توافق هسته‌اي و نقش ايران در تحولات منطقه از نگاه ناظران بين‌المللي

جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي با تاييد تصويب قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل اينک منتظر مهر تاييد مجالس دو کشور ايران و آمريکاست تا توافق هسته‌اي احتمالي ميان ايران و ۱+۵ منعقد شود.
با توجه به نقش جمهوري اسلامي به عنوان بازيگري مهم در تحولات منطقه و نيز عرصه بين‌الملل، بسياري از ناظران سياسي معتقدند توافق هسته‌اي احتمالي با نقش مثبت و تعيين‌کننده ايران در کاهش تنش‌ها و جنگ‌افروزي‌هاي منطقه موثر واقع خواهد شد.
از منظر ناظران سياسي اين توافق بدون شک قدرت ايران را براي کمک به قضاياي بر حق و مشروع ملت‌ها و کشورهاي مستضعف تقويت مي‌کند. جمهوري اسلامي الگو و منبعي الهام‌بخش براي ملت‌ها و کشورهاي منطقه و جهان خواهد بود.
كارشناسان ديپلماسي موفقيت ايران در مذاکرات را، شکست ايران‌هراسي و اعتماد‌سازي با جامعه بين‌المللي برشمردند که توانسته در برابر قدرت‌هاي بزرگ بر سر ميز مذاکره از حقوق بر حق هسته‌اي خودش دفاعي قاطعانه کند.
دیمیتری مزنتسف دبیرکل سازمان همکاری شانگهای ضمن استقبال از موفقیت بزرگ در مذاکرات هسته‌اي گفت: توافق وین، زمینه را برای عضویت کامل جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای فراهم کرد.
به گزارش ایرنا، مزنتسف ديروز در حاشیه "نشست رسانه‌هاي مهم کشورهای عضو پیمان همکاری شانگهای" در پاسخ به سوالي درخصوص آثار مثبت توافق وین بر همکاری‌هاي منطقه‌اي و بین‌المللی گفت: تاکنون بدلیل تحریم هایی که وجود داشت، امکان عضویت کامل ایران وجود نداشت اما اکنون این مانع برطرف شده است.
وی افزود: با اجرای توافق وین و لغو تحریم‌ها، درخواست ایران که پیش تر ارائه شده است، در دستور کار قرار خواهد گرفت و تهران بعنوان عضو کامل در سازمان همکاری شانگهای درخواهد آمد.
دبیرکل سازمان همکاری شانگهای درخصوص آثار مثبت این توافق در همکاری‌هاي منطقه‌اي و بین‌المللی ایران گفت: در تمامی سطوح با ایران همکاری‌هاي گسترده‌اي داریم. ایران از سال ۲۰۰۵ با سازمان همکاری شانگهای بعنوان عضو ناظر همکاری مي‌کند و در سال‌های اخیر شاهد کیفیت بالای همکاری‌هاي ایران با این سازمان هستیم.
مزنتسف افزود: در تمام سطوح از جمله وزیران و دبیران شورای امنیت ملی با تهران همکاری می‌کنیم و با عضویت کامل ایران، این همکاری‌ها افزایش خواهد یافت.

آمریکا برای ثبات منطقه به کمک ایران نیاز دارد
جوزف برمل کارشناس مسائل آمریکا در شورای روابط خارجی آلمان گفت که واشنگتن برای ایجاد ثبات در منطقه متشنج خاورمیانه به کمک ایران نیاز دارد.
برمل در گفت‌وگویی با رادیو "دویچه لند" تاکید کرد، آمریکا در نهایت به آن روندی بازگشت که او آن را "واقع‌نگری سیاسی" مي‌نامد و در این چارچوب قصد دارد وضعیت منطقه خاورمیانه را به ویژه در مورد مبارزه با داعش تثبیت کند.
برمل تصریح کرد، ایران همچنین برای شرکت‌هاي آمریکایی بازار سودآور تجاری است. اما ورود به بازار ایران برای شرکت‌هاي آمریکایی دشوارتر است زیرا به دلیل تحریم‌هاي آمریکا هنوز اجازه دادوستد رسمی را با همتایان ایرانی خود ندارند.
برخی از شخصیت‌های سیاسی و حزبی و مذهبی لبنان با تاکید بر ضرورت درک اهمیت توافق هسته‌ای، این توافق را تحولی بزرگ در روابط بین‌الملل بر شمردند.
به گزارش تسنیم، برخی از شخصیت‌های مختلف سیاسی و حزبی لبنان به اظهار‌نظر درباره توافق هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ پرداختند «غازی زعیتر» وزیر حمل‌و‌نقل لبنان با تاکید به اینکه توافق هسته‌اي بین جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ تاثیراتی مثبت برهمه جهان و منطقه از جمله لبنان دارد، از کشورهای عربی خواست تا اهمیت این توافق را درک کنند.
غازی زعیتر تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران قدرت بزرگ منطقه است و اکنون کشورها برای تقویت و گسترش مناسبات و روابط خود در زمینه‌هاي مختلف با آن شتاب دارند و کشورهای عربی نباید از این قافله عقب بمانند. وزیر حمل‌و‌نقل لبنان افزود: همکاری و هماهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عربی ازجمله عربستان امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز است و منافع ملت‌هاي منطقه به ویژه عربی و اسلامی را تامین مي‌کند و در خدمت قضیه اصلی یعنی فلسطین خواهد بود.
وی، مصوبه شورای امنیت سازمان ملل برای رفع تحریم‌هاي اقتصادی ظالمانه و بدون توجیه علیه ایران را گامی مثبت خواند و گفت که به عنوان وزیر حمل‌و‌نقل لبنان تمام تلاش خود را برای اجرای توافقنامه‌ها وتقویت روابط بیروت و تهران به کار خواهد گرفت.

توافق هسته‌اي تحولی بزرگ در روابط جهانی است
فراکسیون حزب‌الله (وفاداری به مقاومت) در مجلس لبنان با صدور بیانیه‌اي توافق هسته‌اي بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای بزرگ جهان را «تحول بزرگ در تاریخ روابط جهانی»توصیف و تاکید کرد که این توافق بدون شک قدرت ایران را برای کمک به قضایای بر حق و مشروع ملت‌ها و کشورهای مستضعف تقویت می‌کند.
در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران توانست از طریق توافق هسته‌اي اعتراف جهانی را درباره حق مشروع و طبیعی خود در داشتن فن‌آوری هسته‌ای و تولید انرژی هسته‌اي کسب و زمینه رفع تحریم‌هاي اقتصادی ظالمانه تحمیل شده بر خود را فراهم کند. فراکسیون حزب‌الله همچنین خاطرنشان کرد که ایران، جامعه جهانی را وادار کرد تا به هویت و اراده ملت آن و نقش و تاثیرش در صحنه جهانی و منطقه‌اي احترام بگذارد.

توافق هسته‌اي زمینه‌ساز گفت‌وگوهای منطقه‌ای
وزیر کار دولت لبنان و عضو ارشد حزب الکتائب و گروه ۱۴ مارس با تاکید به اینکه سیاست‌هاي غرب برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران شکست خورد، گفت که توافق هسته‌اي زمینه گفت‌وگوهای جدید منطقه‌اي و بین‌المللی را درباره مسایل منطقه فراهم کرده است.
سجعان قزی؛ خواستار نگاه همه کشورها به توافق هسته‌اي از منظر صلح و ثبات منطقه‌اي و جهانی شد و افزود: هیچ‌یک از اهداف سیاست‌هاي غرب علیه ایران تحقق نیافته است. وی اظهار داشت: کشورهای غربی با وضع تحریم‌هاي اقتصادی علیه ایران هرگز نتوانستند مانع تقویت و تحکیم نظام ایران و پیشرفت علمی و گسترش صنایع نظامی و غیرنظامی آن شوند. عضو ارشد حزب الکتائب و گروه ۱۴ مارس گفت: ایران نقشی راهبردی در منطقه و پرونده‌هاي عراق، یمن، سوریه ، لبنان و فلسطین دارد.

مخالفان خارجی توافق هسته‌اي ضد ثبات منطقه هستند
سفیر سابق لبنان در جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: مخالفان خارجی توافق هسته‌اي بین ایران و گروه ۱+۵ ضد برقراری صلح، ثبات و آرامش در منطقه و نگران وضعیت خود در مرحله جدید خاورمیانه هستند که با این توافق تاریخی، متولد شده است.
عدنان منصور خاطر‌نشان کرد: مخالفان خارجی توافق هسته‌اي که امروز فریاد مي‌کشند و به کنگره آمریکا دل بسته‌اند، فردا ساکت خواهند شد، زیرا نمی‌توانند و اجازه ندارند خلاف اراده اربابان آمریکایی خود حرکت کنند.
وزیر خارجه سابق لبنان تصریح کرد: چنانچه کنگره آمریکا به توافق هسته‌اي رای منفی دهد، متضرر اصلی واشنگتن خواهد بود، زیرا این تصمیم مخالف اراده جامعه جهانی است.
وی اظهار داشت: هنگامی که چهار کشور عضو شورای امنیت و آلمان و همچنین جمهوری اسلامی ایران توافق هسته‌اي را بپذیرند و آماده اجرای آن باشند و تنها آمریکا مخالفت کند، معنای آن این است که واشنگتن هم مانند هم‌پیمانانش خواستار برقراری صلح، ثبات و آرامش در منطقه نیست و سیاست آن جنگ‌افروزی است.
منصور برخی کشورها به ویژه تعدادی از کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس و رژیم صهیونیستی را بازندگان و مخالفان اصلی توافق هسته‌اي در منطقه دانست و تصریح کرد: کشورهایی که به ایران اسلامی حسادت مي‌کنند، هرگز نمی‌خواهند این کشور آزاد، مستقل، مقتدر و قدرتمند به حقوق خود دست یابد تا بتواند از مظلومان و صاحبان حق در منطقه و جهان حمایت کند. این دیپلمات لبنانی با اشاره به عصبانیت و سراسیمگی برخی کشورهای منطقه به ویژه اعراب حوزه خلیج‌فارس و رژیم صهیونیستی پس از توافق هسته‌ای، افزود که این طرف‌ها همواره بر طبل عملیات نظامی علیه ایران مي‌کوبند و هرگز نمی‌خواستند که مذاکرات هسته‌اي به یک توافق برد - برد ختم شود.
سفیر پیشین لبنان در ایران تاکید کرد: امروز نفت و گاز تنها عامل قدرت ایران نیست، بلکه با موفقیت‌هاي علمی و فناوری هسته ای، مساحت گسترده و وضعیت برتر جغرافیای سیاسی به قدرت بزرگ و مقتدر هسته‌اي تبدیل شده و به همین دلیل شاهد مسابقه کشورها و شرکت‌ها برای برقراری روابط و شروع همکاری‌هاي اقتصادی، بازرگانی و سرمایه‌گذاری با ایران هستند.
سفیر پیشین لبنان در ایران تصریح کرد: ایران اسلامی خواستار ثبات و استقلال اقتصادی، سیاسی، مالی و نظامی است و هرگز از اصول و ارزش‌هاي خود عدول نمی‌کند و این توافق را با توجه به مصلحت کشور و ملت و حتی مصلحت غرب پذیرفت.
سفیر پیشین لبنان در ایران گفت: کشورهای عربی که دست نشانده آمریکا هستند، به خوبی مي‌دانند که بدون اجازه واشنگتن نمی‌توانند آب بخورند، بنابر این خود برای همکاری و تعامل با ایران به عنوان قدرت بزرگ منطقه پیش‌قدم شوند تا از این رهگذر بتوان مشکلات امنیتی، سیاسی و اقتصادی کشورها و ملت‌هاي منطقه را حل و فصل کرد.
وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی هرگز از اصول ثابت خود به ویژه کمک به نیروهای مقاومت ضد صهیونیستی دست نمی‌کشد. حضرت آیت‌الله خامنه‌اي رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبه‌هاي نماز عید سعید فطر امسال فرمودند که چه متن توافق هسته‌اي تصویب شود و چه نشود، ایران هرگز دست از حمایت از دوستان خود در منطقه به ویژه نیروهای مقاومت لبنان و فلسطین بر نمی‌دارد.

باید با ایران قدرتمند برای پیشرفت جهان اسلام همکاری کنیم
امامان و خطبای نماز جمعه این هفته در مناطق مختلف لبنان با استقبال از توافق هسته‌اي بین جمهوری اسلامی ایران و شش کشور بزرگ جهان تاکید کردند که کشورهای عربی و اسلامی برای پیشرفت و شکوفایی جهان اسلام باید با ایران هسته‌اي و قدرتمند همکاری کنند.
شیخ عبدالامیر قبلان نایب رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعه لبنان در خطبه‌هاي نماز جمعه اظهار داشت: سران کشورهای عربی و اسلامی باید از حق ایرانی‌ها در استفاده از انرژی هسته‌اي حمایت و در کنار ایران و با همکاری با آن برای پیشرفت و شکوفایی ملت‌هاي مسلمان و توسعه کشورهای خود تلاش کنند. وی تاکید کرد: ما باید با ایران قدرتمند به نفع ملت‌هاي عرب و مسلمان همکاری کنیم تا امتی قوی و عزیز باشیم.
شیخ عبدالامیر قبلان در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: لبنان در معرض توفان قرار داد و براین اساس همه باید برای انتخاب رئیس‌جمهوری که برآیند رای همه لبنانی‌ها باشد، تلاش کنیم تا لبنان از خطر فتنه‌ها و بحران‌ها در امان بماند.
نایب رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعه با بیان اینکه لبنان همچنان در معرض تهدید و خطر تروریسم صهیونیستی و تکفیری قرار دارد، گفت که همه لبنانی‌ها در سنگری واحد قرار دارند و باید هشیار و بیدار باشند و با همبستگی با دشمن صهیونیستی و باندهای تروریستی - تکفیری مقابله و از لبنان دفاع کنند.
شیخ علامه عفیف النابلسی نیز در خطبه‌هاي نماز جمعه در مجمع سیده الزهرا‌(س) در شهر صیدا در جنوب لبنان گفت که توافق هسته‌اي بین جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ یک پیروزی راهبردی بود و از طرح‌ها و برنامه‌هاي عادلانه در منطقه حمایت مي‌کند.
شیخ احمد قبلان از دیگر روحانیون برجسته لبنانی نیز در خطبه‌هاي نماز جمعه در مسجد امام حسین(ع) در برج البراجنه در ضاحیه جنوبی بیروت گفت که باید دستیابی به توافق هسته‌اي با شش کشور بزرگ جهان را به جمهوری اسلامی ایران تبریک بگوییم و برای آن موفقیت‌ها و پیروزی‌هاي بیشتری را آرزو کنیم.

https://siasatrooz.ir/vdcjaveh.uqetyzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی