گذشته با سابقه کار پایین ۷۲۹۳۰۰ تومان بود، افراد متاهل با یک فرزند ۷۸۴۷۸۸ تومان و افراد متاهل با دو فرزند نیز ۸۴۵۶۷۶ تومان بوده است.
این میزان افزایش در حالی صورت گرفته که نرخ تورم فروردین‌ماه طبق اعلام نهادهای مربوطه از جمله بانک مرکزی معادل ۱۵.۵ درصد است.
طبق اطلاعات منتشرشده از سوی بانک مرکزی شاخص بهاي کالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري ايران در فروردين‌‌ماه ۱۳۹۴ به عدد ۲۱۹.۶ رسيد که نسبت به ماه قبل ۱.۳ درصد افزايش يافته و شاخص مذکور در فروردين‌‌ماه ۱۳۹۴ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۱۶.۵ درصد افزايش داشته است.
اعلام این اعداد و ارقام و مبنا قرار گرفتن نرخ تورم در حالی است که تورم ملموس موجود در جامعه به مراتب بیش از ۱۵ درصدی است که متولیان در مورد آن حرف مي‌زنند و درصورت تصویب این ارقام امسال کارگران پایین‌تر از خط فقر خواهند ایستاد.
همچنان زیر خط فقر
هرچند طی سال‌های اخیر اظهار‌نظر رسمی در مورد خط فقر مطرح نشده بود اما مقایسه میزان حقوق و دستمزد کارگران با خط فقر زمانی مطرح شد که یکی از معاونین وزیر کار و امور اجتماعی در سال گذشته اعلام کرد: خط فقر در ایران به ازای هر نفر ۲۵۰ هزار تومان است که به این ترتیب خط فقر برای یک خانوار ۴ نفره؛ یک میلیون و خانوار ۵ نفره یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان می‌شود.
این نظر در حالی مطرح شد که پیش از آن مرکز آمار متوسط هزینه یک خانواده شهری در بهار ۹۳ را یک میلیون و ۸۲۲ هزار تومان اعلام کرده بود که با توجه به گزارشات بانک مرکزی مبنی براینکه نرخ تورم در دوازده ماه منتهي به فروردين‌‌ماه ۱۳۹۴ نسبت به دوازده ماه منتهي به فروردين‌ماه ۱۳۹۳ معادل ۱۵.۵ درصد است.
بنابراین باز هم حقوق و دستمزدهای اعمال شده در مقایسه با هزینه‌هایی که تورمی به مراتب بیش از آنچه اعلام کرده‌اند را لمس مي‌کنند، کفاف معیشت خانوارها را نخواهد داد و همچنان دریافتی‌ها زیر خط فقر است.
با وجود تصویب این ارقام ، علي ربيعي وزیر کار و امور اجتماعی با ابراز خرسندی در اسفند‌ماه سال گذشته مدعی شد که برای اولین سال حداقل دستمزد نسبت به تورم بیشتر در نظر گرفته شد و این در حالی است که نه تنها وزیر کار و امور اجتماعی که سایر متولیان هیچ‌گونه توجهی به این تورم ملموس ندارند و تنها به آمار و مستندات روی کاغذ توجه مي‌کنند.

دردی که دوا نشد
با این وجود و با در نظر گرفتن تمام موارد یاد شده این سوال مطرح مي‌شود که چه زمانی قرار است متولیان در تعیین حقوق و دستمزد و پرداخت آن برای لحظه‌اي تسهیلات پشت میزی که تنها مختص مدیران است را فراموش کرده وآن هنگام که رای نهایی برای تعیین و پرداخت حقوق را صادر و مهر تایید خود را بر آن مي‌زنند تا چه حد این مساله را مدنظر قرار مي‌دهند که حق مسکن ۴۰ هزار تومانی در حالی نرخ اجاره رشد ۲۰ درصدی را شاهد است دردی از مستاجران کارگر دوا نمی‌کند و در حالی که قیمت مرغ و گوشت روزانه جهش قابل توجهی را شاهد است بن نقدی ۱۱۰ هزار تومانی به ۲ کیلوگرم گوشت قرمز هم نمی‌رسد چه برسد به تامین معیشت ماهانه خانوار. 

۷۱۲ هزار تومان؛ حداقل مقرری بیمه بیکاری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران از افزایش مقرری بیمه بیکاری به ۷۱۲ هزار تومان در سال‌جاری خبر داد و گفت: ۱۷۰ هزار نفر در کشور از بیمه بیکاری استفاده می‌کنند.
احمد لطفی‌نژاد در گفت‌وگو با تسنیم، درباره میزان مقرری بیمه بیکاری گفت: بیمه بیکاری مطابق با حداقل دستمزد است. وی ادامه داد: بر‌اساس قانون کارگرانی که مشمول بیمه بیکاری مي‌شوند پرداخت بیشترین سهم بیمه بیکاری ۸۵ درصد حقوق افراد است که ۵۵ درصد به عنوان حداقل مزدی که در سه ماه قبل از بیکاری دریافت کرده‌اند و ۱۰درصد حق همسر و ۱۰ درصد برای دو فرزند است. ۸۵ درصد سهم بیمه بیکاری نباید از حداقل مزد کمتر باشد. یعنی مقرری بیمه بیکاری ۷۱۲ هزار و ۴۱۳ تومان است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران در پاسخ به اینکه مقرری‌بگیران بیمه بیکاری در استان تهران چه تعداد است گفت: ۴۱ هزار و ۲۸۰ نفر مقرری بگیر بیمه بیکاری داریم که حدود یک‌چهارم کل کشور است.۱۷۰هزار نفر در کشور از بیمه بیکاری استفاده می‌کنند. کمترین مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری شش ماه و بیشترین پرداخت ۵۰ ماه است.
وی درباره اینکه آیا اداره کل تعاون و کار استان تهران در راستای اجرای طرح مسکن اجتماعی مشمولان را شناسایی کرده است گفت: هنوز آیین‌نامه اجرایی این طرح به دست ما نرسیده است و تا زمانی که ویژگی‌هاي مشمولین مشخص نشود نمی‌توانیم گامی را در جهت شناسایی برداریم.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران بیان کرد: به محض اینکه طرح با مشخصات شفاف ارائه شود اقدام خواهیم کرد. اجرای این طرح در گرو همکاری وزارت راه و شهرسازی و بانک‌هاي عامل در این زمینه است.

https://siasatrooz.ir/vdcj8heh.uqevhzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی