يکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۸
کد مطلب : 115690
چین پیشنهاد مذاکرات چندجانبه منطقه‌ای را به ایران داد

پلتفرم مبهم

پلتفرم مبهم

مقامات چینی در سفر اخیر وزیرخارجه کشورمان پیشنهادی در قالب ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران مطرح کرده‌اند؛ پیشنهادی که ناظران سیاسی معتقدند باید دقیق ترو جامع تر این پیشنهاد ارائه شود؛ چین باید مشخص کند که در طرح گفت‌وگوهای منطقه‌ای دقیقاً کدام کشورها حضور دارند و این سوال مطرح است که آیا قرار است کشورهایی نظیر امارات، بحرین و عربستان سعودی که به عنوان عنصرهای مخرب در منطقه محسوب می‌شوند در این گفت‌وگوها حضور داشته باشند؟
چین به منظور برطرف کردن نگرانی‌های امنیتی مشروع تمامی طرفین، پیشنهاد ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران را ارائه داده است.
وزیر خارجه چین در دیدار با محمدجواد ظریف با بیان اینکه پکن به تقویت اجرای توافق جامع و قطعنامه ۲۲۳۱ و حل و فصل سیاسی مسئله هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد، گفت: چین به منظور برطرف کردن نگرانی‌های امنیتی مشروع تمامی طرفین، پیشنهاد ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران را ارائه داده است.
وانگ یی، در دیدار با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان گفت که دنیای امروز تغییرات عظیمی را به چشم می‌بیند که در سده گذشته نظیر آن دیده نشده و با چالش‌های و تهدیدات جدیدی روبرو است. وی تاکید کرد که دنیا بیش از هر زمان دیگری باید چندجانبه‌گرایی و عدالت را حفظ کنند و همکاری‌ها را توسعه دهند.
وانگ یی گفت که چین خواهان تقویت ارتباط با ایران و گسترش همکاری‌ها در زمینه‌های مختلفی نظیر مقابله با همه‌گیری کرونا، همکاری با دیگر کشورها برای دفاع از چندجانبه‌گرایی، مخالفت با زورگویی‌های یکجانبه، حفظ عدالت بین المللی و منافع مشترک کشورهای در حال توسعه است. وزیر خارجه چین همچنین تاکید داشت که پکن همیشه به حفظ اعتبار و تاثیرگذاری برنامه جامع مسئله هسته‌ای ایران متعهد بوده است.
وی اعلام کرد که به باور چین، حفاظت از برنامه جامع به معنای حفاظت از نتایج به دست آمده توسط چندجانبه‌گرایی، حفظ اصول اساسی حل و فصل مشکلات حساس از طریق مذاکرات و گفت‌وگو و حفظ اعتبار سازمان ملل و شورای امنیت است.
این مقام ارشد دستگاه دیپلماسی چین تصریح کرد که پکن مخالف هرگونه اقدام یکجانبه‌ای است که منجر به تضعیف توافق جامع شود و به تقویت اجرای توافق جامع و قطعنامه ۲۲۳۱ و حل و فصل سیاسی مسئله هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد.
وانگ یی افزود: چین به منظور برطرف کردن نگرانی‌های امنیتی مشروع تمامی طرفین، پیشنهاد ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران را ارائه داده است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان نیز در پی دیدارش با وانگ یی در توییتی نوشت: همین حالا دیدار رو درروی پرثمری با دوست خوبم وانگ یی، عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین داشتم. دیدارهای حضوری در این بازه زمانی خاص کافی است تا نشان دهد که دو طرف اهمیت زیادی برای روابط میان دو کشور قائل‌ هستند.
ظریف گفت: ما اجماع بر سر گستره‌ای از مسائل همچون عمیق‌تر کردن روابط دوجانبه، توسعه برنامه همکاری ۲۵ ساله، حفاظت از توافق هسته‌ای ایران و مخالف با یکجانبه‌گرایی را تقویت کردیم.
پیرو پیشنهاد جدید چین به جمهوری اسلامی ایران ناظران سیاسی تاکید دارند که پیشنهاد پکن باید با هدف گذاری مشخص و جامع تر به ایران ارائه شود.

پیشنهاد چین در قالب پلتفروم باید بررسی شود
حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با سیاست روز درباره پیشنهاد ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران از سوی چین گفت: علیرغم روابط خوب ایران و چین و دستاوردهای سفر آقای ظریف به پکن اما طرح گفت‌و گوهای منطقه ذیل برنامه جامع هسته‌ای قابل قبول نیست و جمهوری اسلامی ایران بطور یقین این پیشنهاد را نخواهد پذیرفت.
وی افزود: ایران بر اساس قوانین بین المللی و آژانس انرژی اتمی با ۵ قدرت عضو شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان گفت‌وگو کرده است که حاصل این مذاکره توافق هسته‌ای بود که با روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید،آمریکا از این توافق خارج شد.
هانی زاده به پیشنهاد ساخت پلتفرم گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای ذیل برنامه جامع هسته‌ای ایران اشاره کرد و گفت: گفت‌وگوهای منطقه‌ای به این مفهوم است که امارات و عربستان سعودی در این گفت‌وگو مشارکت داشته باشند این درحالی است که دو کشور یاد شده از صلاحیت سیاسی و علمی کافی برای اظهار نظر در فعالیت هسته‌ای ایران برخوردار نیستند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه این دو کشور بخشی از توطئه آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی محسوب می‌شوند، بیان داشت: چین باید مشخص کند که در طرح گفت‌وگوهای منطقه دقیقاً کدام کشورها حضور دارند، اگر عربستان، امارات و بحرین که کشورهای مخرب در منطقه محسوب می‌شوند، حضور داشته باشند بطور حتم جمهوری اسلامی ایران نخواهد پذیرفت.
هانی زاده خاطرنشان کرد: اگر روسیه و چین محور گفت‌وگو با ایران محسوب شوند همان طور که در گذشته نیز این رایزنی‌ها با پکن و مسکو در جریان بوده است قابل قبول است و البته تمام این گفت‌وگوها باید تحت نظارت آژانس بین المللی اتمی صورت گیرد.
وی گفت: چین باید تمام جزییات پلتفروم پیشنهادی را شفاف برای جمهوری اسلامی ایران معین کند؛ اهداف، تضمین و کشورهای حاضر در این پلتفروم مشخص باشد؛ آن وقت ایران این طرح را مورد بررسی قرار خواهد داد.

جزییات طرح چین شفاف سازی شود
عماد آبشناس کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز در گفت‌وگو با سیاست روز درباره پلتفروم پیشنهادی چین به ایران گفت: در سفر اخیر وزیر خارجه کشورمان به چین در واقع دو پیشنهاد از سوی مقامات چینی به ایران مطرح شد، ابتدا اینکه کشورهای همسایه ایران بویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس بر سر میز مذاکره با ایران بیایند و در خصوص رویکردشان به برجام با ایران مذاکره و مشکلاتشان را حل و فصل کنند.
وی افزود: البته چندین مرتبه نیز این پیشنهاد مطرح شد اما برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دلیل نداشتن شرایط مذاکره با ایران، از این گفت‌وگو سر باز زدند. آبشناس در خصوص پیشنهاد دوم چین گفت: طرح دوم درباره کشورهای امضا کننده برجام بوده است، تا آنها یک راه حلی برای مشکلات اقتصادی ایران که بر اثر انجام ندادن تعهداتشان صورت گرفته است، بیابند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تأکید بر اینکه هم اکنون چین برای اجرای تعهدات برجام ورود پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: مقامات چینی این پیشنهاد را داده‌اند که تبادلات مالی اروپایی‌ها با ایران از طریق چین صورت گیرد، این طرح باید جامع تر از سوی چین پیشنهاد گردد تا ذیل آن جمهوری اسلامی ایران بتواند بررسی دقیق تری نسبت به آن داشته باشد. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdcjhievyuqevmz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی